Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocuk özlemine ‘detoks’ çaresi

Tekrarlayan düşüklerde kullanılmaya başlayan "sperm detoks" tedavisi çocuk sahibi olmak isteyen ailelerin anne baba olma hayalini gerçekleştiriyor. Yöntemin Avrupa’daki önde gelen tüp bebek merkezlerinde sıklıkla kullanıldığını belirten...

Haber Giriş Tarihi: 20.04.2018 11:47
Haber Güncellenme Tarihi: 20.04.2018 12:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Çocuk özlemine ‘detoks’ çaresi

Tekrarlayan düşüklerde kullanılmaya başlayan "sperm detoks" tedavisi çocuk sahibi olmak isteyen ailelerin anne baba olma hayalini gerçekleştiriyor. Yöntemin Avrupa’daki önde gelen tüp bebek merkezlerinde sıklıkla kullanıldığını belirten Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, yönetimi kendi kliniklerinde uyguladıklarını ve başarılı sonuçlar elde ettiklerini ifade etti.

Tekrarlayan düşüklerde kullanılmaya başlayan "sperm detoks" tedavisi, çocuk sahibi olmak isteyen ailelerin anne baba olma hayalini gerçekleştiriyor. Özellikle 2-3 düşük yaşamış hastalarda tedaviyi uyguladıklarını ve başarılı sonuçlar aldıklarını ifade eden Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, yöntemi hastalarına tavsiye ettiklerini belirtti. Son yıllarda sperm detoks tedavisinin tekrarlayan düşükleri önleyebildiğini ve tüp bebek başarısızlığında güncel bir tedavi haline geldiğini kaydeden Çoksüer, “Tekrarlayan düşüklere baktığımızda gerek pıhtılaşma faktörleri, genetik faktörler, rahim anomalileri, bunlar tekrarlayan düşüklere neden olabilmektedir. Fakat çevresel faktörler ve yumurta kalitesini bozan faktörler de düşüklere neden olabilmektedir. Son yıllarda artık sperm detoks tedavisi gerek tekrarlayan düşükleri önleyebilmekte, gerekse tüp bebek başarısızlığında artık güncel bir tedavi haline gelmektedir. Sperm DNA hasarı yapan faktörlerin gün geçtikçe daha da arttığını görüyoruz. İş hayatı, stres, beslenme biçimi, sigara, alkol gibi faktörler spermde DNA hasarı yapabiliyor. Biz de özellikle tekrarlayan düşükleri olan hastalarda sperm faktörünü yok etmek için ilk olarak SORP testi dediğimiz sperm DNA hasarını tespit edip veya oksidatif stresini tespit edip o hastalara antioksidan tedaviyle spermlerin DNA hasarını en minimalize indirip, özellikle tekrarlayan düşükleri en aza indirmeye çalışıyoruz” dedi.

“DNA hasarı en aza inince düşük ihtimali de en aza iniyor”

Tedavi sürecine ilişkin bilgiler aktaran Çoksüer, “Düşükleri en aza indirmek için daha önce sperm sayısı, sperm hareketi ve sperm morfolojisine bakılıyordu. Fakat son yıllarda sperm DNA hasarı ve sperm oksidatif stres faktörleri tekrarlayan düşüklerin tedavisinde yol gösterici olduğunu biliyoruz. Bunu kendi kliniğimizde artık rutin olarak tekrarlayan düşükleri olan hastalarda sperm DNA hasarını, oksidatif stresini saptayıp, ona göre hastaya spesifik olarak antioksidan tedavi veya hastaya spesifik olarak sperm detoks tedavisi uyguluyoruz. Bu tedaviler hem spermin sayısını arttırıyor, hem sperm hareketini arttırıyoruz hem de spermin DNA hasarını en aza indirtebiliyoruz. Sperm hasarı en aza indiğinde buna bağlı olarak da düşük ihtimalinin en aza indiğini görüyoruz” diye konuştu.

“Hastaya spesifik tedavi”

Son yıllarda yapılan çalışmalarda tekrarlayan düşüklerde sperm DNA hasarı olanlarda düşük miktarının, düşük riskinin çok daha yüksek olduğunu gördüklerini ifade eden Çoksüer, şunları söyledi:

“Bu da sperm ve yumurtanın döllenme esnasında genetik anomalliğe bağlı olduğunu göstermektedir. Onun için bu riski en aza indirmek için sperm DNA hasarını en minimalize indirmek açısından sperm detoks tedavisi çok uygun bir tedavidir. Hem tüp bebek başarısında ciddi anlamda başarıyı olumlu yönde etkileyebilmekte hem de düşük ihtimalini olumlu yönde etkileyebilmekte. Biz de kendi kliniğimizde artık rutin olarak üç ve daha fazla düşükleri olan hastalarda sperm detoks tedavisi veriyoruz. Hastalara spesifik olarak bu tedaviyi veriyoruz. Çünkü her hastanın tedavisi, dozu, miktarı hastaya göre değişmektedir. Bu tedaviden sonra artık biz gereken uygulamaları yapıyoruz. Sperm DNA hasarı olanlarda veya oksidatif stresi olanlarda antioksidan tedavi, yani sperm detoks tedavisinin artık güncel hale geleceğini düşünüyorum. Çünkü Avrupa’nın birçok tüp bebek merkezinde artık bunlar rutin halde uygulanmaktadır. Hatta sperm DNA hasarı ve aynı zamanda oksidatif stres verileri belirlenip, sperm detoks tedavileri uygulanmaktadır. Türkiye’de de daha yeni yeni artık uygulama alanlarına girdiğini görüyoruz. Kendi kliniğimizde artık rutin olarak bu tür hastalarda sperm detoks tedavisini uyguluyoruz ve buna bağlı olarak da başarı şansımızı arttırmayı hedefliyoruz. İlerleyen zamanlarda Türkiye’de de bu tedavinin daha da ilerleyeceğini düşünüyorum. Bilimsel yayınlar, çalışmalar ve PubMed’e baktığımızda bunlara bağlı olarak bu tedavilerin başarı şansını arttırdığı görülüyor. Bu tedavilerin daha da ilerleyeceğini düşünüyorum.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.