Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BM yetkileri TİKA’yı ziyaret etti

ANKARA (İHA) – Birleşmiş Milletler Yakındoğu Filistin Mültecilerine Yardım Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Pierre Krähenbühl, “Türkiye tek başına 3 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor. Biz 5 ülkeye yayılmış olan 5 milyon Filistinli...

Haber Giriş Tarihi: 23.11.2016 16:16
Haber Güncellenme Tarihi: 23.11.2016 16:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
ANKARA (İHA) – Birleşmiş Milletler Yakındoğu Filistin Mültecilerine Yardım Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Pierre Krähenbühl, “Türkiye tek başına 3 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor. Biz 5 ülkeye yayılmış olan 5 milyon Filistinli mülteciye hizmet ediyoruz. Türkiye son beş yılda mülteciler ile ilgili çok önemli tecrübeler edindi. Mülteciler konusunda Türkiye’nin tecrübelerinden istifade etmek istiyoruz” dedi.
Resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye gelen UNRWA Genel Komiseri Pierre Krähenbühl ve beraberindeki heyet, mülteciler ile ilgili kurumlar ve Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın ardından TİKA Başkanı Serdar Çam’ı ziyaret etti. Filistin ve çevresindeki ülkelerde bulunan beş milyon Filistinli mülteci için yardım çalışmaları yürüten UNRWA’nın Genel Komiseri Krähenbühl, Türkiye’nin krizlere cevap verme kapasitesine hayran kaldığını ifade etti. Krähenbühl, “Türkiye tek başına 3 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor. Biz 5 ülkeye yayılmış olan 5 milyon Filistinli mülteciye hizmet ediyoruz. Türkiye son beş yılda mülteciler ile ilgili çok önemli tecrübeler edindi. Mülteciler konusunda Türkiye’nin tecrübelerinden istifade etmek istiyoruz” dedi.
“Türkiye, Filistin davasını dünya gündeminde tuttu”
Geçmişte TİKA ile Ürdün ve Lübnan’da Filistinli mülteciler ile ilgili ortak yardım faaliyetleri yürüttüklerini ve bundan dolayı memnuniyetini dile getiren Krähenbühl, TİKA ile işbirliğini artırmak istediklerini belirterek, Türkiye’nin Filistin davasına olan katkılarını vurguladı. Krähenbühl, “Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ile görüşmemizde kendisi Filistin dendiğinde Türk insanının kalbinin daha hızlı attığını ifade etti. Ben de Türkiye ziyaretimde bunun doğruluğunu gözlemledim. Türkiye, Filistin davasına itibar kazandırdı. Filistin davasını dünya gündeminde tuttu” diye konuştu.
Batı Şeria ve Gazze’de bugün en önemli problemin işsizlik olduğuna dikkat çeken Krähenbühl, Gazze’ye uygulanan ambargonun Gazzeliler’in hayatını zorlaştırdığını ve normalleşmeyi engellediğini belirtti.
“5 milyon Filistinli mülteci de Batı’ya göç ederse ne yapacaksınız?”
“Bugün Suriyeli mülteciler konusunu konuşuyoruz ancak 50 yıldır süren bir Filistinli mülteciler sorunu var” diyen Krähenbühl, bu sorunun Batı’yı ilgilendiren yönüne işaret ederek, “Ben uluslararası kuruluş başkanlarına şunu hep söylüyorum. Bugün Suriyeli mültecilerin Batı ülkelerine göç etmesinden korkuyoruz ama ülkelerinde siyasi çözüm umudunu yitiren 5 milyon Filistinli mülteci de Batı’ya göç etmek isterse ne yapacaksınız?” diye konuştu.
Görüşmede UNRWA’nın Filistinli mülteciler için yürüttüğü faaliyetlerden ötürü memnuniyetini dile getiren TİKA Başkanı Serdar Çam, çalışmaları için Krähenbühl’e teşekkürlerini iletti. TİKA’nın bugün 150’den fazla ülkede kalkınma yardımı faaliyeti yürüttüğünü belirten Çam, “Ülkemizde ve çevremizde yaşanan bunca sıkıntıya rağmen krizlerden etkilenen bölgelere yardım etmeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“Batılı dostlarımız Filistin ve Ortadoğu’yu çok iyi anlayamıyor”
“Batılı dostlarımız Filistin ve Ortadoğu’yu çok iyi anlayamıyor. Şu an yaptıkları şey bugünün sorunlarını gelecek nesillere havale etmek” diyen Çam, “Gazzeliler müteşebbis bir ruha, dışarıdan yardım almayı sevmeyen bir yapıya sahip. Sadece önlerindeki engellerin ve Gazze’ye uygulanan ambargonun kalkması yeterli. Biz TİKA olarak Gazze’de model olabilecek bir zeytinyağı üretim tesisi kurduk” açıklamasını yaptı.
UNRWA Genel Komiseri Pierre Krähenbühl’e Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan 15 Temmuz bilgilendirme setlerinden ve TİKA’nın Kudüs adlı prestij kitabını hediye eden TİKA Başkanı Serdar Çam, TİKA’nın gerek Filistin’de, gerekse çevre ülkelerde yaşayan Filistinli mültecilere yardım konusunda işbirliğine hazır olduğunu vurguladı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.