Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Boz: “Karabağ Sorununda Diplomatik Yollar Umut Vermedi”

İstanbul Fikir Enstitüsü Bilimsel Danışmanı Hakan Boz, Azerbaycan ve Ermenistan arasında 22 yıldır devam eden Karabağ görüşmelerinde diplomatik yolların çözüm için umut verici olmadığını söyledi.İstanbul Fikir Enstitüsü Bilimsel...

Haber Giriş Tarihi: 06.04.2016 13:15
Haber Güncellenme Tarihi: 06.04.2016 13:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İstanbul Fikir Enstitüsü Bilimsel Danışmanı Hakan Boz, Azerbaycan ve Ermenistan arasında 22 yıldır devam eden Karabağ görüşmelerinde diplomatik yolların çözüm için umut verici olmadığını söyledi.
İstanbul Fikir Enstitüsü Bilimsel Danışmanı Hakan Boz’un hazırladığı Karabağ Raporuna göre, “BM Güvenlik Konseyi’nin Azerbaycan-Ermenistan çatışmasının çözümü için aldığı 822, 853, 874 ve 884 sayılı kararlar ile AGİT bünyesinde oluşturulan Minsk Grubu girişimlerinin sonuçsuz kalması diplomatik yolların sonuna gelindiği şeklinde yorumlanmaktadır. Minsk Grubu faaliyetlerinin ve kararlarının bağlayıcı nitelikte olmaması, taraflar üzerinde çözüme yönelik bir baskı oluşturma imkânını ortadan kaldırmaktadır. Diğer taraftan Azerbaycan ve Ermenistan arasında yapılan görüşmelerde birinin kazanımının diğerinin kaybı olarak yorumlandığı ‘sıfır toplamlı oyun’ perspektifi, yapılan tüm müzakerelerin sonuçsuz kalmasıyla neticelenmektedir. Bu bağlamda taraflar arasında imzalanan Ateşkes Anlaşmasının zaman zaman artarak ihlal edilmesi, dondurulmuş olan Karabağ sorununun her an sıcak savaşa dönüşmesi potansiyelini artırmaktadır.”
Azerbaycan’ın Karabağ konusundaki çözüm stratejisinin askeri seçenek üzerinde yoğunlaşmasının Ermenistan’ı tedirgin ettiğini anlatan Hakan Boz, raporunda şu görüşlere yer verdi:
“Erivan yönetimi de olası savaş durumuna karşı hem askeri hem de diplomatik ilişkilerini güçlendirmeye çalışmaktadır. Bu açıdan Erivan, 20 Ağustos 2010’da Gümrü’de bulunan Rus askeri üssünün kullanım süresini 2044’e kadar uzatmıştır. Ermenistan, bununla birlikte Rusya’nın öncülüğünde kurulan ve Azerbaycan’ın üyesi olmadığı Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü üyeliğini Azerbaycan’a karşı kullanmakta ve bu kapsamda savaş olasılığını ortadan kaldırmak istemektedir. Bütün bunlara ek olarak Ermenistan’ın güvenlik tedbirleri yalnızca Rusya ile gerçekleştirdiği askeri ortaklık anlaşmalarıyla sınırlı kalmayıp İran’ı da içine almaktadır. 2011’de Ermenistan ve İran sınırında, uydu fotoğraflarıyla gözlemlenen iri tonajlı nakliye hareketliliği, Erivan’a ait Hava Savunma Sistemleri’nin işgal altındaki Azerbaycan toprakları üzerinden İran’a taşındığı iddiasını gündeme getirmiştir."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.