Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa iş dünyası "Gücümüz Eşitliğimiz” zirvesinde buluştu

Global Compact Türkiye Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubuna bağlı Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu tarafından organize edilen 2. Gücümüz Eşitliğimiz Zirvesi, geniş bir katılımla Podyum Davette gerçekleştirildi. İş dünyası ve sivil toplum örgütü temsilcilerini bir araya getiren ve Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü’nün de katıldığı etkinlikte, kadın istihdamıyla ilgili örnek uygulamalar hakkında bilgi verildi. 

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2019 14:30
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2019 14:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bursa iş dünyası "Gücümüz Eşitliğimiz” zirvesinde buluştu

Yeşim Tekstil, BUSİAD ve BUİKAD koordinatörlüğünde oluşturulan Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu örnek bir program daha gerçekleştirerek 2. Gücümüz Eşitliğimiz Zirvesine imza attı. Podyum Davette gerçekleştirilen zirveye Bursa iş dünyasının önde gelen temsilcilerinin yanı sıra, çeşitli sivil toplum örgütü yöneticileri ve Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü katıldı.

Zirvenin açılışında söz alan Global Compact Yönetim Kurulu Üyesi - Yeşim Tekstil Kurumsal İletişim Direktörü Dilek Cesur, BUİKAD Başkanı Oya Eroğlu ve BUSİAD Başkanı Ergun Hadi Türkay katılımlarından dolayı tüm konuklara teşekkür ederek, hep birlikte “Kadın Güçlenirse Toplum Güçlenir” mesajı verdi.  

Zirveye geçmeden önce gerçekleştirilen törenle etkinliğe destek veren başta ev sahibi kurum olmak üzere tüm kurumlara ve basın sponsorluğunu üstlenen basın kuruluşlarına plaketleri takdim edildi. 

Plaket töreni sonrası söz alan zirvenin ana konuşmacısı Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, OECD’nin geçtiğimiz ay BM Üst Düzey Siyasi Forum’da paylaştığı rapora göre Türkiye’nin 169 alt hedeften 15’ine ulaşmışken yüzde 23’ünde hedeflerin oldukça uzağında olduğunu, en uzak olduğumuz hedeflerin ise su, eğitim, eşitsizliklerin azaltılması ve toplumsal cinsiyet eşitliği olduğunu belirtti. Bugünkü değişim hızıyla gidilirse dünyada toplumsal cinsiyet eşitliğindeki uçurumun kapatılması için 202 yıl gerektiğine işret ederek, “Bu uçurumu en hızlı şekilde kapatabilmemiz yolu ise hepimizin önce ailemizden başlayarak eğitim öğretime, kamu politikalarından iş hayatına kadar toplumun her alanında cinsiyet eşitsizliğine karşı topyekün mücadele etmemizden geçiyor.” diye konuştu. Dördüncü şöyle devam etti: “Standard & Poor (S&P) tarafından Dünya Ekonomik Forumu’nun bu yılki toplantısında açıklanan rakamlara göre, kadın ve erkeklerin işgücüne katılım oranı eşit olsaydı bugünküne oranla ABD ekonomisi % 8.7, Fransa ekonomisi %17, Japonya ekonomisi ise % 14 daha büyük olacaktı. Cinsiyet eşitsizliğinde Türkiye gibi daha geride olan ülkelerin bu eşitsizliği gidermeleri halinde kazancı ise daha büyük. Kadın iş gücü katılım oranının OECD’ye üye ülkelerin genel ortalaması olan yüzde 63 seviyesine ulaşması için Türkiye’de 8,5 milyon kadının daha iş gücüne dâhil edilmesi gerekiyor. McKinsey’in 2016 yılı Women Matter Raporu’na göre Türkiye kadın iş gücü katılım oranını güçlü, istikrarlı ve odaklı politikalarla yüzde 30’lardan OECD ortalaması olan yüzde 63’e yükselttiğinde, GSYİH’sini 2025 yılında yüzde 20 oranında artırma potansiyeline sahip. Rapor ayrıca, daha fazla kadın çalışana sahip şirketlerin karlılık oranın, sektörlerindeki diğer şirketlere göre daha yüksek olduğunu ve üst düzey kadın çalışan oranı ile kurumsal performans arasında güçlü bir ilişki olduğunu ortaya koyuyor. Cinsiyet eşitliğini çalışma hayatının tüm alanlarında sağlamak için özel sektör olarak çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürmek durumundayız. Bu yolda iş dünyasına nereden başlayacağı ve neler yapabileceğini konusunda yol gösteren en önemli küresel girişimlerinden biri UN Global Compact ve UN Women ortak girişimi olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs)’dir. Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ne imza atan iş dünyası liderleri, toplumsal cinsiyet eşitliğini ilerletecek şirket politikaları oluşturmaya yönelik 7 ilkeye açıkça taahhüt veriyorlar. Bu noktada bizleri gururlandıran ve daha fazla çalışmak için teşvik eden bir gelişme 309 imzacı ile 2017 yılından bu yana WEPs imzacılığında 1. sırada yer almamız oldu.”

Kadın istihdamıyla ilgili örnek uygulamalar 

Ahmet Dördüncü’nün ardından iki oturum şeklinde planlanan zirveye geçildi. “İş Dünyasında Güçlü Oluşumlar” isimli ilk oturum, Global Compact Yaygınlaştırma Çalışmalarından Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi, Yeşim Tekstil Kurumsal İletişim Direktörü Dilek Cesur’un moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Panele konuşmacı olarak Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi Türkiye Ofisi Programlar Müdürü Zeliha Ünaldı, Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Genel Sekreteri Konca Çalkıvik ve BM Nüfus FonuToplumsal Cinsiyet Programı Koordinatörü Meltem Agdük katıldı.

Verilen aranın ardından Yeşim Tekstil’de kesim operatörü olarak görev yapan Emine Yazbahar, “Mavi Yakalı Bir Çalışan Gözünden İş Hayatı” isimli bir sunum gerçekleştirdi. Yazbahar, firma bünyesinde 31 yıldır hizmet veren Yeşim Kreşi sayesinde iş hayatının içinde kalma şansı bulduğunu ifade ederek, 2 çocuğunun Yeşim Kreşinde büyüdüğünü kaydetti. Yeşim Tekstil’de hayata geçirilen ve kadın çalışanların kişisel gelişimlerini destekleyen Kelebeğin Dünyası’na da değinen Yazbahar, aldığı eğitimlerin günlük yaşantısında yarattığı değişimleri de katılımcılarla paylaştı.

Moderatörlüğünü Global Compact Yaygınlaştırma Çalışmalarından Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi, Sun Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Elvan Ünlütürk’ün yaptığı “Kadını Güçlendirme Faaliyetlerinde İyi Örnek Kurumlar” isimli ikinci panelin konuşmacıları da Borçelik İcra Kurulu Üyesi Hafize Çetinel, Coca Cola Türkiye Kurumsal iletişim Direktörü Servet Yıldırım ve Koç Holding Kurumsal Sosyal Sorumluluk ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü Ebru Bakkaloğlu Tüzecan oldu. Panelistler sunumlarında, görev aldıkları kurumlarda hayata geçirilen kadın istihdamıyla ilgili örnek uygulamalara değindi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.