Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çöpten Enerji Üretimi Başladı

Elazığ’da 10 bin konutun ihtiyacını karşılayacak olan Çöpten Enerji Üretim Tesisi faaliyete geçti.Elazığ Belediyesi tarafından Dişidi, Çöteli, Üçağaç köyleri arasındaki 131,8 hektarlık alana yaptırılan, 400 ton çöp depolama sahasına...

Haber Giriş Tarihi: 05.06.2016 18:07
Haber Güncellenme Tarihi: 05.06.2016 18:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Elazığ’da 10 bin konutun ihtiyacını karşılayacak olan Çöpten Enerji Üretim Tesisi faaliyete geçti.
Elazığ Belediyesi tarafından Dişidi, Çöteli, Üçağaç köyleri arasındaki 131,8 hektarlık alana yaptırılan, 400 ton çöp depolama sahasına sahip ve 10 bin konutun elektrik enerjisini sağlayacak olan Çöpte Enerji Üretim Tesisi’nin açılışı yapıldı. Açılışa, Vali Murat Zorluoğlu, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, AK Parti Elazığ Milletvekilleri Tahir Öztürk ve Ejder Açıkkapı, AK Parti İl Başkanı Ramazan Gürgöze, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, kurum müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı.
Tesisi, Dünya Çevre Günü’nde açmanın gururunu yaşadıklarını belirten Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, “2 bin 800 kilovat saat gücünde ve 10 bin konutun enerji ihtiyacını karşılayacak tesisin fiilen açılışını yapmış bulunmaktayız. Böyle bir tesisi Dünya Çevre Günü’nde açmanın gururunu ve keyfini yaşıyoruz. Cevre bize atalarımızdan ve dedelerimizden kalan bir miras değil, evlatlarımızın bize bir emanetidir. Dolayısıyla çevreyle ilgili yapılan her çalışma gelecek nesillere bırakılacak olan en güzel mirastır” dedi.
Çöp depolama alanına günde yaklaşık 400 ton çöp geldiğini vurgulayan ve tesisin işleyişi hakkında bilgi veren Başkan Yanılmaz, “Bu gelen çöpler kantarda tartılıyor ve burada çöp alanına depolanıyor. Kayıt altına alınan çöpler boşaltma platformu üzerinden depolama sahasına alınıyor. Sahaya alınan atıklar oluşturulan çöp iskelesi üzerine serilerek çöp deposu sıkıştırma kompaktörleriyle sıkıştırılıyor. Bu sayede çöp deposu oluşturuluyor. Deponun oksijensiz ortamda kalarak çöplerin çürümesi ve metan gazının oluşturulmasına vesile olunuyor. Oluşan metan gazı delikli borular aracılığıyla toplanıyor ve ana boru üzerinden bin 400 kilovat saat kapasiteli içten yanmalı 20 silindirli motorlarda yakılarak bertaraf ediliyor. Motorların çalışması ile meydana gelen mekanik enerji alternatör vasıtasıyla elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Üretilen elektrik enerjisi 2 bin kilovatlık trafo vasıtasıyla 34 bin 500 voltaj yükseltilip 4 buçuk kilometre uzunluğundaki enerji nakil hattıyla ulusal şebekeye aktarılıyor” diye konuştu.
Türkiye’nin hızla gelişen, kalkınan, sanayileşen, milli geliri artan ve bu geliri adil bir şekilde paylaşma gayreti içerisinde olan bir ülke olduğunu ifade eden Vali Murat Zorluoğlu, “Ancak nüfus artışı, sanayileşme ve kentleşme için eğer gerekli tedbirler alınmaz ise cevre kirliliği ve ekolojik tahribat kaçınılmaz kılmaktadır. Hükümetimiz, çevreyle kalkınmayı birbirine feda etmeyen anlayışa sahiptir. Bu çerçevede çevresel yatırımlara son yıllarda büyük önem verilmiş ve önemli tesisler yapılmıştır” şeklinde konuştu.
AK Parti Elazığ Milletvekilleri Tahir Öztür ve Ejder Açıkkapı da yaptıkları konuşmalarda faaliyete geçirilen tesis hakkında memnuniyetlerini dile getirdi.
Konuşmalarında ardından protokol üyeleri kurdele keserek Çöpten Enerji Üretim tesisini hizmete açtı. Açılışın ardından protokol üyeleri tesisi gezerek bilgi aldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.