Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çipli Kimlik Kartları E-imza Fiyatlarını Düşürecek

E-imza Barındırma Özelliği Sayesinde Elektronik Ortamlardaki Tüm İşlemler Daha Güvenli Ve Hızlı Halledilebilecek.

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2016 15:36
Haber Güncellenme Tarihi: 05.05.2016 15:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Çipli Kimlik Kartları E-imza Fiyatlarını Düşürecek
Pilot il olan Kırıkkale’de dağıtımına başlanan ve 2018 yılına kadar dağıtımının tamamlanması öngörülen çipli kimlik kartlarına isteyen vatandaşlar e-imzalarını yükleyebilecek.
Yeni Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartları birçok özelliği barındırıyor. İleri derecede güvenlikli olan kimlik kartları ile birlikte sahte kimlik olayları da tarihe karışacak. Biyometrik veri bilgileri kişinin parmak izi, avuç izi ve damar bilgisini barındıracak. Şekil itibariyle ehliyet büyüklüğünde olması sebebiyle taşınması daha kolay olan yeni kimlik kartları, tüm resmi işlemlerde vatandaşa kolaylık sağlayacak. Banka, Noter, Maliye, hastane ve Tapu Müdürlüklerinde işlem sürelerinin daha da kısalması bekleniyor. Ayrıca yeni kimlikler e-devlet uygulamalarında kimlik doğrulama aracı olarak da kullanabilecek. Böylelikle zamandan büyük tasarruf sağlanacak.
Elektronik imza hizmet sağlayıcısı E-imzaTR’nin Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Kılıç, yeni kimlik kartlarında e-imza için ayrılmış özel bir alan bulunduğunu, arzu eden vatandaşların bu alana e-imzalarını yükleyeceklerini belirtti. Kimlik kartlarına yüklenecek e-imzaların testlerine çok yakında başlayacaklarını belirten Kılıç, 2016 yılı sonu itibariyle kimliklere e-imza yüklemeyi planladıklarını söyledi.
Kamuoyunda elektronik kimliklerdeki e-imzaya kira ödeneceği gibi haberlerin doğru olmadığını belirten Kılıç, e-imza kavramının kişiye özel üretilmiş bir sertifikadan ibaret olduğunu ifade etti. Bu sertifikaların sadece kişinin bizzat talebiyle BTK tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından verilebildiğini, bu kuruluşlar dışında hiçbir kurum ya da kuruluşun yetkisinin olmadığını belirten Kılıç, üretilen bu özel sertifikaları ve sertifikalara ait şifrelerin asla ve asla başkalarıyla paylaşılmaması gerektiğini hatırlattı.
TÜBİTAK altyapısına sahip Kamu Sertifikasyon Merkezi ve E-imzaTR’nin daha hızlı hareket edeceğini, bunun da yerli ve milli altyapı kullanmanın avantajı olduğunu kaydeden Orhan Kılıç, yeni kimlik kartlarına yüklenecek e-imzaların şu andaki fiyatlarından çok daha ucuz olacağını, yıllık 60-70 TL civarında bir fiyat öngörüldüğünü söyledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.