Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Diyarbakır’daki anlaşmalı boşanma hikayeleri hayrete düşürüyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Diyarbakır İl Müdürlüğü, anlaşmalı olarak boşanan çiftlere göz açtırmamaya devam ediyor. Kurum şimdiye kadar anlaşmalı olarak boşanan 200 çift tespit ederken, denetmenlerin karşılaştıkları bazı durumlar...

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2016 16:00
Haber Güncellenme Tarihi: 11.07.2016 16:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Diyarbakır İl Müdürlüğü, anlaşmalı olarak boşanan çiftlere göz açtırmamaya devam ediyor. Kurum şimdiye kadar anlaşmalı olarak boşanan 200 çift tespit ederken, denetmenlerin karşılaştıkları bazı durumlar bu kadar da olmaz dedirten türden.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, son dönemlerde anlaşmalı olarak boşanan çiftler ile ilgili çalışmalarına hız verdi. Anlaşmalı boşanmaların artması ve haksız kazanç elde edilmesinin önüne geçmek isteyen Bakanlık, il müdürlüklerine konun üzerine gidilip bu şekilde boşanan çiftlerin bulunması talimatını verdi. Yaklaşık 8 yıldır çalışmalarını sürdüren SGK Diyarbakır İl Müdürlüğü, bu dönem içinde yapılan boşanmaların büyük çoğunluğunun anlaşmalı olduğunu tespit ederek, konunun üzerine gitti.
Aile içi şikayetler birinci sırada
İHA muhabirinin SGK Diyarbakır İl Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgilere, göre Diyarbakır’da 200 çiftin anlaşmalı olarak boşandığı tespit edildi. Anlaşmalı boşanmaların yüzde 60’ı bulduğu öğrenilirken, daha çok aile içi şikayetler nedeni ile bu durumun ortaya çıktığı kaydedildi. Kadının babasının öldükten sonra yapılan boşanmaların, anlaşmalı boşanma olarak düşünülüp üzerine gidildiği kaydedilirken, kesin bir sonuca ulaşmak için emniyet, hastane, nüfus müdürlükleri gibi çeşitli kurumlarla da irtibat haline geçildiği öğrenildi. Anne ve babaların ölümünden sonra boşanan çiftler, riskli olarak belirtilip incelemeye alınırken, hak sahibi olan diğer bireylerin maaşının düşmesi nedeni ile şikayetler nedeni ile konunun üzerine gidiliyor. Boşanan kişilerin akrabalarına kadar giden denetmenler, hastanelere ve kamu kurumlarına verdikleri adreslere de bakılıyor. Denetmenlerin çalışmalarının ardından yüzde 99,9 oranında kişilerin ya birlikte olduğu ya da ayrı olduğu ortaya çıkıyor.
2 erkek, aylık alabilmek için boşanmış
Daha çok kadınların annelerinden veya babalarından kalan maaşı almak için yapılan anlaşmalı boşanmalardan Diyarbakır’da 2 erkeğin de faydalandığı öğrenildi. Emekli olduktan sonra hayatını kaybeden eşlerinin maaşını almak isteyen 2 erkeğin, bunun için sonradan evlendikleri eşleriyle anlaşmalı olarak boşandığı ortaya çıktı. Türkiye’de ender rastlanıldığı belirtilen bu durum üzerine SGK Diyarbakır İl Müdürlüğü’nce söz konusu şahısların aldığı aylıklar kesilerek, şimdiye kadar alınan paraların iadesi istendi.
İmam, 35 yıllık eşiyle anlaşmalı boşandı
Anlaşmalı boşanmalara en şaşırtıcı örnek ise bir imamdan geldi. Diyarbakır’da kadrolu olarak imamlık yapan bir kişi, 35 yıllık eşinden kaynanasının maaşını alabilmek için anlaşmalı olarak boşandı. SGK Diyarbakır İl Müdürlüğü yetkilileri, köy imamının boşandığı eşi ile birlikte yaşamaya devam ettiğini tespit etti. Denetmenlerin yaptığı çalışmanın ardından durum imama bildirildi. İlgili din görevlisi raporun iptali doğrultusunda mahkemeye başvurdu. Mahkeme imamın eşiyle yaşadığına hükmetmesinin ardından imamın eşine bağlanan maaş kesildi ve şimdiye kadar alınan paranın iadesi istendi.
Aynı anda boşanıp, maaş için başvurmuşlar
Ölen babalarının maaşını almak isteyen ve bu nedenle de eşlerinden anlaşmalı olarak boşanan 4 kız kardeş, aynı gün aynı mahkemeye başvurarak eşlerinden boyanmak için dava açtı. Davanın ardından yine aynı anda SGK’ya maaş müracaatında bulunan kadınların durumuna şüphe ile yaklaşan denetmenler, bu boşanmaların da anlaşmalı olarak yapıldığını ortaya çıkardı. Diyarbakır, Batman ve İstanbul’da ikamet eden kız kardeşlerin maaşları kesilerek yine alınan paraların iadesi istendi.
Boşanan kadın eşi vefat edince mağdur oluyor
Anlaşmalı boşanan çiftlerin başına gelen en talipsiz durum ise, baba maaşı için boşanan kadınların eşinin vefat etmesi ile yaşanıyor. Eşi sağken babasının 200-300 liralık maaşını almak için boşanan kadın, eşinin vefatının ardından daha yüksek bir maaş ile sosyal haklardan faydalanamıyor. Bu durumun da göz önüne alınmasını isteyen yetkililer, anlaşmalı boşanmanın dinen de haram olduğu görüşünde.
Ölen kişinin sahte kimliği ile maaş alanlar da var
SGK Diyarbakır İl Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmalarda ortaya çıkan bir başka durum ise, bu kadarı da olmaz dedirtti. Ölen anne veya babayı, kimsenin haberi olmadan gömen bir kişi, sahte kimlikle uzunca bir süre kimseye belli etmeden maaş aldığı ortaya çıktı. En son beyin kanaması şüphesiyle hastaneye kaldırılan kadının 3 yıldır hiçbir sağlık kurumuna başvurmaması sonucu bu durumu ortaya çıkaran denetmenler, kadının maaşını kesip, şimdiye kadar yapılan ödemelerin de kendilerine iade edilmesi için şahsa tebligat gönderdi.
Silvan, Ergani ve Çermik ilçeleri birinci sırada
Diyarbakır’ın Silvan, Ergani ve Çermik ilçelerinde anlaşmalı boşanmaların en fazla yaşandığı yerler iken, Lice, Kulp ve Çınar ilçeleri son sırada. Silvan, Ergani ve Çermik ilçelerinde anlaşmalı boşanma oranının yüksek olmasının, tarımsal arazinin, tarım sigortasının veya sigorta bilincinin ve okuma oranının yüksek olmasının etkili olduğu ifade edildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.