Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çeşme’nin geleneksel peyniri "Kopanisti" Kars’ta tanıtıldı

İZMİR (İHA) – Çeşme’de geleneksel yöntemlerle üretilen "Kopanisti Peyniri", Kars’ta gerçekleştirilen Uluslararası Yöresel ve Geleneksel Peynirler Sempozyumu’nda görücüye çıktı.Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği ve Ekomüze Zavot’un...

Haber Giriş Tarihi: 08.08.2016 15:29
Haber Güncellenme Tarihi: 08.08.2016 15:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İZMİR (İHA) – Çeşme’de geleneksel yöntemlerle üretilen "Kopanisti Peyniri", Kars’ta gerçekleştirilen Uluslararası Yöresel ve Geleneksel Peynirler Sempozyumu’nda görücüye çıktı.
Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği ve Ekomüze Zavot’un çağrısı ile 15-17 Temmuz tarihlerinde, Kars’ta, "Türkiye’de ve Dünyada Yerel-Geleneksel Peynirler: Kars Kaşarı Coğrafi İşareti" ismiyle sempozyum düzenlendi. Sempozyum, dünyanın farklı bölgelerinden peynir üreticilerini, perakendecileri, toptancıları ve konusunda uzman akademisyenleri Kars’ta bir araya getirdi. Sempozyuma katılan Germiyan Slow Food Sözcüsü Sosyolog Engin Önen, Çeşme Yarımadası’na özgü "Kopanisti Peyniri" hakkında sunum yaptı.
Serhat Kalkınma Ajansı’nın desteklediği "Coğrafi İşaretli Kars Kaşarının Tanıtımı ve Üreticilerinin Örgütlenmesi" projesi kapsamında düzenlenen sempozyum, Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği, Kafkas Üniversitesi, Metro Toptancı Market, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kars Valiliği, Kars Belediye Başkanlığı, Kars Ticaret ve Sanayi Odası, Mutfak Dostları Derneği, Logos İletişim Ajansı, Slow Food Kars Birliği, Slow Food Balkon Bahçeleri Birliği, Slow Food İzmir Bardacık Birliği ve Kalkınma Bakanlığı’nın sponsorluğunda gerçekleştirildi.
50 konuşmacının yer aldığı ve yaklaşık 300 kişinin katıldığı sempozyumda, geleneksel yöntemlerle üretilmeye devam edilen "Kopanisti Peyniri" hakkında sunum yapan Engin Önen, izlenimlerini şöyle anlattı:
"Birçok katılımcı, Kopanisti Peynirini ilk kez tanıma fırsatı buldu. Öyküsü ve özellikleri ile yöresel peynirler arasında en ilgi çeken peynir kopanisti oldu. Sempozyumda hem gurmeler hem de izleyicilerin en çok ilgi gösterdiği ve tanımaya çalıştığı Kopanisti Peynirinin tadımı sırasında oldukça ilginç yorumlar da oldu. Gastronomi yazarı ve gurme Ahmet Örs, kopanistiyi ’Müşterisi hazır ama üretimi az bir peynir’ diye tarif ederken, Artun Ünsal, kopanisti yapımında kullanılan lorun özel olması gerektiğini hatırlattı. Az sayıda izleyici ve katılımcının meze olarak tanıdığı kopanistiyi ilk kez tadanların bir kısmı çok beğenirken, bir kısmı ise ’Sonradan sevilecek bir tat değil’ yorumunda bulundular."
Engin Önen, Yarımada’da direnen bir gelenek olarak kopanistinin öykülerini, yok olma tehlikesi ve canlanma potansiyellerini anlattığı bildirisine çok sayıda sorunun gelmesinin, peynire yönelik ilgi potansiyelini ortaya çıkardığını söyledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.