Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çin’in en büyük sergi bahçesi Expo 2016’ya devredildi

Expo 2016 Antalya’nın en çok ziyaret edilen bahçelerinden biri olan Çin Bahçesi, düzenlenen törenle Türkiye adına Expo 2016 Antalya Ajansı’na devredildi. Törende konuşan Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi Yu Hongyuang, hediye edilen Çin...

Haber Giriş Tarihi: 29.09.2016 16:34
Haber Güncellenme Tarihi: 29.09.2016 16:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Expo 2016 Antalya’nın en çok ziyaret edilen bahçelerinden biri olan Çin Bahçesi, düzenlenen törenle Türkiye adına Expo 2016 Antalya Ajansı’na devredildi. Törende konuşan Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi Yu Hongyuang, hediye edilen Çin Bahçesinin, Çin-Türkiye kültürel iletişimi tarihinde unutulmaz bir simge olacağını söyledi.
Çin Halk Cumhuriyeti’nin, Çin dışındaki bir bahçecilik sergisinde şimdiye kadar açtığı en büyük bahçe olma özelliği taşıyan Expo 2016’daki 3 bin 150 metrekarelik bahçesi düzenlenen törenle Türkiye Cumhuriyeti adına Expo 2016 Antalya Ajansı’na teslim edildi. Çin Hua Bahçesi’nin devir teslim törenine; Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği (AIPH) Başkanı Bernard Oosterom, AIPH Genel Sekreteri Tim Briercliffe, Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi Yu Hongyang, Çin Halk Cumhuriyeti Çiçek Derneği Genel Sekreteri Liu Hong, Expo 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Fırat Işık, Expo 2016 Antalya Ajansı Genel Komiseri Büyükelçi Erdoğan Kök ve diğer davetliler katıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi çok beğenmişti
Karşılama töreninin ardından geçilen törenin açılış konuşmasını yapan Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi Yu Hongyang, 22 Nisan’da Expo 2016’nın resmi açılışının gerçekleştiği gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın Çin bahçesini gezdiğini ve beğenilerini dile getirdiğini hatırlatarak şöyle konuştu:
“Aylar önce gerçekleştirilmiş Çin Pavyonu Milli Gün etkinliği dün olmuş gibi hala gözlerimin önünde capcanlı. Expo sırasında Çin’in geleneksel bahçecilik sanatına meraklı 180 bin ziyaretçi Çin bahçesi aracılığıyla Çin kültürünü yakından tanıma fırsatı buldu. Bu Çin bahçesine yönelik değerli bir takdirdir.”
“Çin-Türkiye dostluğu için etkileyici bir hikaye olacak”
Çin bahçesinin insan ve doğanın bir arada yaşama hedefini yansıttığını ifade eden Büyükelçi Yu Hongyang, Çin bahçesinin devir teslim töreninin iki ülke arasındaki derin dostluğu ve yoğun kültürel iletişimin önemli bir simgesi anlamı taşıdığına dikkat çekti. Bahçenin Çin-Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasının 45. yıldönümünün kutlandığı 2016 yılında törene katılanların ortak tanıklığı altında hediye olarak teslim edildiğini söyleyen Yu Hongyang, “Çin bahçesini Çin-Türkiye kültürel iletişimi tarihinde unutulmaz bir simge ve Çin-Türkiye dostluğu için etkileyici bir hikaye olacaktır” diye konuştu.
“Türkiye için bu hediye büyük bir onurdur”
Yu Hongyang’ın ardından konuşan Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği (AIPH) Başkanı Bernard Oosterom, Çin’in uluslararası bahçecilik sergilerinde yaptığı bahçelerde her türlü detayı içeren bahçe dizaynı, çiçek seçimi, inşaat, bakım ve planlamalarıyla izleyenler için muhteşem eserler ortaya çıkardığı belirtti. “Bu bahçe kendinizi Çin’de hissedebileceğiniz kadar özel” diyen Oosterom, “Türkiye için bugün Çin’den bu hediyeyi almak büyük bir onur” ifadelerini kullandı.
“Bahçeyi en güzel şekilde koruyacağız”
Expo 2016 Antalya Ajansı Genel Komiser Büyükelçi Erdoğan Kök ise Çin’in Expo 2016’ya katılımının iki ülke arasında asırlardır süren derin dostluğa katkı sağladığını belirtti. Çin bahçesinin Expo 2016’nın en beğenilen ve en çok ziyaret edilen bahçelerinden birisi olduğuna dikkat çeken Kök, bahçenin yapımında emeği geçenlere teşekkür ederek, “2019 botanik Expo’su Çin’in Beijing kentinde yapılacak. Çin bize bu güzel bahçeyi devrederken, Antalya da Expo’yu Beijing’e devrediyor. Bu bahçeyi en güzel şekilde bakıp koruyacağımıza söz veriyoruz. Çinli dostlarımıza Beijing 2019 için başarılar diliyoruz” dedi.
Devir teslim protokolü imzalandı
Konuşmaların ardından Çin bahçesinin Expo 2016 Antalya’ya devir teslimi için imza töreni yapıldı. Devir teslim protokolü Çin Halk Cumhuriyeti Çiçek Derneği Genel Sekreteri Liu Hong ile Expo 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Fırat Işık tarafından imzalandı. İmza töreninin ardından Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi Yu Hongyang, Çin bahçesi sembolünü Expo 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Fırat Işık’a teslim etti.
Törenin sonunda İpek Yolu Eko Kültür Tur Programının Türk simgesinin açılışı da yapıldı.
Çin-Türk diplomatik ilişkilerinin 45. yıldönümü anısına Türkiye’ye hediye edilen Çin bahçesi, dünya soyut kültürel mirası olan Çin’deki Suzhou bahçesi referans alınarak kuruldu. Çin bahçesinde modern çiçekçilik ve ekolojik medeniyette Çin’in artan başarısı, tarihi ve zengin çiçekçilik kültürü sergileniyor. Çin Bahçesi Expo 2016 Antalya’nın resmi kapanış tarihi olan 30 Ekim’in ardından da Expo alanında varlığını sürdürmeye devam edecek.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.