Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “3. Kocatepe Gençlik Fuarı” Açılışına Katıldı

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, “‘Gençlik bir alem’ demişsiniz. Aslında her genç bir alemdir. Allah her insanı bir alem olarak yaratmıştır. O alemi okumayan alim olamaz” dedi.Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Türkiye Diyanet...

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2016 21:14
Haber Güncellenme Tarihi: 05.05.2016 21:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, “‘Gençlik bir alem’ demişsiniz. Aslında her genç bir alemdir. Allah her insanı bir alem olarak yaratmıştır. O alemi okumayan alim olamaz” dedi.
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Türkiye Diyanet Vakfı Kadın Aile Gençlik Merkezi’nin düzenlediği “3. Kocatepe Gençlik Fuarı”nın açılış programına katıldı. Kocatepe Camii fuar alanında gerçekleştirilen açılışta, Gazi Üniversitesi Rektörü Süleyman Büyükberber, Görmez’e eşlik etti. Program, Millet Camii’nin müezzini Abdurrahman Ayaz’ın Kuran tilaveti ile başladı. Fuar açılışında konuşma yapan Görmez, “Öyle bir kitabın müminleriyiz ki; bizim iman ettiğimiz kitabın ilk emri, ’namaz kılın’ değil, ’iman edin’ değil, ’ahlaklı olun’ değil, ‘Oku’ diyerek başlıyor bizim iman ettiğimiz kitap. Bizden istenen okumak sadece kitap okumak değil. Zira biz insanı okumak, kainatı okumak, varlığı okumak, alemi okumak ve gençliği okumak durumundayız. ‘Gençlik bir alem’ demişsiniz. Aslında her genç, her insan bir alemdir. Allah her insanı bir alem olarak yaratmıştır. O alemi okumayan alim olamaz. Alim, alemi doğru okuyan insan demektir” şeklinde konuştu.
Görmez, İngiliz Filozof Francis Bacon’a ait olan “Bilgi güçtür” sözüne değindiği konuşmasında, “Bu sene belirlenen bilgi, eylem ve ahlak konusu son derece önemli bir konu. Bizim kitaplarda öğrendiğimiz, bir İngiliz filozofa atfedilen bir söz var; ‘bilgi güçtür.’ Keşke bu sözü sizlerle karşılıklı sohbet ederek, tartışarak sohbeti sürdürebilseydik. Katılır mısınız bilmem ama ben katılmam bu söze. Böyle bir bilgiden elde edilen ahlak pragmatist bir ahlak olur. İnsanlar ahlakı sadece kendi faydasına işler olarak tarif eder. Bilgiyi sadece güç olarak tarif ederseniz, bu bilgiden elde edilen yönetim birimi otokratik, otoriter bir yönetim olur” ifadelerini kaydetti.
Gücün hakikatin emrinde olduğu zaman bir anlam ifade ettiğini vurgulayan Görmez, “Güç hakikat değildir. Güç hakikatin emrinde olduğu zaman bir değer ifade eder. Hakikat gücün emrine girildiği zaman, hakikat özelliğini kaybeder. Bizim medeniyetimizde bilgiyi ifade eden 3 temel kavram vardır: Biri ilim, biri hikmet, biri marifet. Bu kavramların başka dinlerde karşılığı bizim dillerdeki karşılık değildir. İlmin sahibine ’alim’ diyoruz, hikmetin sahibine ’hakim’ diyoruz, marifetin sahibine de ’arif’ diyoruz. Üçünü birleştirdiğiniz zaman doğru bilgiye ulaşmış oluyorsunuz” diye konuştu.
Görmez’in konuşmasını tamamlamasının ardından fuarın açılış kurdelesi kesildi. Ardından Diyadet İşleri Başkanı Görmez, fuardaki stantları ziyaret etti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.