Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BTK Başkanı Sayan, 2016 Yılı 2. Çeyrek Pazar Verileri Raporu’nu değerlendirdi

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, “Sektörde faaliyet gösteren işletmecilerimizin 2015 yılındaki net satış gelirleri 39,6 milyar lira olarak gerçekleşmişken, 2016 yılı birinci çeyreğindeki net satışları...

Haber Giriş Tarihi: 08.09.2016 21:31
Haber Güncellenme Tarihi: 08.09.2016 21:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, “Sektörde faaliyet gösteren işletmecilerimizin 2015 yılındaki net satış gelirleri 39,6 milyar lira olarak gerçekleşmişken, 2016 yılı birinci çeyreğindeki net satışları 10,5 milyar lira, ikinci çeyreğinde 11,14 milyar lira oldu” dedi.
BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan, 2016 yılı 2. Çeyrek Pazar Verileri Raporu’nu değerlendirdi. Yaptığı açıklamada 15 Temmuz gecesi Türk milletinin ülke tarihinde benzeri görülmemiş bir ihanet girişimine ve arkasından bu ihanet girişiminin bertaraf edildiği şanlı günlere şahitlik ettiğini kaydeden Sayan, “Hain emellerine ulaşmak için askeri darbe girişiminde bulunan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu asker kılıklı ihanet şebekesinin 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, TBMM binası, askeri tesisler ve polis merkezleri ile 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün de aralarında bulunduğu ülkemizin kritik öneme haiz yapılarına, sokaklara ve meydanlara koşarak sadece demokratik sisteme sahip çıkmaya çalışan ve elinde şanlı bayrağımızdan başka bir şey bulunmayan aziz halkımızın, polis ve askerimizin üzerine gözü dönmüşcesine bombalar ve mermiler yağdırdığına tanık olduk” diye konuştu.
Türk milletinin bu alçak zümrenin asker kılığındaki temsilcilerinin ağır savaş makinelerine aldırmadan Başkomutan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği talimatla yollara düşerek meydanlara çıktığını ve vatanı uğruna şehit olmaktan çekinmediğini kaydeden Sayan, “Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere ülkemizi yöneten idarecilerimizin cesur ve kararlı duruşu, polisimizin, darbeye karışmayan vatansever askerlerimizin ve meydanlardaki vatandaşlarımızın üstün gayret ve fedakarlığı ile Allah’a şükürler olsun ki ülkemiz felaketin eşiğinden döndü. Vatanı uğruna gözünü kırpmadan tankların, bombaların ve mermilerin üzerine koşan aralarında polis, asker ve sivillerin bulunduğu tüm şehitlere Allah’tan rahmet diliyor, ülkemizde bu tür bir acının tekrar yaşanmamasını temenni ediyoruz. Allah, yaşanan bu alçakça girişimden sonra hızla kenetlenen ve ülkesine sahip çıkan halkımızın birlik ve beraberliğini bozmasın. İçinde bulunduğumuz çağda gelişmiş bir elektronik haberleşme sektörünün ülkelerin geleceği açısından hayati derecede önemli bir hale geldiğini çeşitli vesilelerle ifade ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Sayan, elektronik haberleşme teknolojileri ve bu teknolojiler üzerinde çalışan uygulamaların hayatı kolaylaştırması, yalnızca eğlence veya sosyalleşme aracı olarak kullanılmasının yanı sıra 15 Temmuz gecesi yaşanan olayda da görüldüğü üzere yeri geldiğinde 79 milyona seslenebilmeyi, onlara doğru haberleri anında verebilmeyi ve birlik olabilmeyi sağlayabildiğini dile getirdi. Sayan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın haber kanallarına mobil telefon üzerinden bağlanarak tüm ülkeye seslenmesinin hem milleti moral olarak ayağa kaldırdığını hem de “sokaklara, meydanlara çıkın" talimatının olayın şaşkınlığından kurtularak darbe teşebbüsüne hızla direnebilmeyi sağladığını kaydetti. Olaylar sırasında darbeye teşebbüs edenlerin ilk hedeflerinden olan Türksat yerleşkesi ve Türk Telekom Acıbadem santral binasında çok önemli bir hasarın oluşmaması ve ülke genelinde yoğun kullanıma rağmen hem veri hem de ses hizmetlerinin aksamamasının elektronik haberleşme sektörü için sevindirici olduğunu vurgulayan Sayan, oluşan yoğun veri ve ses trafiğine rağmen vatandaşların haberleşme hizmetlerinden kesintisiz yararlandığını ve son gelişmeleri ülkenin gelişmiş haberleşme altyapı imkanlarıyla takip ettiklerini bildirdi.
“İşletmecilerin altyapı yatırımları sürüyor”
Mobil işletmecilerin altyapı yatırımlarını sürdürdüğünü, 2016 yılı ikinci çeyrek döneminde geçen yılın aynı dönemine göre toplam yatırımın yüzde 14,7 artarak 1,67 milyar liraya ulaştığını ifade eden Sayan, her geçen gün daha fazla yerleşim yerinde de 4,5G hizmetinden yararlanmanın mümkün hale geldiğini belirtti. Kapsanmış alanlardaki iyileştirmelerin bu alanlarda erişilebilen hızları artırdığına dikkati çeken Sayan, şöyle konuştu:
“İlerleyen günlerde 4,5G teknolojisinin ülkemize hızla yayılmasını ve daha çok vatandaşımızın yüksek hızlı mobil veri hizmetinden istifade etmesini bekliyoruz. Diğer taraftan, 2016 yılı Nisan, Mayıs, Haziran aylarındaki gelişmeler, önceki dönemlerle karşılaştırmalı olarak incelendiğinde, sektörde önemli gelişmelerin yaşanmaya devam ettiği görülmektedir. Sektörde faaliyet gösteren işletmecilerimizin 2015 yılındaki net satış gelirleri 39,6 milyar lira olarak gerçekleşmişken, 2016 yılı birinci çeyreğindeki net satışları 10,5 milyar lira, ikinci çeyreğinde 11,14 milyar lira oldu. Abone sayısı itibarıyla bu dönemde 11,25 milyon sabit abonenin yanında mobil hizmetlerde abone sayısı 73,65 milyon olmuş ve penetrasyon oranı yüzde 93,5 düzeyinde gerçekleşmiştir. Makineler arası iletişim (M2M) abone sayısı ve 0-9 yaş aralığındaki nüfusu çıkardığımızda mobil penetrasyon oranı yüzde 106 olarak gerçekleşmiş olup, bu rakam 0-9 yaş haricindeki vatandaşlarımızın ortalama olarak en az bir mobil telefon hattına sahip olduğunu göstermektedir. 2016 yılı ikinci çeyrekte 426 dakika olan ortalama aylık mobil kullanım süresiyle Türkiye, önceki dönemde olduğu gibi incelenebilen Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer almıştır. Bu dönemde 2,9 milyon abone numarasını taşımış olup, toplamda bugüne kadar 96 milyonun üzerinde numara taşıma işlemi gerçekleşmiştir.”
Genişbant verilerine bakıldığında 9,9 milyonu sabit abone, 45,3 milyonu mobil abone olmak üzere toplam 55,3 milyon genişbant internet abone sayısına ulaşıldığını belirten Sayan, internet abone sayısının birinci çeyreğe kıyasla 2016 yılı ikinci çeyreğinde yüzde 24,6 arttığını, en yüksek artışın yaklaşık yüzde 30,8’lik bir oranla mobil cepten internette, ardından yaklaşık yüzde 20,7’yle de Eve Kadar Fiberde (FTTH) gerçekleştiğinin görüldüğünü söyledi.
Sayan, geçen yılın aynı döneminde 256 bin 829 kilometre olan fiber uzunluğunun 2016 yılı ikinci çeyreğinde 277 bin 758 kilometreye ulaşarak yüzde 8’in üzerinde bir artış gerçekleştiğini, fiber abone sayısının da aynı dönemde yüzde 14,1 artışla 1,56 milyondan 1,78 milyona ulaştığını kaydetti. Sayan, 1 Nisan’da kullanılmaya başlanan 4,5G hizmetinin artık insan hayatında daha fazla yer edindiğini vurgulayarak, 4,5G’nin getirdiği yüksek hızlı interneti kullanan sayısının hızla arttığını, haziran ayı sonu itibarıyla 30 milyon vatandaşın 4,5G aboneliğine geçiş yaptığını belirtti. Buna karşılık cihazı veya SIM kartının 4,5G hizmetine uyumlu olmaması nedeniyle aktif olarak bu hizmeti kullanabilenlerin sayısının haziran itibarıyla 13,3 milyon olarak gerçekleştiğini aktaran Sayan, ağustos sonu itibarıyla ise 15,3 milyonu geçtiğini kaydetti.
Mobil genişbant internet abonelerinin aylık ortalama kullanımının 1,9 gigabayt seviyesinde gerçekleşirken, cihazı ve SIM kartı 4,5G hizmetine uygun olan 4,5G abonelerinin data kullanımının 3,4 gigabayt olduğunu bildiren Sayan, şöyle konuştu:
“Fiber altyapısı açısından ise bir önceki yılın aynı döneminde 256 bin 829 kilometre olan fiber uzunluğu, 2016 yılı ikinci çeyreğinde 277 bin 758 kilometreye ulaşarak yüzde 8’in üzerinde bir artış gerçekleşmiştir. Hizmet kalitesi bildirimleri kapsamında 8 ilimizde yapılan ölçümlere göre, mobil veri indirme hızı olarak 5,4 ila 8,1 megabit, mobil veri gönderme hızı olarak ise 1,3 megabit ila 1,8 megabit arasında değişen değerler ölçülmüştür. Ülkemizin geleceği açısından elektronik haberleşme altyapısında yerli ve milli kaynakların kullanılmasına yönelik önemli düzenlemeler yaptığımızdan ve bu düzenlemelerin ruhuna uygun bir şekilde hedeflerin gerçekleştirilebilmesi için işletmecilerimiz, üreticilerimiz ve ilgili kamu kurumlarımızla yürütülen çalışmalar neticesinde önemli mesafeler kat etti. ULAK Projesi kapsamında üretilen 4,5G baz istasyonu için Nisan 2016’da yerli malı belgesinin alınmış olduğunu hatırlatmak ve bu ürünün işletmecilerimizin şebekelerinde belirli oranlarda yerli malı belgeli ürün kullanma yükümlülüğünün karşılanmasında önemli bir araç olacağını düşündüğümü belirtmek istiyorum.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.