Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Büyükşehir Belediyesi gerçek ’Atayolu’nu ortaya çıkardı

Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a gelişinin ardından Mıntıka Palas Oteli’nden Amasya il sınırına kadar gidişinde kullandığı 98 kilometrelik ‘Atayolu’, 97 yıl sonra tekrar ortaya çıkarıldı.Samsun Büyükşehir...

Haber Giriş Tarihi: 08.11.2016 17:14
Haber Güncellenme Tarihi: 08.11.2016 17:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Büyükşehir Belediyesi gerçek ’Atayolu’nu ortaya çıkardı
Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a gelişinin ardından Mıntıka Palas Oteli’nden Amasya il sınırına kadar gidişinde kullandığı 98 kilometrelik ‘Atayolu’, 97 yıl sonra tekrar ortaya çıkarıldı.
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Milli Mücadele’yi başlatmak üzere 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak basan Mustafa Kemal Atatürk’ün kurmaylarıyla birlikte Amasya il sınırına kadar geçtiği ‘Atayolu’nun bakımı ve çevresindeki tarihi yapıların, menfezlerin, tarihi binaların restorasyonunu içeren projeyi 1 yıl içerisinde tamamlayacaklarını söyledi.
Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’dan Havza’ya oradan da Suluova’ya gittiği 98 kilometrelik Atayolu’nu basın mensuplarıyla birlikte gezen Başkan Yılmaz, bugüne kadar çözülüp aydınlatılamayan Milli Mücadele’nin ilk yolculuğunu Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin titiz çalışmasıyla gün ışığına çıkarılacak.
Atayolu projesi hakkında bilgi veren Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Atatürk’ün 19 Mayıs 1919 sabahı saat 08.30 sularında Samsun’a gelip, 2 gün Samsun’da kalıp, daha sonra Havza’ya, oradan da Suluova’ya, oradan da Amasya’ya hareket ettiği güzergahı geziyoruz. Atatürk’ün Samsun’a çıkışıyla ilgili tarihi olaya ev sahipliği yapmış bir şehir olduğu için Samsun şehrinin yerel yönetimi olarak bizde bu tarihi olayı bir marka değerine dahil eden, aynı zamanda bu tarihi olayı bir tarihi turizmi değeri haline getiren bir misyonu benimsedik ve Atatürk’ün Samsun’dan çıkıp, Havza’ya, Havza’dan da Suluova’ya gidinceye kadar ki kat ettiği güzergahı, bu güzergahtaki konakladığı yerleri, Atatürk’ün Havza’da kaldığı oteli, yol boyunca konakladığı evleri veya yol boyunca uğradığı kahve içtiği, ayran içtiği köy evlerini ihya ederek bu güzergahı tarih turizmine altlık yapılabilecek açık hava müzesine dönük bir çabanın içerisindeyiz” dedi.
“Atayolu tarih turizminin önemli bir parçası olacak”
Atayolu’nun tarih turizminin önemli bir parçası haline gelmesini hedeflediklerini ifade eden Başkan Yılmaz, “Buranın tarih turizme açılmasından sonra çocuklarımızın, gençlerimizin, gelecek nesillerimizin Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuna giden yoldaki Atatürk’ün Samsun’dan Havza’ya, Havza’dan Suluova’ya, oradan da Amasya’ya kat ettiği güzergahtaki yolun özelliklerini öğrenirken, aynı zamanda 1919 yılının şartlarını da öğrenirler diyerek, bu yolu eski hallerini, eski fotoğraflardan bulduğumuz belgelerle o yolları donatarak bir açık hava müzesi haline getirip, burayı tarih turizmin önemli bir parçası haline getirmeyi hedefliyoruz. Yolun Samsun’dan Mamur dağına kadar olan ve Mamur dağını geçip Çakallı Hanına kadar olan bir kesimi var ve burası 35 kilometre, bu 35 kilometrede Avdan köyünde(mahalle) Atatürk’ün kaldığı, bir köy evine uğradığı, orada bir kahve içtiği söyleniyor. Tarihçilerimiz ve üniversitedeki hocalarımız bunları belgelerle ortaya koyuyorlar. O süreci ve o tarihi izleri ihya etmeyi düşünüyoruz. Yol üzerinde o yıllardaki kullanılmış olan tarım aletleri, ulaşım araçları, kanı arabaları, pulluklar, samanlıklar, yol boyundaki namazgahlar, çeşmeler, yalaklar gibi şeyler yerleştireceğiz. Samsun’dan Suluova’ya kadar tarih turizmi turları başlatırız. Bu turlarda Atatürk’ün 1919 yılında Samsun’dan Havza’ya kadar geldiği araçlardan 10 tane yapacağız. Bunları da Samsun’dan Havza’ya kadar insanları Atatürk’ün geçtiği bu yolda o günün şartlarını ve zorluklarını yaşatarak Amasya il sınırına kadar gelmesini sağlarız. Böylelikle Samsun turizmine bu katkıyı oluştururuz. Çocuklarımız ve geçlerimiz bu güzergahı gördükçe ‘1919 yılının şartları böyleymiş’ diyecekler” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.