Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çanakkale Destanını 3 Boyutlu Olarak Sanal Ortama Taşıdılar

Yazılımı ve ekibi tamamıyla Türkler’e ait olan proje ile isteyen herkes, 18 Mart Çanakkale Destanını sanal ortamdan 3 boyutlu olarak öğrenebilme fırsatı buluyor.Bir firma tarafından yaklaşık 1,5 senede tamamlanan ‘Çanakkale Destanı’...

Haber Giriş Tarihi: 05.04.2016 10:53
Haber Güncellenme Tarihi: 05.04.2016 10:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Çanakkale Destanını 3 Boyutlu Olarak Sanal Ortama Taşıdılar
Yazılımı ve ekibi tamamıyla Türkler’e ait olan proje ile isteyen herkes, 18 Mart Çanakkale Destanını sanal ortamdan 3 boyutlu olarak öğrenebilme fırsatı buluyor.
Bir firma tarafından yaklaşık 1,5 senede tamamlanan ‘Çanakkale Destanı’ projesi, savaşın işleyiş şeklini ve tarihini birebir olarak anlatıyor. Projeyi kullanmak için akıllı telefon veya tabletlere indirilen program açılarak, satın alınan haritanın üzerinde gezdiriliyor. Telefon veya tabletin kamerasını kullanan program, haritanın üzerinde gezdirdikçe, savaşı birebir tarihlerle sesli ve 3 boyutlu olarak anlatıyor. Firma yetkilileri, şuan Eskişehir’de bulunan tanıtım TIR’ı ile Türkiye genelini dolaşarak bu ruhu yaşatmaya çalışacaklarını söyledi.
Konu hakkında açıklamada bulunan firma yetkililerinden Burak İskurt, bu proje sayesinde isteyen herkesin Çanakkale Destanı’nı 3 boyutlu olarak yaşayabileceğini söyledi. İskurt, “Çanakkale Destanı haritamız var. Bu harita, Türk Silahlı Kuvvetleri ve İngiliz arşivlerinden alınan bilgilerle, tarih profesörleri eşliğinde hazırlandı. Çanakkale Destanı haritası, aslında herkesin evinde bulundurması gereken bir şey. Çünkü sadece harita bile Çanakkale Destanı hakkında herkesi bilgi sahibi yapabiliyor” dedi.
“SANAL GERÇEKÇİLİKLE ÇANAKKALE SAVAŞI ANLATILIYOR”
Burak İskurt, haritayı kullanabilmek için ‘Çanakkale Destanı’ isimli uygulamayı ücretsiz olarak indirilmesi gerektiğini söyledi. Amaçlarının, ‘Çanakkale Destanı’nı farklı bir teknolojiyle anlatmak olduğunu ifade eden İskurt, “Haritayı kullanabilmemiz için bir uygulamamız var. Bu uygulama, sanal gerçeklik dediğimiz teknolojinin biraz daha ilerlemiş hali. Arttırılmış gerçekçiliği biz yazılımla destekleyip biraz daha geliştirerek, bir haritayı akıllı telefon ya da tabletle etkileşim halinde tutup, Çanakkale Savaşı’nı 3 boyutlu olarak sanal gerçeklikle anlatıyoruz. Bizim amacımız, kitap ya da tarih okuma alışkanlığı olmayan çocukları ya da yetişkinleri burada daha farklı bir teknolojiyle onları bu işe çekmek istiyoruz. Zaten çocukların ellerinden tablet ve cep telefonları düşmüyor. Biz bu şekilde tarihi öğretmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
“TAMAMIYLA YERLİ BİR PROJE”
Projenin tamamıyla yerli olduğuna dikkat çeken İskurt konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Sanal gerçekçilik teknolojisi, çok kullanılmışmış bir teknoloji değil. Yaklaşık 1-2 yıldır var olan bir teknoloji. Türkiye’de de yeni yeni projelerle yapılmaya başlandı. Çanakkale Destanı, bu alanda Türkiye’de bir ilk olma niteliği taşıyor. Tamamıyla yerli bir proje. Yazılımı ve ekibi tamamıyla yurtiçi destekli. O yüzden aslında bir gurur kaynağı olabilecek bir proje.”
“PROJE TEK KULLANIMLIK DEĞİL, GİDEREK GÜNCELLENİYOR”
Projenin çalışma sistemi hakkında da bilgiler veren İskurt, “Projeyi kullanmak için tablet veya cep telefonlara ‘Çanakkale Destanı’ diye ücretsiz bir uygulama indiriliyor. Daha sonra uygulama cihazdaki kamerayı kullanıyor. Kamerayla beraber cihaz haritanın üzerine tutulduğu zaman, harita 3 boyutlu bir hal alıyor ve bu şekilde Çanakkale Savaşı’nı anlatıyor. Deniz savaşıyla başlıyor, tarihle doğru orantılı gidiyor ve kara savaşına kadar yaklaşık 9-10 aylık bir bölümü birebir anlatıyor. Harita tek sefer alınıp, izlendikten sonra bitmiyor. Her 15-20 günde bir yeni güncelleme gelerek, savaş hakkında farklı konuları anlatıyor. Psikologların önerisinde, çocukların daha iyi anlaması için, farklı bölümler eşliğinde sunuyoruz. Çocuklar böylelikle gelecek bölümü merak ediyor. O yüzden 15 günde bir kara savaşları cephesini açacağız. Haritanın tablet yada telefonla tamamlanması yaklaşık 8-9 ayı bulacak” ifadelerini kullandı.
Şuanda dolaşım TIR’ıyla Türkiye’yi dolaşacaklarını söyleyen İskurt, Eskişehir’de katılımdan memnun kalmadıklarını, öğrenci kenti olmasına rağmen 30 yaş üstü vatandaşların uğradığını sözlerine ekledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.