Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dezavantajlı gençlere hiçbir ücret ödemeden yurtdışına çıkma imkanı

Yaklaşık 7 yıl önce kurulan Diyarbakır’da kurulan Gençlik ve Değişim Derneği, dezavantajlı gençlerin Avrupa hayalini gerçeğe dönüştürüyor. Şimdiye kadar yüzlerce genci Avrupa’ya gönderen dernek sayesinde gençler, hiçbir ücret ödemeden...

Haber Giriş Tarihi: 26.08.2016 10:44
Haber Güncellenme Tarihi: 26.08.2016 10:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yaklaşık 7 yıl önce kurulan Diyarbakır’da kurulan Gençlik ve Değişim Derneği, dezavantajlı gençlerin Avrupa hayalini gerçeğe dönüştürüyor. Şimdiye kadar yüzlerce genci Avrupa’ya gönderen dernek sayesinde gençler, hiçbir ücret ödemeden Avrupa’nın farklı ülkelerinde 1 yıl kalabiliyor.
Resmi olarak 2009 yılında kurulan Gençlik ve Değişim Derneği, maddi durumu yetersiz ve Avrupa’ya gitme hayali ile yanıp tutuşan gençlerin umudu oldu. Yaklaşık 7 yıl içinde yüzlerce genci ceplerinden hiçbir ücret çıkmadan Avrupa’nın çeşitli kentlerine gönderen Gençlik ve Değişim Derneği, aynı zamanda binlerce Avrupalıyı da Diyarbakır’da ağırladı. Gönüllülük esası ile hizmet veren dernek, merkezi Diyarbakır’da olmasına rağmen Türkiye’nin herhangi bir ilinden dezavantajlı gençlerin Avrupa hayalini gerçeğe dönüştürmek için proje üretmeye devam ediyor.
Yüzlercesi gitti, binlercesi geldi
Diyarbakır’da kurulan ve dezavantajlı gençlerin Avrupa’yı gezme hayalini gerçeğe dönüştüren Gençlik ve Değişim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Umut Suvari, derneğin resmi olarak 2009 yılında kurulduğunu söyledi. Derneği kurarken yerelde çok iyi bir çalışma yürüttüklerini belirten Suvari, ulusal alanda da önemli çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi. Hem Diyarbakır’a uluslararası anlamda gençlerin gelmesi hem de Diyarbakırlı gençlerin Avrupa ile tanışması anlamında çalışma başlatmak istedikleri için bu derneği kurduklarını aktaran Suvari, “Önemli işler yaptık. Yüzlerce kişiyi Avrupa hayali ile tanıştırdık. Binlerce Avrupalı da Diyarbakır’a geldi onları burada misafir ettik. Merkezimiz Diyarbakır, yalnız Türkiye’nin her ilinden gençleri Avrupa ile tanıştırabiliriz” dedi.
Herhangi bir ücret ödemeden Avrupa’yı gezme fırsatı
Eğitim kurslarında yaş aralığının aranmadığını, değişim projelerinde ise 13-30 yaş arası zorunluluğunun olduğunu vurgulayan Suvari, bunun Avrupa Komisyonu’nun aldığı bir karar olduğunu söyledi. Çalışmalarının, içinde Erasmus’u da barındıran bir Erasmus+ projesi olduğunu anlatan Suvari, çalışmalarının Ulusal Ajans ve Avrupa Komisyonu’nun hizmeti olduğunu bildirdi. Yaş aralığı dışında herhangi bir kriterlerinin olmadığını belirten Suvari, “Dil bilmek gerekmiyor. Eğitim kurslarında biraz gerekiyor. Değişim projelerinde, Avrupa gönüllü hizmet projelerinde böyle bir kriter yok. Bizim gönderdiğimiz gençlerimizin yüzde 90’ından fazlası dil bilmeyen arkadaşlar. Derneği kurduğumuzda dil bilen sadece 2-3 kişiydik, şu an 40’ın üzerinde dil bilen arkadaşımız var” diye konuştu.
Dernekte gönüllülük esas
Diğer derneklerden farklı olarak, derneklerine üye olabilmek için 3 yıl gönüllülük esası ile çalışmaları gerektiğini dile getiren Suvari, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bazı dernekler üye yapıp aidatlarla bazı gelirler elde ediyorlar, biz ilkesel yaklaşıyoruz. Bizim derneğimize üye olabilmek için burada en az 3 yıl gönüllü çalışmaları gerekiyor. Bu şu anlama gelmiyor, en az 3 yıl hizmet yapması gerekiyor ki yurtdışına çıkabilsin, kuralımız bu anlama gelmiyor. Litvanya’da geçen hafta projemiz vardı, 4 arkadaşımızdan 2’si dernekle yeni tanışan ve ilk defa yurtdışına çıkan insanlardı. Bu projeden sonra derneğimize gelip gitmeye devam ederlerse 3 yıl boyunca gönüllü hizmet verecekler ardından derneğe üye olacaklar. Değişim projeleri kısa oluyor genelde, 6 ila 21 gün kriter koymuş Avrupa Komisyonu. Gerçekleştirilen projelerin yüzde 70-80’i genelde 7-8 günlük projeler oluyor. Bu günler boyunca gidip Avrupa’nın bir kentine, kim koordine ediyorsa, temel masrafları ve yol ücretleri hatta vize masrafları proje kapsamında karşılanıyor. Gönüllülerin cebinden tek kuruş para çıkmıyor. Kendi özel harcamalarının dışında Tek bir kriter var, günlük çalışma saatleri var buna uymak zorundalar. Kısa dönem Avrupa gönüllü hizmetinde 2 ila 8 hafta arasında gidip bir kuruluşta gönüllü olarak çalışabiliyorsun. Bu bir defaya mahsus ama sen bunu kısa dönem yaparsan daha sonra en fazla 10 ay gidebilirsin, toplamda bir yıl geçilemiyor. Genelde bizim gönderdiğimiz kesim belki daha önce hiç şehir dışına çıkmamış arkadaşlar. Biz buna öncelik gösteriyoruz.”
“Bölgedeki çatışmalı ortam nedeni ile Avrupalı gelmiyor”
Yaklaşık 2 yıl öncesine kadar kendilerinin Avrupalıları Diyarbakır’da ağırladıklarını ifade eden Suvari, konuşmasını şöyle tamamladı:
“İtalya’dan, Macaristan’dan, Romanya’dan, Estonya’dan, Danimarka’dan birçok kişi ağırladık. Çözüm süreci döneminde yurtdışından çok fazla misafirimiz oldu ama artık yok. Genelde değişim projeleri ve eğitim projeleri yapıyoruz. 30 eylül 9 ekim arasında bir değişim projemiz var. Almanya, Sırbistan, Romanya, İtalya ve Bulgaristan’dan 5 ortağımız var ve her ülkeden 6’şar kişi Diyarbakır’a gelecek. Konumuz mülteciler ve göçmenler ile ilgili olacak. Amacımız mülteciler ile Avrupalılar arasında empati kurmalarını sağlamak için bu ülkeler seçtik çünkü bu ülkeler en fazla mülteci alan yerler. Biz burada yüzlerce insanın hayatını değiştirdik. Hiçbir şekilde vatandaşlardan ücret talep etmiyoruz, önceliğimiz de hep yurtdışına çıkamayacak insanlar üzerine. Üyelik ücreti istemiyoruz, katılım parası istemiyoruz.”
Yaşadığı ilden başka şehre gitmeden Avrupa’ya gitti
Avrupa hayalini Gençlik ve Değişim Derneği sayesinde gerçeğe dönüştüren Recep Kavmaz, yaşadığı ilden başka bir şehre gitmeden Avrupa’ya gitmiş. Arkadaşlarının ısrarı sonucu Diyarbakır Gençlik ve Değişim Derneği ile tanışan Kavmaz, en büyük hayalini de bu dernek sayesinde gerçeğe dönüştürmüş.
Avrupa macerasını anlatan Recep Kavmaz, şunları söyledi:
“Dernekle tanışmam biraz tesadüf oldu. Üniversite 1. sınıfta gitar kursuna gittim, burada arkadaşlar aracılığıyla Gençlik ve Değişim Derneği ile tanıştım. Dezavantajlı gençlere yönelik çalışmaları görünce bu tür aktivitelere katılmak istedim. Bir süre çalışmalara katıldım. Hayatımda yurtdışına çıkmamıştım, iş hayatına atılmadan önce de yurtdışına çıkacağımı düşünmemiştim. Karşıma birden böyle bir fırsat çıktı, bana gönüllü olarak yurtdışına gider misin dediler ben de tabi ki giderim bu benim en büyük hayalim dedim. 7 ay boyunca Romanya’da kaldım burada engelli çocuklarla ilgilendim. Bırakın yurtdışına çıkmayı daha önce şehir dışında uzun süre kalmamıştım.
Hafta içi 4 gün çocuklarla çalışıyorduk. Geri kalan günlerde arkadaşlarla konuşa konuşa İngilizce öğrendim, farklı kültürlerle de tanıştım. Derneğin bana çok büyük bir katkısı oldu. Gittikten sonra arkadaşlarım nasıl gittiğimi sordu ben de anlatınca çok şaşırdılar. Kendi cebimden hiç para harcamadım. Bu sürede hem Romanya ve çevre illerini hem de Balkan ülkelerini gezme fırsatı da buldum.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.