Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çanakkale’de akıllı bisiklet uygulaması hayata geçirildi

Çanakkale Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından geliştirilen ’Çanakkale Belediyesi Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemi ve Bisiklet Kullanımını Teşvik Projesi’ (ÇABİS) bugün düzenlenen törenle hizmete girdi.Eski Çanakkale-...

Haber Giriş Tarihi: 29.08.2016 15:43
Haber Güncellenme Tarihi: 29.08.2016 15:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Çanakkale Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından geliştirilen ’Çanakkale Belediyesi Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemi ve Bisiklet Kullanımını Teşvik Projesi’ (ÇABİS) bugün düzenlenen törenle hizmete girdi.
Eski Çanakkale- Kilitbahir Feribot iskelesinde düzenlenen törene; Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP Çanakkale Milletvekili Av. Muharrem Erkek, Çanakkale Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Nüammer Uslu, Çanakkale Şoförler Odası Başkanı Mehmet Ali Demir belediye birim müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
Açılışta bir konuşma yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ÇABİS’in kent içi trafik sorunu ve otopark sorununa alternatif bir çözüm olduğunu belirterek, "Temel kullanım süresi 24 saat üzerine. 24 saat sonra bu bisikletin yerine konması lazım. 16 saat sonra ihtar veriyor. Yani süre doluyor gibilerden. 24 saat sonra 48 saate kadar cezalı tarife, yani 1,5 lira 3 liraya çıkıyor. 48 saatten sonrada çalıntı muamelesi görüyor. Bu sefer de bunların sistemleri zaten nerede olduğunu tespit edebiliyoruz. Sistemimiz sayesinde kimin aldığını, nerede olduğunu tespit edebiliyoruz. Dolayısıyla sadece kentsel alan içinde kullanmak mümkün. Yani mücavir alana bisikletlerin çıkması söz konusu değil şuanda. Güvenlik kameralarıyla sayesinde; kim alıyor, kim ne yapıyor, ne şekilde davranıyor buradan hepsi görülebiliyor ve 7 gün 24 saat üzerinden hizmet veriyor. Her zaman, gece yarısı da alabilirsiniz, sabaha karşıda alabilirsiniz. Bu konuda herhangi bir sıkıntı yok" dedi.
Çanakkale Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürü Hayati Gürses ise teknik konular hakkında bilgiler aktardı. Gürses, "Biz Çanakkale Belediyesi olarak öncelikle ulaşımı, toplum taşıma araçlarını diğer araçları destekleyici olarak bisiklet yolları ve akıllı bisiklet sistemini planladık. Toplu taşıma araçları gibi zaman ve güzergah tarifelerine bağlı kalmak sızın zamandan tasarruf edilmesi buna benzer faydalarından dolayı Çanakkale Belediyesi olarak kentimizde yaşayan insanları bisiklete teşvik etmek amacıyla ÇABİS dediğimiz akıllı bisiklet sistemini kurduk. Burada 15 kilometrelik bir alan içerisinde 5 tane istasyonumuz var. Bu 5 istasyonumuzda 42 adet park yerimiz var. Bu sisteme kullanılan 35 adette bisikletimiz var. Bisikletleri iki şekilde kullanabiliyoruz. Birincisi, bisikletlerimiz belediyeden vereceğimiz ÇABİS Akıllı Kartlarımız var, çipli, bunlarla kullanıyoruz. İkincisi de her türlü kredi kartlarıyla bisikletlerimizi kullanabiliyoruz. Tamamen cep telefonlarıyla bağlantılıdır. Bisikletimizi aldıktan sonra ne kadar kilometre yaptık, ne kadar kalori yaktık bunlarla ilgili bilgiler cep telefonumuza gelmektedir" diye konuştu.
Altyapı çalışmaları devam eden ÇABİS Projesi kapsamında Golf Çay Bahçesi, İskele, Çanakkale Belediyesi Hizmet Binası, Barış Kordonu ve 75. Yıl Parkı bölgesinde Akıllı Bisiklet Kiralama İstasyonlarının park üniteleri kuruldu. Akıllı bisikletler ÇABİS Üye Kart, Kent Kart ve Kredi Kartı olmak üzere 3 farklı şekilde, 7/24 hizmet verecek.
Kullanıcılar akıllı bisikletleri en fazla 24 saatliğine kiralayabilecek. 16 saat sonrasında bisiklet kullanıcısı sistem üzerinden SMS yoluyla uyarılarak, bisikletin kullanım süre sınırı hatırlatılacak.Kiralama yapılabilmesi için Abonman Kartı ve Kent Kartta en az 5 TL bakiye bulunması gerekecek. Akıllı Bisiklet Sistemi Abonman Kart Ücreti 6 TL olarak belirlenmiş olup, Kent Kart ile Akıllı Bisiklet Sistemine Giriş Ücreti 3 TL olarak belirlendi. Akıllı Bisiklet tarifesinde ise, 0-1 saat aralığı 1,50 TL, ilk 1 saat sonrasındaki her saat için 1 TL olarak ücretlendirilecek.
Çanakkale sınırları içerisinde kent içi erişimi kolaylaştırmak, toplu taşıma sistemlerini besleyici nitelikte ara imkânlar oluşturmak, çevresel ve sürdürülebilir bir ulaşım aracının kullanılmasını özendirmek için geliştirilen bisiklet kiralama sistemi olan ÇABİS’e vatandaşlarda büyük ilgi gösterdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.