Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Kozağaçlı, Soma davasını değerlendirdi

Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Selçuk Kozağaçlı, "Bugün tahliye edilen vardiya amiri maden teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik, bu 301 ölümden sorumluydu, hala daha sorumludur. Bu mahkeme kararı, hüküm çıktığında bu sorumluluğa uygun bir ceza almasını sağlamak için mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2017 21:46
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2017 21:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Selçuk Kozağaçlı, "Bugün tahliye edilen vardiya amiri maden teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik, bu 301 ölümden sorumluydu, hala daha sorumludur. Bu mahkeme kararı, hüküm çıktığında bu sorumluluğa uygun bir ceza almasını sağlamak için mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Soma davasında tutuklu sanıklardan maden ocağında emniyet teknikeri ve vardiya amiri olarak görev yapan Mehmet Ali Günay Çelik, adli kontrol şartıyla tahliye edildi. 9 Ocak 2018’e ertelenen davayla ilgili değerlendirmelerde bulunan madenci ailelerinin avukatlığını yapan Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Selçuk Kozağaçlı, "Bir tek konuya dikkat çekmek istiyorum. Tutuk veya tahliye aileleri perişan etmek dışında bu dosya bir hukuksal değere sahip değil. Bugün tahliye edilen vardiya amiri maden teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik, bu 301 ölümden sorumluydu, hala daha sorumludur. Bu mahkeme kararı, hüküm çıktığında bu sorumluluğa uygun bir ceza almasını sağlamak için mücadele etmeye devam edeceğiz. Başka tutuklu sanıklarla birlikte onun da sorumluluğu var bu ölümlerde. Tahliye olması bu sorumluluğu azaltmıyor. Tutuğun kendisine özel başka bir rejimi var" dedi.

"Yargıyı etkilemek suçtur, derhal son verin"

Kozağaçlı, Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen Soma maden faciasına ilişkin yürütülen soruşturmada gizlilik kararına da tepki gösterdi. Manisa’da yürütülen soruşturmanın Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davayı etkilediğini savunan Kozağaçlı, "Burada devam etmekte olan bir ağır ceza dosyası var iken, bir şüphelisi olmayan, bir şikayetçisi olmayan, içerisinde tek evrak olmayan boş dosyada gizlilik iddiasıyla ne yargıçlara, ne bizlere gösterilmeyen hazırlık soruşturması bahane edilerek bu dava sürüncemede bırakılabilir mi? Cumhuriyet tarihinde böyle bir iş var mı? Ağır ceza dosyası sürerken yalandan bir soruşturma açıp, hileyle sahte şikayetle, belgeyle, bir soruşturma açıp, bunu bir yıl boyunca açık tutup, hiçbir işlem yapmayıp, hiçbir şüpheli bulamadan bu açık dosyayı bahane edip bir ağır ceza mahkemesi dosyası sürüncemede bırakmak bu ülkenin tarihinde olmuş mu?" dedi.

Kozağaçlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Manisa Cumhuriyet Başsavcısından, soruşturma savcısından, duruşma savcısından, Akhisar Başsavcısından sorduğumuz şey; nedir bu hazırlık soruşturması? Devlet sırrı gibi gizlediğiniz şey nedir? Her ne ise bizim müvekkillerimizin çocuklarını öldürdü. Bu iddia ile söylüyorsunuz bunu. Neden bizden gizli? Biz bu dosyanın sahibiyiz. Biz bu katliamda ölenlerin haklarını savunmak için buradayız. Eğer siz de bunu arıyorsunuz neden bizden gizliyorsunuz? Bunlar suçtur. Hiç kimse sürmekte olan bir ceza davasını bu şekilde etkilemeyi, yönlendirmeyi, sürüncemede bırakmayı deneyemez. Böyle bir hakkı yoktur. Yargıyı etkilemek suçudur. Buna derhal son verilmelidir. Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütüldüğü iddia edilen soruşturma her ne ise açıklanmalıdır. Yargıçlara gösterilmelidir. Orada bir delil varsa orada dahil edilmelidir."

Kozağaçlı, siyasi parti temsilcilerine, sivil toplum kuruluşlarına ve vatandaşlara Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Soma davasını takip etme çağrısında bulundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.