Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa Barosu’ndan Dünya Tüketici Hakları Günü açıklaması

Bursa Barosu Tüketici Hakları Komisyonu Başkanı Av. Ömer Faruk Şahin “gıdadan giyime, enerjiden teknolojiye her alandaki pahalılık vatandaşlarımızı adeta toplumsal bir bunalımın eşiğine getirmiştir” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 15.03.2019 14:04
Haber Güncellenme Tarihi: 15.03.2019 14:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bursa Barosu’ndan Dünya Tüketici Hakları Günü açıklaması

Dünya Tüketici Hakları Günü nedeniyle Bursa Barosu’na basın toplantısı düzenlendi. Bursa Barosu Başkan Yardımcısı Av. Metin Öztosun ile yönetim kurulu üyeleri ve Tüketici Hakları Komisyonu üyesi avukatların katıldığı toplantıda açıklamayı komisyon başkanı Av. Ömer Faruk Şahin yaptı.

Şahin’in açıklaması şöyle:

Sofralar daraldı

“15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü olarak kutlanmaktadır. Üzülerek ifade etmekteyiz ki; vatandaşlarımız alım gücü kaybı, zamlar, yüksek faizler, işsizlik ve enflasyon karşısında zor günler geçirmektedir. Gıdadan giyime, enerjiden teknolojiye her alandaki pahalılık vatandaşlarımızı adeta toplumsal bir bunalımın eşiğine getirmiştir.

BM Genel Kurulu'nun 16 Aralık 1966 tarihli ve 2200 A (XXI) sayılı kararıyla kabul edilmiş Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Uluslararası Sözleşmesi’nin Yaşam Standardı Hakkı başlıklı 11. maddesinde; ‘Bu sözleşmeye taraf olan devletler herkese, kendisi ve ailesi için yeterli bir yaşam standardına sahip olma olanağı sağlar. Bu standart, yeterli beslenmeyi, giyinmeyi, barınmayı ve yaşama koşullarının sürekli olarak geliştirilmesini de içerir’ denilmektedir.

Tanzim satış yaygınlaştırılmalı

Tarım ürünleri fiyatlarındaki aşırı artış sebebiyle adeta sofralar daralmış, en temel gıda ürünleri dahi tereddütlerle satın alınır duruma gelmiştir. Bu durum göstermektedir ki; tüketicilerimiz ülke ekonomisinin girdiği çıkmazdan en çok etkilenen toplumsal kitledir.

Yine tarım ürünleri fiyat artışına çare olacağı düşünülen tanzim satış noktaları devlet eliyle kurulmuştur. Gösterilen çaba elbette mühimdir ancak tüketicilerimiz için kalıcı çözümler üretilmeli, yurdun her köşesinde tüketiciler benzer ürünleri benzer fiyatlara alabilmelidir. Vatandaşlarımızın ucuz sebze alabilmek için saatlerce kuyruklarda beklediği görüntüler düşündürücüdür. Tarımın bilimle gelişerek kalkınmaya zemin sağladığı günümüz dünyasıyla kıyaslandığında ülkemizde gelinen nokta endişe vericidir. Yurdumuzun bereketli topraklarında, sebze meyvenin dahi astronomik fiyatlarla satılır hale gelmesi, bundan da en çok onu üreten vatandaşlarımızın etkilenmesi kabul edilemezdir.

Öte yandan evlerimizde kullandığımız elektrik ve doğalgaz enerjisine yapılan zamlar bütçeleri zorlayan boyutlara ulaşmıştır. Dağıtım bedeli adı altında alınan fahiş ve açıklaması olmayan ücretler tüketicileri mağdur etmektedir. Sosyal devlet ilkesi gereği tüketiciyi korumakla yükümlü olan devlet ne yazık ki enerji dağıtım şirketlerinin tarafında boy göstermektedir. Bununla birlikte akaryakıt fiyatlarına yapılan zamlar ve vergisel yükler, halkın alım gücü düşünüldüğünde katlanılması zor bir seviyededir.

İnşaat şirketleri mağdur ediyor

Barınma hakkı temel insan haklarındandır. Yüksek konut ve kira fiyatları, yüksek faiz oranları sebebiyle vatandaşlarımızın konut satın alması zorlaşmıştır. Bu alandaki kontrolsüz fiyat artışları, denetimsiz türeyen emlak ve inşaat şirketleri tüketiciyi mağdur eden bir diğer husustur. İflasın eşiğindeki inşaat şirketlerinin mağdur ettiği vatandaşlar devlet desteği ve korumasından yoksundurlar.

Yargıya intikal eden tüketici sorunlarının çözümü uzun süreler almakta ve memnun edici sonuçlar alınamamaktadır. Yargısal süreçlerin uzunluğu ve karmaşıklığı karşısında tüketiciler haklarını aramama eğilimi göstermektedirler. Hem anayasal olarak korunamayan hem de adil yargılanma hakkı ihlal edilen tüketicilerin memnuniyet düzeyi ve yargıya olan güveni azalmıştır.      

Temel insan hakları ve ekonomik hakların etkin kullanılması noktasında, yetkilileri vatandaşımızın serzenişlerini duymaya ve kalıcı çözümler üretmeye çağırıyoruz. Bursa Barosu Tüketici Hakları Komisyonu olarak, haklarını bilen, savunan ve piyasayı etkileme gücünün farkında olan birer tüketici olabilmek dileğiyle 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü’nü kutluyoruz.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.