Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Danimarka’da "Roskilde Ayasofya Cami" açıldı

Danimarka’nın Zealand Bölgesinde yer alan Roskilde ilçesinde “Roskilde Ayasofya Cami” açıldı.

Haber Giriş Tarihi: 11.05.2018 13:08
Haber Güncellenme Tarihi: 11.05.2018 13:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Danimarka’da "Roskilde Ayasofya Cami" açıldı

Danimarka’nın Zealand Bölgesinde yer alan Roskilde ilçesinde “Roskilde Ayasofya Cami” açıldı.

Danimarka’nın Zealand Bölgesinde yer alan Roskilde ilçesinde gerçekleştirilen caminin açılışına Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçisi Uğur Kenan İpek, Roskilde Belediye Başkanı Joy Mogensen ve Piskopos Peter Fischer-Möller ile çok sayıda vatandaşımız katıldı. Açılış konuşması yapan Roskilde Belediye Meclisi üyesi Tuncay Yılmaz, “Yeni inşa edilen cami ve külliye bugünün ihtiyaçlarını karşılayacak olması modern ve görkemli görünüşü ile ibadet ve abdesthane bölümü, bayanlarımıza aktivite bölümü, genç ve çocuklarımıza aktivite bölümü, çocuklarımıza dershane bölümü, cenazelerimize gasılhane bölümü, din görevlisi lojmanı, çift minareli ve de 5 kubbesi ile toplamda bin 50 metrekare olarak inşa edilmiştir” dedi.

Açılışta konuşma yapan Büyükelçi Uğur Kenan İpek, bir Müslümanın, yıkmanın değil inşa etmenin, öldürmenin değil yaşatmanın, husumetin değil muhabbetin peşinde olan kişi olduğunu söyleyerek “Esasen bu görüş bütün dinlerin ortak paydasıdır” şeklinde konuştu.

Danimarka gibi değişik kültürleri barış içinde bir arada yaşatan ülkelerde kardeşlik dayanışma birlikte gelişme duygularının ancak bu yaklaşımla şekillenerek gelecek nesillere umut dolu bir yaşam bırakılmasına imkan sağlayacağını söyleyen büyükelçi İpek, “Roskilde Ayasofya Camii ve Kültür Derneği Külliyesinde gerçekleştirilecek çeşitli etkinliklerle, sadece İslam dininin tanıtılmasına yönelik değil, diğer dinlerle de birlikte etkinlikler yapılması, toplumsal hayatta hoşgörüyü öne çıkaran birleştirici unsurların öneminin görünürlük kazanması bakımından son derece yararlı olacaktır” dedi.

Roskilde piskoposu Peter Fischer Möller de bir konuşma yaparak Roskilde Ayasofya Camii’nin yapılmasında emeği geçenleri kutladı. Fischer-Möller konuşmasında ibadethanelerin insanları etkilediğini belirterek bunu görev yaptığı Roskilde Katedrali’ne her adım atışında kendisinin yaşadığını söyledi. Peter Fischer-Möller, “Bana gösterdiğiniz bu misafirperverliğe ve davetinize müteşekkirim. Aynı zamanda Roskilde’de yaşayan Müslümanların dinlerarası diyalog için gösterdiği çabalar ve dinlerarası farklılığa rağmen Türk Müslümanların kurduğu iletişimden de çok memnunum” dedi.

Roskilde Belediye Başkanı Joy Mogensen ise konuşmasında, “Eskiden tamirhane olarak kullanılan bir binanın şimdi ibadethaneye dönüştürülmüş olmasının büyük bir başarı olduğunu düşünüyorum. Bu cami binasına kazandırdığınız mimari güzellik ile ortak kültür mirasımıza katkıda bulundunuz. Bugün burada olmamın nedeni; bazen zor olan tartışmalara da dünyanın ihtiyacı vardır, bunu göstermek istedim. Umarım bu mekan; meraklı, kucaklayıcı, açık İslam’ı da öne çıkaracak çalışmalarda bulunur. Dinin insanların içindeki en güzel duyguları ortaya çıkarmasını da diliyorum. Tüm bunlar Roskilde ruhuna uyan şeylerdir. Bu sözlerle sizleri tebrik ediyorum” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.