Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’dan çağrı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, "Gelin herkes için güvenli, onurlu ve fırsat dolu bir hayatın inşa edilmesi için birlikte çalışalım" dedi.Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Dünya Nüfus Günü’nde tüm Hükümetleri,...

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2016 10:47
Haber Güncellenme Tarihi: 11.07.2016 10:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, "Gelin herkes için güvenli, onurlu ve fırsat dolu bir hayatın inşa edilmesi için birlikte çalışalım" dedi.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Dünya Nüfus Günü’nde tüm Hükümetleri, iş dünyasını ve sivil toplumu ergenlik çağındaki kız çocuklarını desteklemeye ve onlar için yatırım yapmaya çağırdı.
Birleşmiş Milletler (BM) Enformasyon Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, uluslararası topluluğun eşitlik ve insan hakları ilkeleri üzerine inşa edilen yeni bir ’Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’ taahhütünde bulunduğunu, söz konusu gündemin ana hedefinin de hiç kimsenin dışarıda bırakılmaması olduğunu söyledi.
Ban, 11 Temmuz Dünya Nüfus Günü vesilesiyle yayımladığı mesajında Dünya’da yoksulluğun azaltılması, fırsat eşitliği ve bir çok insanın refahının arttırılması konularında önemli ilerlemeler elde edilmiş olmasına ragmen, hala yüz milyonlarca insanın daha iyi bir geleceğe kavuşmak için gerekli olan değişikliğin yaşanmasını çaresizlik içinde beklediğini kaydetti.
"Bir erkek çocuğun seçenekleri ve fırsatları yaşı büyükdükçe artarken kız çocuklarınınki genellikle azalıyor"
Ban yayımladığı mesajda, “Geçtiğimiz dönemde yürütülen kalkınma girişimlerinden en az yaralananlar ergenlik çağlarındaki kız çocukları oldu. Dünya’nın dört bir yanında okulda olması ve gelecekleri hakkında hayaller kuruyor olması gereken bir çok kız çocuğu sosyal ve kültürel kapanlar nedeniyle hayallerini gerçekleştirmekten mahrum bırakılıyor. Bir erkek çocuğun seçenekleri ve fırsatları yaşı büyükdükçe artarken kız çocuklarınınki genellikle azalıyor” ifadelerine yer verdi.
"Kalkınmakta olan ülkelerde her üç kız çocuktan biri 18 yaşına gelmeden evlendiriliyor"
Dünya genelinde meydana gelen cinsel saldırıların yarısının kurbanlarını 15 ve daha küçük yaştaki kız çocuklarının teşkil ettiğini belirten Ban, “Kalkınmakta olan ülkelerde her üç kız çocuktan biri 18 yaşına gelmeden evlendiriliyor. Ergenlik çağındaki kız çocuklarının orta okula başlama ve bitirme ihtimali ise erkek çocuklara oranla yüzde elli daha az. Bu eşitsizlikleri ortadan kaldırmak, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündeminin başarıya ulaşmasının olmazsa olmaz koşuludur. Bu nedenle hedeflerden biri de toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve kadınların ve kız çocuklarının toplumdaki konumlarının güçlendirilmesini sağlamaktır” dedi.
Dünya Nüfus Günü’nde tüm Hükümetleri, iş dünyasını ve sivil toplumu ergenlik çağındaki kız çocuklarını desteklemeye ve onlar için yatırım yapmaya çağıran Genel Sekreter Ban, “Herkes ekonomik büyüme ve toplumsal ilerlemeden faydalanma hakkına sahiptir. Gelin herkes için güvenli, onurlu ve fırsat dolu bir hayatın inşa edilmesi için birlikte çalışalım” ifadesini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.