Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Denizlerin Fatihi Patlıcan Olacak

Bursa’da Işıklar Lisesi öğrencileri, patlıcan tozundan yaptıkları süngerle tanker facialarında denizlere saçılan petrol atıklarını temizleyebilecek.Işıklar Askeri Hava Lisesi öğrencilerinin TÜBİTAK yarışmasına sundukları patlıcan...

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2016 10:13
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2016 10:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bursa’da Işıklar Lisesi öğrencileri, patlıcan tozundan yaptıkları süngerle tanker facialarında denizlere saçılan petrol atıklarını temizleyebilecek.
Işıklar Askeri Hava Lisesi öğrencilerinin TÜBİTAK yarışmasına sundukları patlıcan tozundan yapılan ve denizdeki petrol atıklarını temizleyen sünger büyük ilgi gördü. Öğrencilerden Ahmet Demirtaş ve Utku Sarıışık, 3 üniversiteden aldıkları destekle geliştirdikleri ‘patlıcan tozu’ içeren süngerlerin denizlere bir şekilde bulaşan petrol türevlerinin temizlenmesinde kullanılabileceğini söyledi. Öğrenciler, "Dünya üzerinde patlıcan üretiminde üçüncü sırada olan Türkiye, bu projeyle deniz sularını artık petrol ve petrol türevlerinden temizle imkânına sahip olacak. Tekrar tekrar kullanılabilen makro gözenekli patlıcan tozları, temiz bir çevre için inanılmaz bir buluş" dediler.
Patlıcanın akıllara hiç gelmeyecek türden bir özelliğini ortaya çıkaran öğrenciler, “Yaptığımız deneylerde patlıcanın suyu emmediğini, ama petrol ve türevlerini süratle emdiğini gördük. Bunun en basit ispatı ise, annelerimizin kızartma yaparken patlıcanı çok yağ emdiği için en son işleme alması. Patlıcan tozunun bir araya getirilmesi ile oluşan sünger kendi ağırlığından 18 kat daha fazla petrol atığını emiyor. Bu buluşumuzla denizlere tanker kazaları sonucu dökülen petroller ve deniz kirliliği önlenebilir. Bunun yanı sıra ülke ekonomisine katma değer sağlayabilecek, piyasadaki güçlü absorbanlara alternatif olabilecek poliüretan ile modifiyeli sünger üretilmiş oldu” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.