Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Keçiden Süt Sağdı

Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin 200 kadın çiftçiye süt sağım makinesi dağıtım töreninde keçi sütü sağdı.Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, ’Hijyen, Süt ve Mutlu Kadın Projesi’...

Haber Giriş Tarihi: 01.06.2016 15:55
Haber Güncellenme Tarihi: 01.06.2016 15:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin 200 kadın çiftçiye süt sağım makinesi dağıtım töreninde keçi sütü sağdı.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, ’Hijyen, Süt ve Mutlu Kadın Projesi’ kapsamında 200 kadın çiftçiye süt sağım makinesi dağıttı. Botanik bahçesinde gerçekleşen törene Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz, İl Tarım Müdürü Mehmet Karayılan, Tarım Kredi Kooparatifleri Bölge Müdürü Mehmet Aksoy, Damızlık, Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkan Haydar Demirezer ve çok sayıda kadın çiftçi katıldı.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Botanik Bahçesi’ndeki dağıtım töreninde, bilgi ve teknoloji çağında olunduğunu belirterek, kalkınmanın yerelde başladığını ve iki milyon vatandaşın yaşam kalitesinin yükseltilmesi gerektiğini söyledi. Belediye olarak yaptıkları çalışmaları anlatan Şahin, şöyle konuştu:
“Sizler büyük bir hazinesiniz, sizler damdan düşe düşe büyük bir hayat okulundan mezun oldunuz. Şu keçinin sütün sağılma işinin pratiğini ben bilmem. Ama sizin ömrünüz bu işlerle geçiyor. Siz olmazsanız bu millet nasıl sofrasını zenginleştirecek, nasıl temel ihtiyaçlarını giderecek. Köylü bu milletin efendisidir anlayışla, köylümüz, çiftçimiz artık yükselen bir değer olarak karşımızda.”
Özellikle şehrin merkeziyle, en ücra noktasındaki köyünün entegre edilememesi halinde istenilen kalkınmanın yapılamayacağına dikkati çeken Şahin, birlikte ve kardeşçe hareket etmenin önemli olduğunu kaydetti.
"KADINIMIZI HER YÖNDEN YETİŞTİRMELİYİZ"
Ailenin bir bütün olduğunu, erkek ve kadının birlikte yaşam kalitesinin artırılması için yapılacakları anlatan Şahin, “Her yönden kadınımızı yetiştirmemiz lazım. Çiftçi kadınımız, dünyada çiftçi kadınlar ne yapıyor, hangi makineleri kullanıyor, işini nasıl kolaylaştırıyor. Süpermen değil kimse, hepimizin yapabilirliği var. Her şey bizden beklendiği zaman altından kalkamayız. Kadınıyla, erkeğiyle birbirimize destek ve yardımcı olmamız lazım. Büyükşehir Belediyesi Başkanı olarak da ben hem çiftçi erkeklerin istediği talepleri yaparken, Antalya’da bir fuar varsa çiftçi kadınlarımızı gönderiyoruz, dünyada ne oluyor görün istiyoruz. Dünya tek sizin köyünüz değil, dünya çok büyük. Kendinizi yetiştirmeniz lazım ki çocuklarınızı daha iyi yetiştirebilesiniz. Bilinçli anne, bilinçli çocuk, bilinçli bir aile ve mutlu olan bir eş demek. O yüzden bilgi çok önemli. Sürekli kadınlarımızı eğitime alıyoruz, her noktada eğitime alıyoruz” ifadelerine yer verdi.
YILLIK 30 BİN TON SÜT ÜRETİLİYOR
Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz, Gaziantep’te 160 bin dolayında büyükbaş, 500 bin civarında da küçükbaş hayvan bulunduğunu belirtti. Kentin her zaman küçükbaş hayvan yetiştiriciliğin merkezi olduğunu dile getiren Yılmaz, “Küçükbaş hayvanlarımızdan yılda 30 bin ton dolayında süt üretildiği hesaplanmaktadır. Bunun yaklaşık 10 bin tonu yavruların beslenmesi için, geri kalan 20 bin tonu da peynir üretiminde kullanılmaktadır. Özellikle Antep peyniri Türkiye çapında ün salmış olup, yıllık üretimimiz 2 bin 500 ton civarındadır” diye konuştu.
"SÜT İŞLEME FABRİKASI KURULMALI"
İl Tarım Müdürü Mehmet Karayılan da Gaziantep’te günlük 600 ton süt üretildiğini ifade ederek, kentte süt işleme fabrikası kurulması gerektiğine vurgu yaptı.
Tarım Kredi Kooparatifleri Bölge Müdürü Mehmet Aksoy ise çiftçilerin bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi kapsamında, sertifikalı tohum, modern sulama sistemleri, zirai mücadele ve hayvancılık konularında 2015 yılında 5 bin 500 çiftçiye eğitim verdiklerini belirtti.
FATMA ŞAHİN SÜT SAĞDI
Üretici kadın çiftçiler adına konuşma yapan Medine Yıldırım, Fatma Şahin’e desteğinden dolayı teşekkür etti. Üretici erkekler adına konuşan Özer Güvenci ise kadınların süt sağımında yaşadığı sıkıntılardan bahsederek, Şahin’den hayvan üreticilerine daha çok destek vermesini istedi. Başkan Fatma Şahin’e programda oğlak hediye edildi. Şahin, kendi elleriyle keçiden süt sağarak, marifetini gösterdi. Şahin, çevresindeki basın mensupları ve katılımcılara, süt sağımının nasıl yapıldığının da tüyolarını verdi.
KADIN ÇİFTÇİ İLE TEKNOLOJİ YARIŞTI
Programda kadın çiftçiler, keçilerden süt sağarken, aynı anda makineden de süt sağımı gerçekleştirildi. Süt sağım makinesi ile yarışan çiftçi kadın, bir süre sonra pes etti. Çiftçi kadın çeyrek kova süt sağarken aynı anda makineden ise bir kovayı aşkın süt sağımı gerçekleştirildi. Çiftçi kadının sağdığı süt ile makineyle alınan süt hijyen olarak da karşılaştırıldı. Testte makinenin sağdığı sütün tertemiz olduğu dikkat çekerken, çiftçi kadının kovasındaki sütte ise keçi tüylerinin bulunduğu görüldü.
Süt sağım makineleri testlerden başarı ile geçtikten sonra sahiplerine dağıtıldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.