Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Diyarbakır’da çocuklar için ‘Oyuncak Kütüphanesi’ kuruldu

Diyarbakır İl Halk Kütüphanesi, 0-6 yaş arası çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla “Oyuncak Kütüphanesi” kurdu.

Haber Giriş Tarihi: 13.12.2017 12:19
Haber Güncellenme Tarihi: 13.12.2017 12:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Diyarbakır İl Halk Kütüphanesi, 0-6 yaş arası çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla “Oyuncak Kütüphanesi” kurdu.

Diyarbakır İl Halk Kütüphanesi bünyesinde 0-6 yaş arası çocuklara kütüphane kullanma ve kitap okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla “Oyuncak Kütüphanesi” kuruldu. İçerisinde yüzlerce oyuncak çeşidi, 3 boyutlu ve konuşan kitap bulunduran kütüphane, her gün onlarca çocuk tarafından ziyaret ediliyor. Sıcak ve temiz bir ortamda oyun oynama şansı bulan çocuklar, aynı zamanda yeni arkadaşlıklar ediniyor.

Çocuklarda alışkanlık sürecinin 3 yaş döneminde başladığını vurgulayan Kütüphane Müdürü Ahmet Özbek, bu servis sayesinde hem çocuğu hem de çocukla birlikte gelen ebeveyni kazandıklarını belirtti. Çocukların mümkün olduğu kadar güzel kütüphane anıları olması için çaba sarf ettiklerini vurgulayan Özbek, çocuklar için özel etkinlikler ve İngilizce kursu gibi kurslar açtıklarını ifade etti. Kütüphanenin tamamen çocukların kütüphane kullanım alışkanlığına ilişkin oluşturulduğunu kaydeden Özbek, “0-6 yaş çocukların kütüphane kullanma alışkanlığı kazanması, çocuklarla birlikte gelecek annelerin, velilerin, babaların, ağabeyler, ablalar olabilir aynı zamanda kütüphane kullanıcısı olmasına da katkı sağlayacak bir çalışma bu. Çocukların alışkanlıklarının olması 3 yaş döneminde başlıyor. Biz de bu yaş döneminde çocuklarımıza erişebilmek, çocuklarımızın kütüphanede biriktireceği olumlu anılarla oluşturacakları olumlu bir kütüphane imajını çocuklarımıza kazandırmak için böyle bir bölüm oluşturduk. Burada çeşitli oyunlar oynanıyor. Çocuklarımız ailelerinden bağımsız olarak da gelebiliyorlar ya da kreşlerle işbirliği halinde çeşitli etkinlikler yapıyor çocuklar. Masal günleri yapıyoruz. Bu dönem 3-6 yaş çocuklarımıza İngilizce kursu başlatacağız. Buna benzer etkinlikler düzenliyoruz. Tamamen çocukların kütüphane kullanma alışkanlığına ilişkin oluşturulmuş bir servis” dedi.

“Ev ortamından daha fazlası var”

Çocuklara kendi evlerindeki gibi rahat olabilecekleri bir ortam sağladıklarını belirten Özbek, şunları kaydetti:

“Burada aslında ev ortamından daha fazlası var. Oyuncak çeşitliliğimiz oldukça çok. 3 boyutlu kitaplar, konuşan kitaplar var çocukların ilgisini çekebilecek. Legolar var. Çocukları bunlarla hem eğitici oyunlar oynayabiliyor hem de kütüphanede anı biriktiriyor. Yani belli bir yaşa geldiklerinde ‘Benim kütüphanede şu anılarım var’ diyecekleri anılar biriktiriyorlar. Mümkün olduğu kadar bunlar güzel anılar olsun diye uğraşıyoruz. Tabi burası kreş değil buraya çocuklar oyun oynamak üzere geliyor. Mutlaka ya anne, baba ya da büyük bir ebeveynle geliyor. Çocukla birlikte gelen ebeveyn kendisi de kitap okumaya başlıyor. Çocuk burada oyun oynarken dergilerden yararlanabiliyor, ödünç kitabını alabiliyor. Doğal olarak çocuğun bize anneyi kazandırma yönü de var.”

“Her mahallede olmasını istiyoruz”

Hemen hemen her hafta çocuğuyla birlikte kütüphaneye geldiğini ifade eden Züleyha Kırhan, kütüphanenin içinde böyle bir ortamın olmasının çok güzel olduğunu ve böyle ortamların arttırılmasını istediklerini söyledi. Kırhan, “Genelde her hafta gelmeye çalışıyoruz. Buraya gelip kitap alıyoruz, onları evde okuyup tekrar getiriyoruz, değiştiriyoruz. Bizim için çok güzel, evimize de yakın. Aynı zamanda burada çeşitli oyuncaklar da var. Buraya gelip çocuklarla oynuyor kızım. Aynı zamanda burada bazı planlar da düşünüyoruz annelerle beraber bir kitap kulübü kurmayı düşünüyoruz. Çocuklarla birlikte bazı aktiviteler yapmayı düşünüyoruz. İnşallah güzel olur. Burası bizim faydalandığımız bir yer. İyi ki var. Sayılarının çoğalmasını istiyoruz. Her mahallede olmasını istiyoruz. Çünkü kış aylarında özellikle şehir ortamında dışarıya çıkmak sıkıntılı oluyor. Dışarıya çıktığımızda çocuklara uygun çok fazla ortam olmuyor ama buraya geldiğimizde hem sıcak bir ortam hem çocuklar birbirleriyle arkadaşlık ortamı kurabiliyorlar. En önemlisi kütüphanenin içerisinde böyle bir yerin olması çok güzel. Kütüphane içerisinde çocuklar kitapları görüyorlar, kitap alıp tekrar getirme, bir kitabın sorumluluğunu alabilme bunu öğreniyorlar. Bu yüzden şanslı hissediyoruz kendimizi” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.