Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çarşamba Ovası koruma altına alınıyor

Çatak Projesi Çalişmalari Kapsamında Çarşamba Gıda, Tarım Ve Hayvancılık İlçe Müdürü Osman Akman, Terme İlçe Müdürü Tuncay Demir, Tekkeköy İlçe Müdürü Bekir Öztürk, Salıpazarı İlçe Müdürü Niyazi Özdemir Ve Çatak İl Koordinatörünün Katılımıyla Çarşamba İlçesinde Yapılan Toplantıda Projenin Detaylarını Görüşerek, İlin Doğu Bölgesi Olarak Tekkeköy’den Terme’ye Kadar Olan Ve Çarşamba Ovası Olarak Adlandırılan Bölgenin Korunması İçin Çalişmanin En Üst Seviyede Koordinasyon Kararına Varıldı.

Haber Giriş Tarihi: 15.11.2016 10:54
Haber Güncellenme Tarihi: 15.11.2016 10:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Çarşamba Ovası koruma altına alınıyor
Türkiye’nin önemli tarım alanlarından birisi olan Çarşamba Ovası’nda kullanılan kimyasal gübrelerin kalıntılarının ovada bulunan su kaynaklarına karışmaması hedefleniyor.
Samsun’da gerçekleştirilen Çevre Amaçlı Tarımsal Arazilerin Korunması Projesi (ÇATAK) ile suya karışma riski olan pestisit ve kimyasal gübre kalıntıları gibi birçok kirliliğe ve ileride hastalıklara neden olabilecek olumsuzlukların önüne geçilmesi hedefleniyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Osman Akman yaptığı açıklamada, “Bölgemizde projenin ruhuna uygun, korunması gereken bölgeler vardı. Öncelikle Çarşamba’nın ve Samsun’un içme suyunun karşılandığı Çakmak Barajı, diğer taraftan da Karadeniz’in en büyük nehirlerinden olan ve bölgenin ova olmasına neden olan Kızılırmak’ın havzası bunlardan en önemlileridir. Çakmak Barajı havzasında hali hazırda organik tarım yapılmakta idi. Bir nebze koruma altına alınmıştı. Buradaki çiftçilerimizin konuya daha fazla önem vermeleri ve korumanın bir adım daha ileriye götürebilmeleri için ÇATAK projesini de 2010 bölgede uygulamaya koyduk. Bununla birlikte Kızılırmak havzasında da hem nehrin kirliliğini hem de dolaysıyla Karadeniz’in kirliliğini önlemek, balık popülasyonlarını korumak adına spesifik bölge olan şeftali alanlarımızı seçtik. Bilindiği üzere Türkiye’nin şeftali üretiminin yüzde 2’sini sadece Çarşamba ilçemiz karşılamaktaydı. Ancak son dönemlerde bahçelerin yaşlanmasından dolayı giderek bu üretim azalmıştı. Çeşitli çalışmalarla bu alanların artırılması sağlanırken diğer taraftan da İyi Tarım Uygulamaları (İTU) projesi ile birlikte uyguladığımız ÇATAK projesi temiz ve çevreye duyarlı üretimin sağlanmasına çalıştık ve üreticilerimizle devam ediyoruz. ‘Temiz Ova Güvenli Gıda’ hedefiyle çıktığımız bu yolda 50 köyümüzde 538 çiftçimizle 16 bin 500 dekar araziyi koruma altına almış bulunuyoruz. Bununla birlikte bu çiftçilerimize 1 milyon 792 bin 651 TL destekleme ödemesi yapılacaktır” dedi.
ÇATAK projesi çalışmaları kapsamında Çarşamba Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Osman Akman, Terme İlçe Müdürü Tuncay Demir, Tekkeköy İlçe Müdürü Bekir Öztürk, Salıpazarı İlçe Müdürü Niyazi Özdemir ve ÇATAK İl koordinatörünün katılımıyla Çarşamba ilçesinde yapılan toplantıda projenin detaylarını görüşerek, ilin doğu bölgesi olarak Tekkeköy’den Terme’ye kadar olan ve Çarşamba Ovası olarak adlandırılan bölgenin korunması için çalışmanın en üst seviyede koordinasyon kararına varıldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.