Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocuk Mehteran Takımı Nefes Kesti, Kadınlar Yemek İçin Kıyasıya Yarıştı

Türk Kültürel Değerlerine sahip çıkılması amacıyla Kartepe Belediyesi tarafından düzenlenen ’Unutulmuş Değerler Festivali’ başladı. Festivalde sahne alan Çocuk Mehteran Grubu büyük alkış aldı. Kadınlar, düzenlenen yemek yarışmasında...

Haber Giriş Tarihi: 04.06.2016 15:04
Haber Güncellenme Tarihi: 04.06.2016 15:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türk Kültürel Değerlerine sahip çıkılması amacıyla Kartepe Belediyesi tarafından düzenlenen ’Unutulmuş Değerler Festivali’ başladı. Festivalde sahne alan Çocuk Mehteran Grubu büyük alkış aldı. Kadınlar, düzenlenen yemek yarışmasında kıyasıya mücadele etti.
Kartepe Belediyesi tarafından Seka Kamp Alanı’nda düzenlenen ve Başbakanlık Tanıtma Fonu tarafından da desteklenen ’Unutulmuş Değerler Festivali’ başladı. Yerli ve yabancı konukların katılımı ile yeni bir kültürel etkinliğe ev sahipliği yapan Kartepe Belediyesi, geçmişten günümüze ulaşmış veya unutulmaya yüz tutmuş el sanatları, kültür varlıkları, şarkıları, dansları, oyunları ve damak tatlarını gün yüzüne çıkaracak. Festivalin açılış törenine AK Parti İl Başkanı Şemsettin Ceyhan, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zekeriya Özak, Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez ve çok sayıda davetli katıldı.
100 ADET AL SANATI USTASI STANT AÇTI
Sapanca Gölü kıyısında düzenlenecek olan Kartepe Belediyesi Unutulmuş Değerler Festivali’nde 100 adet değişik el sanatları ustaları ve zanaatkârlardan oluşan kültür tanıtım çadırları kuruldu. Bu çadırlarda ebru, minyatür, hat, ahşap oyma, kırk yama, minyatür, seramik, güzel yazı yazma, geleneksel Türk Okçuluğu, geleneksel Türk Dövüş Sporu Matrak, geleneksel Osmanlı Zeka Oyunu Mangala, kağıt işlemeciliği, mesir macunu, halk ozanları ve Hacivat Karagöz oyunları gibi birçok unutulmaya yüz tutmuş değer festivalde gün yüzüne çıkartılacak.
Festival kapsamında Yunanistan, Bulgaristan, Bosna Hersek, Sırbistan ve Arnavutluk’tan gelecek olan misafirler kendi kültürlerini ve halk oyunlarını tanıtacaklar. Yöresel ve bölgesel sanatçıların sahne aldığı festivalde yöresel sanatçılar da performanslarını gün boyunca sergiledi. Ayrıca “Hanım Eller Yarışıyor” adlı yemek yarışması ile Kartepe’de yaşayan ev hanımları, marifetlerini kullanarak unutulmaya yüz tutmuş geleneksel lezzetleri ve damak tatlarını gün yüzüne çıkarttı.
Festival hakkında konuşan Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez, “Bin yıllık medeniyete sahip bu toplumda, aslında bizi bir yapan, bizi ayakta tutan, o medeniyeti binlerce yıl bu manada bize getiren geleneklerimiz, ananelerimiz, örf, adetlerimiz, kültürümüz, yemek kültürümüz, oyun kültürümüz… Kısacası, her şey kendimize has, çok büyük özellikleri olan ve çok büyük bir medeniyeti olan bir milletiz. Yeni nesil, genç nesil, o bizim paylaşma kültürümüzü, yemek kültürümüzü, oyun kültürümüzü unutmuş, sanal dünyada tek başına, sadece beynini yormuş, bilgisayar başında, telefon ve televizyon başında beynini yormuş, obez bir nesil geliyor. Bütün dünyada olduğu gibi. Biz bunu hem Türkiye’de tersine çevirmek, hem de bizi bir yapan, varoluş sebebimizi, kültürümüzü, büyüklere olan saygımızı, sanata, zanaata olan saygımızı, bizim dönemimizdeki ve daha önceki çocukların o oyunlarla hem zihnini geliştirdiği hem de fiziksel olarak geliştiği, sağlıklı, dinç neslin olduğu o döneme döndürmek, tarihimize sahip çıkmak istedik. Bin yıllık tarihimizde, kültürümüzde, paylaşmak ve diğer dinlere olan saygımızla, kültürümüzle bu ülke zaten ayakta kaldı. Yoksa sanal ülkeler gidiyor zaten” ifadelerini kullandı.
KADINLAR YEMEKLERİNİ YARIŞTIRDI
Festival kapsamında ülkelerin dans ekipleri de sahne aldı. Bulgaristan’ın Kırcaali şehrinden gelen dans grubu, gösterilerinin sonunda Türk bayrağı açtı. Kartepe Belediyesi’nin kurduğu Çocuk Mehteran Grubu da gösterilerinin sonunda büyük alkış aldı. Festival kapsamında kadınlar arasında yemek yarışması da düzenlendi. Kadınlar jüriye yemeklerini beğendirmek için ter döktü.
Unutulmuş Değerler Festivali yarın da ziyaretçileri bekliyor olacak.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.