Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BUÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemikli MÜSİAD’ın Konuğu Oldu

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi’nin düzenlediği Müstakil Düşünceler Konferanslarının konuğu, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kemikli oldu.

Haber Giriş Tarihi: 24.01.2020 10:57
Haber Güncellenme Tarihi: 24.01.2020 10:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
BUÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemikli MÜSİAD’ın Konuğu Oldu

MÜSİAD Dernek Merkezi’nde, MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Nihat Alpay, MÜSİAD Bursa Şubesi geçmiş dönem Başkanı Mustafa Gürses ve çok sayıda MÜSİAD üyesinin katılımıyla gerçekleştirilen Müstakil Düşünceler Konferansının konuk konuşmacısı olan Prof. Dr. Bilal Kemikli, “Müslüman tüccarlar, götürdükleri yere sadece mal götürmüyordu. Onlar gittikleri yerlere fikir, kültür ve inanç da taşıyordu” dedi.

“MÜSİAD, ülkemizin bir nevi fahri ticaret elçisi”

Toplantının açılışında konuşan MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Nihat Alpay, “MÜSİAD’ın yurtdışı teşkilatlanması bizlerin ve Genel Merkezi’mizin çok değer verdiği bir yapılanma. 90 ülkede 220’nin üzerinde şehirde şube veya temsilcilikle faaliyetlerini gösteren MÜSİAD, ülkemizin bir nevi fahri ticaret elçisi görevini ifa ediyor. Şu anda İlahiyat Fakültemizde okuyan ve gönül coğrafyalarımızdan ülkemize gelen 1000 kadar öğrenci de, gelecekte ülkemizi, kendi ülkelerinde temsil edeceklerdir. Bizler de bunun bilinciyle, öğrencilerimize sahip çıkmalıyız” dedi.

“Müslüman tüccarlar sadece mal değil, kültür ve inanç da götürüyordu”

‘İslam Gönül Dünyası Zengin Tüccarlar Eliyle Yayıldı’ konulu sunumuyla MÜSİAD Bursa Şubesi üyeleriyle bir araya gelen BUÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kemikli ise, “Geçişte İpek Yolu sadece bir ticaret yolu değildi, aynı zamanda bir kültür yoluydu da. Ticaret kervanları da bu yolda, kültür elçiliği yapıyorlardı. Yani Müslüman tüccarlar, götürdükleri yere sadece mal götürmüyordu. Onlar gittikleri yerlere fikir, kültür ve inanç da taşıyordu. Volga Bulgarları, bu yolla Müslüman olan ilk Türk kabilesi oldu. Müslüman tüccarların, Bursa’nın fethedilmesinde de oldukça önemli rolü olmuştur. Geçmişte, gönül coğrafyamızın genişlemesinde Müslüman tüccarların nasıl büyük bir yolu olduysa, gelecekte de olabilir” dedi.

“Müslüman iş adamının gözü, beli ve dili kapalı olmalıdır”

Müslüman tüccarların rol modelinin Hz. Muhammed olması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Kemikli, “Müslüman iş adamının müstakil bir kişiliğe sahip olması gerekir. Gönül dünyası zengin, güzel ahlaklı, nitelikli ve samimi iş adamlarımız İslam’a da değer katacaktır. Müslüman tüccarlığını sistemleştiren Ahilik’te Müslüman iş adamının elinin, kapısının ve sofrasının açık olması gerektiği söylenmiştir. Ve yine Ahilik’e göre Müslüman iş adamının gözü, beli ve dili kapalı olmalıdır” diye konuştu.

Yabancı ülkelerden gelen öğrencilerin Türk ve İslam kültürünün yayılmasında önemli rol oynayacağına değinen Prof. Dr. Kemikli, “Diyanet Vakfı ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, yurtdışındaki öğrencilerin Türkiye’ye getirilmesinde değerli işler yaptılar. Son yıllarda da hükümetimiz, ülkemizdeki yabancı öğrenci potansiyelinin arttırmak için önemli adımlar atıyor. Bu çalışmaları oldukça değerli buluyorum. Farklı farklı ülkelerden gelen ve Türkiye’de eğitim alan öğrenciler, gelecekte kendi ülkelerinde önemli görevlerde bulunacaklar veya iş adamı olacaklar. İşte biz o zaman bu çalışmaların meyvelerini alacağız” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

Konuşmasının sonunda MÜSİAD Bursa Şubesi üyelerinin sorularını da yanıtlayan BUÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kemikli’ye, MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Nihat Alpay ve MÜSİAD Bursa Şubesi geçmiş dönem Başkanı Mustafa Gürses tarafından plaket takdim edildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.