Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Denge Denetimli Serbestlik Gençlik Programı

Adalet Bakanı Yardımcısı Bilal Uçar, "Suç işleme oranlarını azaltmak ve ceza infaz kurumlarına düşmüş suçluları ıslah etmek amacıyla insani odaklı bir yönetim anlayışını, hükümlülerin rehabilite edilmesini, aileleriyle olan ilişkilerinin...

Haber Giriş Tarihi: 08.06.2016 13:19
Haber Güncellenme Tarihi: 08.06.2016 13:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Adalet Bakanı Yardımcısı Bilal Uçar, "Suç işleme oranlarını azaltmak ve ceza infaz kurumlarına düşmüş suçluları ıslah etmek amacıyla insani odaklı bir yönetim anlayışını, hükümlülerin rehabilite edilmesini, aileleriyle olan ilişkilerinin sürdürülmesini, milli ve manevi değerlerini kaybetmemelerini sağlamaya gayret sarfediyoruz" dedi.
Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığı’nın yürüttüğü “Türkiye’de Denetimli Serbestlik Hizmetlerinde Çocuklar İçin Etkili Bir Risk Değerlendirme Sisteminin Geliştirilmesi Projesi”nin (DENGE) açılış toplantısı Rixos Otel’de gerçekleşti. Toplantının açılışına Adalet Bakanı Yardımcısı Bilal Uçar, AB Türkiye Delagasyonu Başkanı Hasjörg Haber, UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle, Merkezi Finans ve İhale Birimi (MFİB) Başkan Vekili Emine Döğer, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım katıldı. İstanbul’da dün meydana gelen terör saldırısına değinerek konuşmasına başlayan Adalet Bakanı Yardımcısı Uçar, “Masum insanları hedef alan terörün hiçbir zaman başarılı olamayacağını, ülkemizin de terörle tüm imkanlarıyla seferber olacağını ve mücadele edeceğini ve başaracağını da ifade etmek istiyorum. Bu vesileyle şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum” ifadelerini kullandı.
Toplumların huzur içinde yaşayabilmesi için, güven içinde yaşayabilmesi için suça bulaşmış, cezaevine girmiş insanların büyükte olsa küçükte olsa neticede ıslah edilerek topluma dönmesi ve toplum içinde bireyler içinde güvenli bir insan olarak yaşayabilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Uçar, “Bu anlamda ceza tevkif evlerimizde sadece çocuklar için değil büyükler için de ıslah edilmeleri, meslek sahibi olarak topluma üretken bir birey olarak katılması için cezaevlerimizde birçok proje yürütülüyor. Ama çocuk söz konusu olduğunda daha da önemli. Çünkü birçok suç örgütleri suça eğilimli çocukları cezaevine girmiş çıkmış, ıslah edilmemişse kullanabiliyorlar. Her alanda bu çocukları terör alanında da, uyuşturucu alanında da kullanabiliyorlar. Dolayısıyla bunların ıslah edilmesi için bakanlığımızın yapmış olduğu bu proje çok önemli. Suç işleme oranlarını azaltmak ve ceza infaz kurumlarına düşmüş suçluları ıslah etmek amacıyla insani odaklı bir yönetim anlayışını, hükümlülerin rehabilite edilmesini, aileleriyle olan ilişkilerinin sürdürülmesini, milli ve manevi değerlerini kaybetmemelerini sağlamaya gayret sarfediyoruz” dedi.
"TÜRKİYE ÇAPINDA 25 PİLOT ADLİYEDE 31 ÇOCUK VE ADLİ GÖRÜŞME ODASI KURULMUŞ OLUP, ÜLKE GENELİNDE 160 ADLİYEDE KURULMASI PLANLANMAKTADIR"
Adalet Bakanlığı’nın 2005 yılından bu yana çocuklarla ilgili mevzuatta önemli değişiklikler yaptığını bildiren Uçar, “Soruşturma açılması için şüpheli çocukların ifadesinin alınmaması soruşturmanın mutlaka çocuk bürosunda savcılar tarafından yapılması, ifade ve diğer işlemler sırasında sosyal çalışma güvencesinin bulunması, ücretsiz avukat yardımından faydalanılması, çocukların ifadelerinin adliyede kurulan ifade odalarında alınması, ki bu kapsamda Türkiye çapında 25 pilot adliyede 31 çocuk ve adli görüşme odası kurulmuş olup, ülke genelinde 160 adliyede kurulması planlanmaktadır. Mağdur çocukların olayla ilgili sadece bir kez dinlenerek olayın tekrar tekrar yaşanmasının önüne geçilmesi, 15 yaşını bitirmemiş çocuklar hakkında 5 yıldan az suçlarda tutuklama verilemeyeceği ve süresine bakılmaksızın adli kontrolle tutuklamaya alternatif şekilde soruşturmanın sürdürülebilirliği hususlarında düzenlemeler yapılmıştır. Önümüzdeki 5 yıl içinde çocuk haklarının güçlendirilmesi ve çocuk adalet sisteminin etkin ve verimli bir şekilde işleyebilmesi amacıyla Bakanlığımız 2015-2019 yıllarına ait stratejik plan ve yargı reformu strateji belgelerinde bu konuya daha ayrıntılı bir şekilde yer vermiştir” diye konuştu.
Uçar, şunları kaydetti:
“Çocuk izlem merkezleriyle ilgili işlemlerin UYAP bilişim sistemi üzerinden yapılabilmesini amaçlayan bir yazılım programı geliştirilmiştir. Bu çalışmaların önemli parçasını da ülkemizde 10’uncu yılını tamamlayan Denetimli Serbestlik Hizmetleri oluşturmaktadır. Hapis cezasına alternatif olan insan hak ve onuruna yakışır bir şekilde hükümlülerin cezaları toplum içinde infaz edilerek denetim ve taltiflerin yapılmasında eğitim ve iyileştirme çalışmalarıyla hükümlülerin yeniden topluma kazandırılmasında çok önemli görevler yürüten bu sistemde en önemli kazanım mahkumun toplumla bütünleşebilmesidir. Çocukların ihtiyaçlarına uygun yeterli ve etkili rehabilitasyon hizmetleri sağlanmasına yönelik risk ve ihtiyaç değerlendirme araçları geliştirmek amacıyla Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ve UNICEF ortaklığıyla denetimli serbestlik hizmetlerini de çocuklar için etkin bir risk değerlendirme sisteminin geliştirilmesi projesinin çocuk ceza hakları infaz alanı ve denetimli serbestlik çocuk hizmetlerinin gelişimi ve güçlendirilmesine son derece katkısı olacağına inanıyorum.”
"PROJE SONUNDA ÇOCUK DENETİMLİ SERBESTLİK HİZMETLERİ AÇISINDAN SON DERECE ÖNEMLİ GELİŞMELER KAYDEDİLECEK VE SİSTEM BU PROJEYLE DAHA DA GÜÇLENECEKTİR"
Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Yıldırım da, konuşmasına İstanbul’daki terör saldırısında şehit olanları anarak başladı. Denetimli serbestlik sisteminin geliştirilmesi ve güçlendirilmesinin önemine dikkat çeken Yıldırım, “Türkiye denetimli serbestlik hizmetlerinde çocuklar için etkili bir risk değerlendirme sisteminin geliştirilmesi projesi ülkemizde çocuk denetimli serbestlik hizmetlerinin daha ileri noktalara hizmet vermesi açısından son derece anlamlı bir proje olacaktır” dedi.
Yıldırım, şöyle konuştu:
“Dünya çocuk suçluluğuna baktığımızda her türlü koruyucu önleyici tedbirler alınsa da maalesef gün geçtikçe artan bir sorun olarak önemini korumaktadır. AB’ye üye 28 ülke toplam nüfusu 2015 yılı itibariyle 508.2 milyon olup, nüfusun yüzde 15.6’sı 18 yaşın altındadır. Ülkemizde ise 2015 yıl sonu itibariyle 78 milyon 741 bin 53 iken, çocuk nüfusu 22 milyon 870 bin 683 ile toplam nüfusun yüzde 29’unu oluşturmuştur. Toplam nüfusun yüzde 29’u 18 yaş altı çocuklardan oluşmaktadır. Bu durumda çocuklar için adalet politikalarımızın en önemli gündem maddemiz olması gerektiğini göstermektedir. Türkiye’de ceza infaz kurumlarında bulunan çocukların toplam hükümlü tutuklu oranının sayısına oranı 2000’li yılların başında yüzde 5 iken, bu rakam bugün yüzde 1,5 seviyelerine düşmüştür. Son 15 yılda çocukların ceza infaz kurumlarına girme oranında düşüş görülmektedir. Bugün kurumlarımızda 2 bin 516 çocuk bulunmaktadır. Ancak denetimli serbestliğin kurulduğu ilk yıl olan 2006 yılı verilerine göre 2 bin 135 olan çocuk denetimli serbestlik sayısı ise 2015 yılında 28 bin 497 olmuştur. O günden bu yana sisteme 141 bin 749 çocuk girmiş olup, 2016 Mart ayı itibariyle 14 bin 291 çocuğun cezasının infazına denetimli serbestlik yoluyla devam edilmektedir. Çocukların ihtiyaçlarına uygun yeterli ve etkili rehabilitasyon hizmetleri sağlanmasına yönelik risk ve ihtiyaç değerlendirme araçlarını geliştirmek amacıyla Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’yle ilgili proje hayata geçirilmiş ve çalışmalarımız bu yıl başı itibariyle başlamıştır. Toplam proje bütçesi 2 milyon avro olan ve 2 yıl sürmesi planlanan proje sonunda çocuğun kendisine özgü risk ve ihtiyaçlarını tespit edecek bir değerlendirme aracıyla ihtiyaç alanlarının rehabilite edilmesine imkan sağlayacak müdahale programları oluşturulması hedeflenmektedir. 48 denetimli serbestlik şubesini kapsayan 21 pilot il belirlenmiştir. Proje sonunda çocuk denetimli serbestlik hizmetleri açısından son derece önemli gelişmeler kaydedilecek ve sistem bu projeyle daha da güçlenecektir."
PROJE 21 PİLOT İLDE UYGULANACAK
2 milyon avro bütçeli DENGE Denetimli Serbestlik Gençlik Programı ile çocuklar ve gençlere yönelik denetimli serbestlik hizmetlerinin etkinliğinin arttırılması amaçlanıyor. Proje faaliyetleri, özgürlüğünden yoksun bırakılan çocuklar ve gençlerin sayısında düşüş, toplum temelli destekleyici müdahale programlarının ve programlardan yararlanan çocukların ve gençlerin sayısında artış ve kanıt temelli politikalar oluşturulmasını sağlamayı amaçlıyor. 21 pilot ilde uygulanacak olan proje kapsamında çocuklar ve gençler için denetimli serbestlik hizmetlerinin geliştirilmesi konusunda birçok çalışma yürütülecek. Proje 2017 yılının sonunda sona erecek.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.