Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Diyanet İşleri Başkanı Görmez: “Kurban Bayramı namazını kıldıktan sonra evlerimize gitmeden önce şehit ailelerini ziyaret edelim”

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Kurban Bayramı için halka çağrıda bulunarak, “Kurban Bayramı namazını kıldıktan sonra millet olarak hangi kasabada, şehirde yaşıyor olursak olalım evlerimize gitmeden önce şehit ailelerini...

Haber Giriş Tarihi: 01.09.2016 14:26
Haber Güncellenme Tarihi: 01.09.2016 14:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Kurban Bayramı için halka çağrıda bulunarak, “Kurban Bayramı namazını kıldıktan sonra millet olarak hangi kasabada, şehirde yaşıyor olursak olalım evlerimize gitmeden önce şehit ailelerini ziyaret edelim” dedi.
Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı iş birliği ile gerçekleştirilen Vekaletle Kurban Programı’nın son toplantısı gerçekleştirildi. Programa, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Ankara Müftü Yardımcısı Ali Gülden, Türkiye Diyanet vakfı Genel Müdür’ü Mustafa Tutkun, çevre il ve ilçe müftüleri, din görevlileri ile birçok kişi katıldı. Programda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Kurban Bayramı’nın et bayramı olmadığına dikkat çekerek, “Kurban bayramı et bayramı değildir. Hayvan kesmekten ibaret bir bayram olamaz. Kurban bayramında istenen sadece bir hayvan kesmek değildir. Kurbandan istenen kurban bayramının gerçekleştirmek istediği gaye bizi Allaha yakın kılmaktır. Kurban kesmek kurban bayramı kasaplık değildir. Sadece hayvan kesmek hâşâ insanı Allah’a yakınlaştırsaydı o zaman yeryüzünde Allah’ın en yakın kulları kasap kardeşlerimiz olurdu. Kestiğiniz kurbanların etleri ve kanları Allaha ulaşacak değildir. Allah’a ulaşacak olan sizin takvanızdır. Allah’a ulaşacak olan sizin yetime, fakire, mahruma uzattığınız el, Allah ile kurduğunuz yakınlıktır. Kurban bayramında kestiğimiz kurbanlar sadece birer vesiledir. Kurban Bayramı aynı zamanda İslam ümmetinin kurtuluş bayramıdır” şeklinde konuştu.
İbadetlerin şekle indirgenerek arkasındaki büyük ruhun ihmal edildiğine dikkat çeken Görmez, “Kurban’da, Hac’da böyle bir ibadettir. Simgeler ve sembollerin arkasındaki manayı ihmal ettiğimiz zaman o simge ve semboller sadece birer anlamasız şekle dönüşür. Ben tekrara milletçe içinden geçtiğimiz bu tarihin en zor sürecinde ibadetlerimizin farkında olarak bizi ümmet olarak Allah’a yaklaştıran iyiye doğruya adalete yaklaştıran, yaklaştıracak olan bir Kurban Bayramı nasip etmesini niyaz ediyorum” diye konuştu.
“Millet olarak zor günler yaşadık”
Görmez, 15 Temmuz darbe kalkışmasında zor günlerin yaşandığına dikkat çekerek, “Millet olarak zor günler yaşadık. 15 Temmuz gibi bir ihaneti dirlik ruhu ile aşmayı yüce rabbimiz millet olarak bize lütuf etti. Şimdiden Kurban Bayramı’na farklı bir hazırlık yapalım istiyoruz. Milletimin her ferdine sesleniyorum; hep birlikte şuandan itibaren tatil programları yerine bayram programları hazırlayalım. Fakire, yetime ulaşacak yollar arayalım. Çok şehitler verdik. Şehitlerimiz ile birlikte Kurban Bayramı’nı kutlayalım. Kurban Bayramı’nda bu ülkede Kurban Bayramı namazını kıldıktan sonra millet olarak hangi kasabada, şehirde yaşıyor olursak olalım evlerimize gitmeden önce şehit ailelerini ziyaret edelim. Onlara diyelim ki ‘evlatlarınız yerine biz geldik. Siz bizim için evlatlarınızı feda ettiniz. Biz de onların yerine evlatlarınız olarak size geldik’ diyelim. O birilik ruhunu ayakta tutmaya devam edelim hep birlikte” ifadelerini kullandı.
“Vekâletle kurban konusunda her vatandaşımız şundan emin olmalıdır” diyen Görmez, vekaletlerle ilgili şunları kaydetti:
“Sizin bu müesseseye emanet ettiğiniz bir tek kuruşunuz milletimizin en büyük emaneti, Rabbimizin en büyük emaneti olarak görülür ve Rabbimiz nereye nasıl istediyse oraya sarf edilir. Bundan herkes emin olsun. Arkadaşlarımız bu hassasiyet içinde devam ediyorlar. Bize emanet edilen bir tek kurban asla tarihi boyunca heba olmamıştır. Rabbimiz nasıl emrettiyse o emanet yerini bulmuştur. Yerini bulmaya devam edecektir.”
“253 ayrı noktada illerde ve ilçelerde kurbanlarımız kesiliyor”
Ülke içinde de kurban kesimlerinin gerçekleştirileceğini söyleyen Görmez, “253 ayrı noktada illerde ve ilçelerde kurbanlarımız kesiliyor. En önemlisi de biz bölgemizdeki bütün muhacirlere ev sahipliği yapan bir ülkeyiz. Beni sevindiren en önemli husus muhacirlerin yaşadığı 120 noktada kurbanlar kesilecek. Ülkemize sığınan komşularımız kardeşlerimizin yaşadığı 120 noktada vekâleten kurbanlarımızın kesileceğini öğrenmek beni bahtiyar etmiştir” açıklamasında bulundu.
Görmez, dünyanın unuttuğu göçmen kamplarına dikkat çekerek, “Mesela Çad’da Orta Afrika’dan gelip oraya sığınan ve yıllardır o çadır kentlerde denemez o barakalarda bir gram ete muhtaç olan her yıl oradan gidecek olan kardeşlerimize ulaşacak olması aynı zamanda bu milletimize de sevgi olarak yansıyacaktır. Aynı şekilde Nijerya’ya göçmek zorunda kalan ve toplu kamplarda bir lokma ekmeğe muhtaç olan kardeşlerimize ulaşacak olması önemlidir” diye konuştu.
130 ülkede 530 noktada kurban kesileceği bilgisini paylaşan Görmez, “Ülkemizde muhacirlerin yaşadığı yerlerde ve 253 noktada kurbanlar kesilecek dünyada ise 130 ülkede 530 noktada kurbanlar kesilecek” şeklinde konuştu.
Sahada Vekaletle Kurban Kesim programı kapsamında 380 kişinin görev yapacağını belirten Görmez, “Bize gönüllülerimiz müracaat ediyor. Diyorlar ki ‘bu yıl biz bayramımızı ailelerimizle değil sizin vekaletle kurban kampanyanıza aracılık yapmak için dünyanın neresine gönderirseniz oraya gidip oradaki mazlumlarla beraber geçirmek istiyorum’ diyorlar” ifadelerine yer verdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.