Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Darbe girişiminin çocuklar üzerindeki etkisi

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Darbenin Çocuk ve Aile Üzerindeki Etkisi’ konulu seminerde konuşan uzmanlar, 15 Temmuz’daki hain darbe girişiminin çocuklar ve yetişkinler üzerinde travmatik bir etki oluşturduğunu belirtti.Antalya...

Haber Giriş Tarihi: 22.08.2016 14:10
Haber Güncellenme Tarihi: 22.08.2016 14:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Darbenin Çocuk ve Aile Üzerindeki Etkisi’ konulu seminerde konuşan uzmanlar, 15 Temmuz’daki hain darbe girişiminin çocuklar ve yetişkinler üzerinde travmatik bir etki oluşturduğunu belirtti.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Haşim İşcan Aile Eğitim Merkezi tarafından, 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından "Travmatik Olayların ‘Darbenin’ Çocuk ve Aile Üzerindeki Etkisi" konulu seminer düzenledi. Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen seminere Aile Danışmanı Uzman Psikolog Gülnihal Öcal ve Çocuk Gelişim Uzmanı Sema Ünlü İnci konuşmacı olarak katıldı.
"Toplum üzerindeki travmatik etkiyi arttırdı"
Uzman Psikolog Gülnihal Öcal, bir travma çeşidi olan terörizmin bireyler ve toplum üzerindeki etkilerine değindi. Travmatik olaylarla baş etme yöntemleri üzerinde duran Öcal, travmayı, "Kişiyi aşırı korkutan, dehşet içerisinde bırakan, çaresizlik hissi uyandıran ve çoğu kez olağandışı ve beklenmedik anlarda bireylerin karşılaştığı etki ve olaylar" olarak tanımladı. Gülnihal Öcal, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin içinde gruplaşmış, örgütlenmiş belli başlı terör örgütü üyelerinin böyle bir darbe girişiminde bulunmasının toplum üzerindeki travmatik etkiyi arttırdığını belirtti.
"Demokratik unusruları hedef alıyor olması 15 Temmuz gecesinin etkilerini arttıran ögelerdir"
"Ülkemizin geçmişinde darbe girişimlerinin birkaç kez tekrarlanması ve doğrudan tüm bireyleri, demokratik unsurları hedef alıyor olması da 15 Temmuz gecesinin etkilerini arttıran ögelerdir" diyen Öcal, "Gençlerin darbe girişimi sonrası sürekli diken üzerinde ve yaşadıkları stres sonucu gelecekle ilgili kaygılarında artış var. Stres belirtilerinde geleceğe dönük plan yapamama, umutsuzluk, olayı hatırlatan durumlardan kaçınma söz konusu oluyor. Televizyon ve gazete haberlerinden kaçınmak da olabilir. Her seferinde bu olayı sanki tekrar tekrar yaşadığı için bu olayı hatırlatacak ögelerden uzaklaşma isteği doğuyor" ifadelerini kaydetti.
"Çocuklarımızla bu konular hakkında konuşmak ve onları bilgilendirmek gerekiyor"
Çocuk Gelişim Uzmanı Sema Ünlü İnci ise travmatik olayların çocuklar üzerindeki etkisini katılımcılarla paylaştı. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında gelişen olağandışı koşulların hem yetişkinler hem de çocuklar üzerinde travmatik bir yaşantı oluşturduğunu belirten İnci, bu süreçte çocukların zihinsel, fiziksel, sosyal gelişimlerini sağlıklı bir şekilde yürütebilmeleri için yetişkin desteğine ihtiyaç duyduğunu belirtti.
İnci, çocukların ‘darbe nedir, terör nedir, savaş nedir’ gibi sorular sormasının normal olduğunun altını çizerek, "Her ne kadar zor da olsa hiçbir şey olmamış gibi davranmak yerine çocuklarımızla bu konular hakkında konuşmak ve onları bilgilendirmek gerekiyor. Ayrıca olayların sonunda da olabildiğince günlük yaşam rutinine dönülmesi gerekir bu da çocuğun kendini güvende hissetmesi için çok büyük önem taşıyor" diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.