Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çevreciler, Çevre Planında Nükleer Santral İstemiyor

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) üyeleri, Gülnar ilçesinde yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Güç Santralinin Büyükşehir Belediyesince hazırlanan 1/50 bin ölçekli İl Çevre Düzeni Planında işaretlenmemesi için çağrıda bulundu.Mersin...

Haber Giriş Tarihi: 25.05.2016 15:53
Haber Güncellenme Tarihi: 25.05.2016 15:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) üyeleri, Gülnar ilçesinde yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Güç Santralinin Büyükşehir Belediyesince hazırlanan 1/50 bin ölçekli İl Çevre Düzeni Planında işaretlenmemesi için çağrıda bulundu.
Mersin Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan MERÇED üyeleri, taleplerini dile getirmek için basın açıklaması yaptı. CHP Mersin milletvekilleri Hüseyin Çamak ile Serdal Kuyucuoğlu’nun da destek verdiği eylemde çevreciler, "Mersin’in geleceği için Büyükşehir Belediyesi Planında Akkuyu Nükleer Santralini istemiyoruz" yazılı pankart açtı. Gurup adına açıklama yapan MERÇED Başkan Yardımcısı Kenan Hoplar, 2012 yılında ilçe belediyelerin meclislerinden Akkuyu Nükleer Güç Santralinin planlarda işaretlenmeyeceğine dair karar çıkartıldığını hatırlatarak, 1/50 bin ölçekli Çevre Düzeni Planında Akkuyu Nükleer Güç Santralinin işaretlenmemesi çağrısında bulundu.
Belediye başkanları ve meclis üyelerinden duyarlı davranmalarını, alınan karara sadık kalmalarını isteyen Hoplar, "Planı onaylamayın. Çünkü Çernobil ve Fukuşima nükleer santral felaketleri, nükleer santrallerin çok pahalı, güvensiz, kaza riskinin çok yüksek, çevre ve insan sağlığına zarar verdiği, zararların telafisinin mümkün olmadığını ve bu zararların kuşaklar boyu devam ettiğini ortaya koymuştur. Onaylamayın. Çünkü en son teknolojinin kullanıldığı nükleer santrallerde bile kazaların engellenmediğini, çok büyük geri dönülmez bir çevre kirliliği ve çok yüksek toplumsal maliyet oluşturduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Çernobil ve Fukuşima’dan yayılan radyasyon hepimizin yaşamını tehdit etmektedir" dedi.
Deprem kuşağındaki Akkuyu’da kaza riskinin çok yüksek olduğunu savunan Hoplar, sözlerine şöyle devam etti: "Planı onaylamayın. Çünkü tamamen Rusya’nın söz hakkı ve sahip olacağı işletmesinde ülkemizin hiçbir karar hakkı olmayacaktır. Akkuyu Nükleer Güç Santrali pahalı, tamamen dışa bağımlı, enerji arz ve güvenliğimizi sağlayamayacaktır. Santral, Akdeniz’in ekosistemini bozacak olup, tarımını, turizmini, balıkçılığını, hayvancılığını ve insan sağlığını çok olumsuz etkileyecektir. Planı onaylamayın. Çünkü; ülkemizin nükleer santrallere ihtiyacı yoktur. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımızın değerlendirilmesi, enerjinin etkin ve verimli kullanılması seçenekleri mevcuttur. Ülkemizin ’nükleer çöplük’ olmasına, kamu kaynaklarımızın zarara uğratılmasına, çocuklarımızın geleceğinin karartılmasına izin vermeyin."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.