Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Çocuklara bayramı anlatmakla yetinmeyin, yaşatın”

Psikolog Danışman Levent Erdem, bayram günlerinin çocuklara birlik ve beraberliği anlatmak için güzel bir fırsat olduğunu söyledi. Erdem, “Şimdiki çocuklar da sizin onlara bayramı yaşatmanızı bekliyor. Yaşasınlar ki, onlar da çocuklarına...

Haber Giriş Tarihi: 10.09.2016 11:57
Haber Güncellenme Tarihi: 10.09.2016 11:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Psikolog Danışman Levent Erdem, bayram günlerinin çocuklara birlik ve beraberliği anlatmak için güzel bir fırsat olduğunu söyledi. Erdem, “Şimdiki çocuklar da sizin onlara bayramı yaşatmanızı bekliyor. Yaşasınlar ki, onlar da çocuklarına yaşatabilsinler” dedi.
Psikolog Levent Erdem, çocuklara bayramları anlatmaktan çok yaşatmanın önemli olduğunun altını çizdi. Erdem, “Bayram hala bayram. Büyüklerimizi hatırladığımız, duygularımızı paylaştığımız, kucaklaştığımız çok güzel günler. Bayramlar eskimez. Biz nerede o eski bayramlar derken, şimdiki çocuklara haksızlık ediyoruz. Onlar şimdi yine el öpmekten, hediye ya da harçlık almaktan çok mutlular. Biz yetişkinler onların bu mutluluğunu ne yazık ki göremiyoruz” şeklinde konuştu.
“Bayram mı, tatil mi?” ikilemi yaşayanlara da bir çözüm önerisinde bulunan Erdem, “Bayramın yaz mevsimine denk geldiği bu günlerde özellikle yoğun çalışanlar bu fırsatı tatile dönüştürmek istiyor. Aslında bu bir açmaz ve bu durumda kalmak kimsenin hoşuna gitmiyor. Bayram günlerini sıradan bir tatil günü gibi geçirmek, insanın kendini iyi hissetmemesine yol açıyor. Bir yanda dinlenme fırsatı, bir yanda ise gelenek görenekler, bizi bekleyen büyüklerimiz var. Bunun orta yolunu bulmak gerek. İki bayram tatili var o zaman hiç değilse birini aile ile geçirmek bir alternatif olabilir. Bu bir tercihtir. Bu tercihimiz aynı zamanda çocuklarımıza vereceğimiz bir mesajdır. Onlar bizden duyduklarından çok gördükleri ile şekillenirler. İleride bayramda çocuklarımızla sadece sanal ortamda bayramlaşmak istemiyorsak, onlara şimdiden hassasiyetlerimizi anlatmalıyız. Eğer bayramda ailemizden uzak bile olsak, o günün bayram günü olduğunu çocuğa anlatmak gerekli. Gidip görüşemiyor ya da sarılamıyorsak bile, görüntülü görüşme ile, telefonla mutlaka bayramlaşmak gerek. Hatta çocuğa tatil için gittikleri yerde de tanımasalar bile tatil yaptıkları insanlara ya da çalışanların bayramlarını kutlasınlar. O günün iyi dilekleri herkesi sarsın. Çocuk o günün bayram olduğunu fark etsin. Bayramlaşmak için zaman ayırın” ifadelerini kullandı.
Bayram alışverişi yapın
“Çocukların tüm ihtiyaçları karşılandığı için bayram için alınan hediye ya da giysinin bir anlamı kalmadı diye düşünmeyin” diyen Psikolog Levent Erdem, “Bunu alışveriş konumundan çıkarıp duygusal ya da geleneksel bir törene dönüştürebiliriz. Bayram yaklaşırken alışverişe ara verip çocuğun istek ya da ihtiyaçlarını beklemeye alabiliriz. İstediği pantolon, ayakkabıyı veya tablet bilgisayarı, ‘bayramda alalım’ diyerek erteleyebilir, bayramın yaklaştığını hatırlatabiliriz. Nasıl olsa alacağınız bir ihtiyacı bayram alışverişi ile birleştirmek bayrama dikkat çekmek için faydalı olacaktır. Yeni giysi ya da hediyeden amaç çocuğun bayram için sevinmesini sağlamak ise onu farklı sürprizlerle de mutlu edebiliriz. Böylece bayramın hazzı ikiye katlanacaktır. ‘Bugün bayram.’ diye başlayan tüm cümleler çocuğu mutlu edecektir. Üstelik bunların çok pahalı olması da gerekmez” diye konuştu.
Erdem, bayram için mutlu olan çocukların bu günlerin hazzını kendi çocuklarına da yaşatacağının altını çizdi.
Bayramın anlamı nesilden nesile geçsin
Dini bayramların yaklaştırıcı, ve birleştirici olduğunu söyleyen Levent Erdem, "Birbiri ile uzun süredir görüşmeyen insanların bayram sebebiyle sarıldığını görürsünüz. Buna bayramdan başka hiçbir şey yapamaz. Bu hoşgörü havasının kaybolmaması ve sonraki nesillere de aktarılması büyüklerin görevidir. Çocuk etrafında, bayram olduğu için görüşen, barışan, sarılan, sohbet eden, affeden mutlu insanları gördükçe, bayramın ne olduğunu yaşayacak ve anlayacaktır” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.