Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ÇAYKUR’dan Organik Gübre Çalışmaları

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Organik çay Tarımı Yapılan Alanların Genişletileceğini Söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 11.04.2016 15:08
Haber Güncellenme Tarihi: 11.04.2016 15:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
ÇAYKUR’dan Organik Gübre Çalışmaları
ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, organik çay üretimi yapılan alanlarda yüzde 20 ile 70 arasında verim elde edildiğini ifade ederek organik üretim alanlarında genişlemenin devam edeceğini belirtti.
Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu Rize’nin Fındıklı İlçesi’nde süren organik üretim çalışmalarını yerinde inceledi. İlçe Kaymakamı Arif Karaman’ın da eşlik ettiği incelemede Çağlayan Vadisi’nde Yeditepe Üniversitesi tarafından yürütülen çalışmalar izlendi.
Sütlüoğlu burada yaptığı açıklamada, organik tarıma geçişte organik gübre kullanımın şart olduğuna dikkat çekerek “Bölgede başlattığımız organik çay tarımında en büyük sorunlardan biri organik çay tarımına geçen üreticilerin kimyasal gübre yerine kullanacağı organik gübrenin belirlenmesiydi. Bu amaçla teşekkülümüz ile Yeditepe Üniversitesi Rektörlüğü arasında 2014 yılında bir protokol imzaladık. İmzalanan protokol ile 2015 yılı boyunca Çayeli ilçesi Senoz Vadisi Yeşiltepe Köyü’nde deneme çalışmaları yürütüldü. 2015 yılında yürütülen organik gübre deneme çalışmaları mühendislerimiz denetiminde Yeditepe Üniversitesi ekipleri tarafından yapıldı. Bu çalışmada, farklı rakım ve yöneylerdeki çay bahçelerinde yüzde 20 ila yüzde 70 arasında verim artışları görüldü. Uygulamanın tüm organik sahalardaki sonuçlarını görüp emin olmak için 31 Aralık 2015 tarihinde imzalan ek protokol ile aynı kapsamda 2016 yılında da çalışmalara devam etme kararı aldık. Ek protokol kapsamında Yeşiltepe köyündeki uygulama bir yıl uzatılırken, Güneysu Dumankaya köyü protokol kapsamına alındı. Bunun yanında konvansiyonel çay tarımı yapılan alanlarda, kimyasal gübre ile organik gübre uygulanması arasındaki sonuçlarının belirlenebilmesi için deneme bahçeleri oluşturulması ve bu kapsamda Çayeli Yeşiltepe köyü ve Güneysu Dumankaya köylerinin tamamı ve Fındıklı, Ardeşen, Çamlıhemşin, Hemşin ve Çayeli’nde demonstrasyon çay bahçeleri belirlenip uygulamaya başladık. Sonuçları sürgün sonlarında hazırlanan raporlarla takip ediyoruz. İnşallah bölgemizin geleceği için çok önemli bir proje olan organik tarım projemizin önündeki en büyük sorunlardan biri olan organik gübre sorununu da aşmış olacağız” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.