Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bozdağ: "Hükümetimizin Yaptırdığı Binalar Sanatsal Değer Taşıyor"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Bitlis’in Tatvan ilçesinde yapılan adalet sarayının açılışını yaptı.Program, saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Açılışta konuşan Bozdağ, Türkiye’de geçen yıllarda...

Haber Giriş Tarihi: 08.04.2016 12:03
Haber Güncellenme Tarihi: 08.04.2016 12:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Bitlis’in Tatvan ilçesinde yapılan adalet sarayının açılışını yaptı.
Program, saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Açılışta konuşan Bozdağ, Türkiye’de geçen yıllarda hükümet konaklarının bir köşesinde, köhne şekilde adalet hizmeti verildiğini, artık şimdilerde yeni inşa edilen adalet saraylarında halka adalet dağıtıldığını söyledi. Bozdağ, “Bu mekanın hukuki ihtilafları bulunan vatandaşlarımızın adalet arayışlarının doğru şekilde bulduğu mekan haline gelmesini ümit ediyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İnşallah bu eser, Tatvan’da adalet hizmetlerinin vatandaşımıza yaraşır bir şekilde görevini ifa edecektir" dedi.
2017’DE ÇALIŞMALAR TAMAMLANACAK
Bitlis’te de adalet sarayına ihtiyaç olduğunu ve inşaatının tamamlandığını anlatan Bozdağ, şunları söyledi: "Türkiye’de bazı yerlerde adalet binaları vardı. Kıyı, kenar köşelerde adalet hizmeti veriliyordu. Yüksek değer olan adalete hizmet eden hakim ve savcıların hizmetinde sağlıklı bir zemin yoktu. 2002 yılındaki süreçten sonra ülkemizin dört bir yanında altyapı hizmetleri verilmeye başlandı. Adalet hizmetlerinde adalet sarayına dönüştüren projeleri biz başlattık. Türkiye’de birçok resmi bina var. Mimari estetikten yoksun binalar."
Hükümetin yaptırdığı binaların sanatsal değer taşıdığını anlatan Bozdağ, sözlerine şöyle devam etti: "Bulunduğu yörenin değerlerine uygun, ilk örneğini Adalet Bakanlığı vermiştir. Diğer Bakanlıklarda bizden örnek aldı. Bununla iftihar ediyoruz. 14 yıl içinde 217 adalet sarayını vatandaşımızın hizmetine sunduk. İstanbul Adalet Sarayı gibi çok büyük eserlerimiz var. Tatvan Adalet Sarayı gibi küçük örnekler de var. 2003 yılı itibari ile Türkiye’de adalet hizmetleri verilen kapalı alan 569 bin 59 metrekare. Toplam 3 milyon 66 bin 318 metrekarelik bir ağımız olacak. Bunu yıl sonuna kadar 6 milyon metrekareye ulaştıracağız. 2017 yılında bütün bu çalışmalar tamamlanacaktır.”
“81 İLE 81 ADLİ TIP ŞUBESİ AÇACAĞIZ”
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 2002 yılında adli tıp hizmetleri için toplamda 9 adli tıp kurumu bulunduğunu belirterek, “2002 yılında Türkiye’de 9 adli tıp kurumu vardı. Şimdi bu sayı 20 oldu. 81 ilimizin 81’nde de adli tıp kurumunun şubesini açacağız. Bir adli tıp incelemesi gerektiğinde büyük merkezlere adli verilerin gönderilmesi uygulaması eskisi gibi olmayacak. Mahallinde yapılıp rapor verilecek. Bu da yargılama sürecini hızlandıracaktır. Adli tıp kurumunun şubesi bulunmayan il yıl sonuna kadar kalmayacak” ifadesini kullandı.
“UYAP DÜNYANIN EN BAŞARILI PROJESİDİR”
Bozdağ, Adalet Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan UYAP’ın dünya ölçeğinde başarılı bir proje olduğunun altını çizerek şunları söyledi:
“Altyapı güçlendirilmesi için UYAP’ın faaliyete geçirilmesini sağladık. Dünya ölçeğinde başarılı bir projedir. Dünyanın değişik ülkelerinden adalet politikaları ile ilgili kişiler gelerek bu uygulamanın kendi ülkelerinde de uygulanması için bilgi alıyor. UYAP işlerin daha sağlıklı bir biçimde yapılmasını sağladı. Eskiden tapu kaydı ile ilgili işlemler bile uzun sürüyordu. Kalem, boya, yazı, zarf, pul, zaman masraflarını hesapladığınızda masrafları katlıyordu. Nüfus, tapu kayıtları hemen UYAP’tan bulunabiliyor. Bu tür projelerinin geliştirilmesi için çalışmalar yapacağız.”
“HAKİM, SAVCI VE YARDIMCI PERSONEL SAYISINI ARTIRACAĞIZ”
Bakan Bozdağ, adalet sisteminde daha hızlı karar verebilmek için hakim ve savcılar başta olmak üzere yıl sonuna kadar yardımcı personel alımları yapacaklarını belirterek “İşlerin daha hızlı yürümesi için bütün hakim ve savcılara laptop vereceğiz. Bir yandan bunları yaparken hakim ve savcıların sayısını artırarak zaman kazanacağız. Hakim ve savcı sayısı son 13 yılında yüzde 57 oranında artmıştır. 9 bin 808 hakim ve 4 bin 878 savcımız var. Toplam 14 bin 686 hakim ve savcımız vatandaşımıza hizmet vermektedir. Bunun yanında hakim ve savcılarla birlikte çalışan diğer yardımcı personel de önemlidir. Önceki dönemlerde bir karbon kağıdının bile bulunamadığı, küçük bir odayı birkaç hakim ve savcının kullandığı bir adliyeden bugünlere geldik. Şu an Türkiye’de yardımcı personel sayımız 58 binin üzerinde. Buradan bizi bekleyen yardımcı personellere de bir müjde vermek istiyorum. Bu yıl sonuna kadar adliyelere yardımcı personel alımlarımızı gerçekleştireceğiz” diye konuştu.
“İSTİNAF UYGULAMALARINI ÖNEMSİYORUZ”
Bakan Bozdağ, Türkiye’de adli mahkeme sayısının yüzde 69, idari mahkeme sayısının da yüzde 49 arttığını dile getirerek, şunları söyledi:
“Yargıtay ve Danıştay’daki üye sayılarını artırdık. Bu da son derece önemlidir. 20 Temmuz itibari ile istinaf uygulaması yeniden yaşanacak. Cumhuriyet döneminin en önemli değişimi, Atatürk’ün döneminde yaşanmıştır. Bundan sonraki süreçte çok değişik reformlar oldu. 1920’den sonra bugüne kadar tarihi bir dönüşüm dediğimizde, aklımıza 2016 yılında hizmete girecek olan İstinaf Yasası olacaktır. Adalet talebine doğru ve zamanında cevap verecek bir uygulama olacaktır. Şimdiden hayırlı olmasını diliyorum.”
“YARGI KARARLARI ÇOK ELEŞTİRİLİYOR”
Türkiye’de yargı kararlarının en çok tartışılan konuların başında geldiğini belirten Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün Türkiye’de en çok tartışılan konuların başında yargı kararları geliyor. Yargı görevini yapanların verdiği karar birilerini mutlu etmiyor. Bunun yüzde 50’si kaybediyor. Kazananlar arzu ettikleri gibi olmayınca memnun olmuyorlar. Eleştirebileceğimiz hususlar yok mu? Elbette var. Bunların üstünde duracağız. Adalet hizmetlerinin dağıtımında vatandaşlarımız bundan emin olmalıdır ki en fazla denetlenen yer yargıdır. Medyanın denetim yaptığı yer yargıdır. Biz bundan memnunuz."
Yargıya dönük algı operasyonları yapıldığını anlatan Bozdağ, şunları söyledi: "Pek çoğunun aslı olmayan haberler olduğu, bir kısmını algı olduğu, çıkarlar doğrultusunda olduğu ortaya çıkıyor. Bu noktada basın sözcülüğü müessesesinin iyi yürütülmesi gerekiyor. Çıkan haberler ve vatandaşların masumiyet hakkını, bilgi edinme haklarını doğru vermeleri, algı operasyonlarının önüne geçecektir. Bunları kullanmaktan lütfen çekinmeyelim. Doğru bilgilendirelim ki yanlış doğruların önüne geçmesin. Bunun panzehiri doğru bilgilendirmektir.”
“DÜNKÜ AÇIKLAMALARIM ALGI OPERASYONLARINA KURBAN EDİLDİ”
Bakan Bozdağ, Bitlis’te yapılan açıklamaların algı operasyonlarına kurban edildiğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bildiğiniz gibi kişisel bilgilerin internet ortamında gezdiği bilgileri var. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı adli tahkikat başlattı. Bunun için maddi gerçeğin ortaya çıkarılacağına inanıyorum. Nereden sızmış, ilk bulgu ve belgelere baktığımızda, bu bilgilerin seçmene ait olduğu ortaya çıkıyor. Yasa gereği seçim öncesi bu bilgiler siyasi partilere veriliyor. Kuralları var. Nereden sızdı? Nasıl sızdı? Bu bulunacak. Gerekli yasal işlemler de yapılacak. Bundan sonrası içinde bunu söyledik. Seçmen hükümlerine ilişkin yasalarımız var. Burada düzenlemeler var. Burada yürüyen çalışmalar var. Kişisel verilerin belli kurallar altında verilmesi veyahut tamamen verilmemesi üzerinde çalışıyoruz. Biz buna karar vereceğiz. Şimdiden ‘seçime ilişkin hile başladı’ demeye başladılar. Kötü niyetli olan sizsiniz. Her şeyden nem kapıyorsunuz. Bu samimi çalışmaların altında buzağı aramaktan vazgeçmediniz. Hukuk dışı yolla bu bilgilerin başkalarının eline geçmesini önlemektir. Türkiye’de gerçek anlamda seçimi partiler yapıyor. YSK bunun düzen için de yapılmasını sağlamaya çalışıyor. Seçim güvenliği esastır. Pek çok eleştiriye rağmen YSK’ya yürüttükleri çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum. Bizim yapacağımız iş kişisel verileri güvence altına almaktır. Ortak da yazabiliriz. Buradan Tatvan Adalet Sarayının hayırlı olmasını diliyorum.”
Konuşmaların ardından Tatvan Adalet Sarayı hizmete açıldı. Açılışa AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz, HSYK üyeleri Muharrem Özkaya, Yakup Ata ve Mehmet Durgun, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek, Adalet Bakanlığı Strateji Daire Başkanı Alparslan Azapağası da katıldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.