Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa’da 1855 yılındaki deprem fay hattı aktif

Nilüfer Belediyesi’nin çalışmalarıyla, 1855 yılında meydana gelen Bursa’daki depremin fay hattının yapılan incelemeler sonucunda aktif olduğu ortaya çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2017 15:35
Haber Güncellenme Tarihi: 21.09.2017 10:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bursa’da 1855 yılındaki deprem fay hattı aktif

Nilüfer Belediyesi’nin çalışmalarıyla, 1855 yılında meydana gelen Bursa’daki depremin fay hattının yapılan incelemeler sonucunda aktif olduğu ortaya çıktı.

Bursa’nın Nilüfer Belediyesi ve Anadolu Üniversitesi (AÜ) iş birliğiyle ilçede fay arama çalışmalarına aralıksız devam ediliyor. İlçeye bağlı Ürünlü mevkiinde 9 kişilik ekip, yaptığı araştırmalar sonucu Bursa’da, Nilüfer’in de aralarında bulunduğu 7 ilçeden geçtiği varsayılan fay hattının Nilüfer’deki kolunu buldu. Çalışmanın, ilk aşamada 4 kilometrelik alanda yapıldığını kaydeden Başkan Mustafa Bozbey, “Bu çalışmanın Bursa çapında da yapılması gerekiyor. 1855 yılında yaşanan depremde kırılarak Manyas Gölü’nden başlayıp, Mustafakemalpaşa, Nilüfer, Osmangazi, Yıldırım, Gürsu, Kestel ve İnegöl’e kadar uzanmaktadır. Bursa Büyükşehir Belediyesi dahil ilgili diğer belediyeleri hem yazılı hem basın aracılığıyla bu çalışmaya davet ettik. Bursalılar adına bir kez daha ilgili belediyeleri bu projeye katkı koymalarını arzu ediyorum. Eğer böyle bir şeye inanmıyorlarsa bunu da açık açık belirtmelerini istiyorum. İlgili belediyelerden olumlu ya da olumsuz bir yanıt bekliyoruz. Biz gereğini yapalım. Biz, Nilüfer Belediyesi olarak gelirlerimiz düşmesine rağmen bu projenin İnegöl’e kadar yaptırmak istiyoruz. Bizim için insan hayatı önemlidir. Eğer biz, belirlenecek olan fay hattı üzerinde bulunan insanları başka bir yere aktarırsak, onların yaşamlarını kurtarırsak, gerçekten çok büyük bir iş yapmış oluruz” dedi.

Başkan Mustafa Bozbey, “Sadece olağan koşullarda değil, olağanüstü koşullarda ve afet durumlarında da Nilüferlilerle doğru, hızlı ve etkin hizmet sunmak için projeler üretiyoruz. Bursa’da, Nilüfer’in de aralarında bulunduğu 7 ilçeden geçtiği varsayılan fay hattının izinin belirlenmesi konusundaki çalışmamız da bunlarda biri. Biz eğer belediyeler talep ederse bizler bunları bütçemiz kısıtlı olmasına rağmen İnegöl’e kadar araştırmaya hazırız” diye davette bulundu.

1985 yılında yapılan bir çalışmayla 1855 olası fay hattının belirlendiğini kaydeden Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu ise, “Belirlenen bu hat, Hasanağa’da çatallaştığı görülüyor. Görünmeyen kısmı kuzeye doğru giden olası 1855 fayı. Görünen kısmı güneye doğru gidiyor ve Soğukpınar fayı altında Uludağ’ın altına gidiyor. Fakat bunların hiçbiri ovanın altındaki fayı göstermiyor. Çünkü ovanın altına girince, üzerindeki alüvyonlar onu örterek gizliyor. Yağışlar, şehirleşme ve tarım gibi olaylar, yer yüzündeki bütün bu fay izlerini siliyor. Yaptığımız çalışma sonucu belirlediğimiz fay hattı, şu an üzerinde bulunduğumuz bölgeden geçiyor. Fayın geçtiğini tahmin ettiğimiz yere sismik hattı atarak fay hattını belirledik. 1855 fay hattı hala aktif durumda. Bir hafta içinde Marmara’da 23 deprem olmuş. Bu depremlerin 3’ü 1855 fayı üzerinde olmuş” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.