Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bizans Dönemine Ait Mezar Taşı, Kazıyla Ortaya Çıkarıldı

Konya’nın Beyşehir ilçesinde, dere yatağında bir kısmı gömülü vaziyette bulunan üzerinde kabartma haç işareti olan yaklaşık 400 kilo ağırlığındaki Bizans dönemine ait olduğu sanılan mezar taşı yapılan kazı çalışmasının ardından...

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2016 16:06
Haber Güncellenme Tarihi: 03.06.2016 16:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bizans Dönemine Ait Mezar Taşı, Kazıyla Ortaya Çıkarıldı
Konya’nın Beyşehir ilçesinde, dere yatağında bir kısmı gömülü vaziyette bulunan üzerinde kabartma haç işareti olan yaklaşık 400 kilo ağırlığındaki Bizans dönemine ait olduğu sanılan mezar taşı yapılan kazı çalışmasının ardından ortaya çıkarıldı.
Beyşehir’e bağlı Bademli Mahallesi’ndeki bahçe evinin altında bulunan dere yatağında, üzerinde kabartma haç işareti bulunan büyük bölümü toprağın altında kalan büyük bir taşın olduğunu fark eden İsmail Öğütçü, durumu Beyşehir Kaymakamlığı’na bildirdi. Beyşehir Kaymakamlığı’nın harekete geçerek Müzeler Müdürlüğü’nü bilgilendirmesi üzerine dere yatağında Jandarma ve arkeologlar nezaretinde kazı gerçekleştirildi. Beyşehir Belediyesi ekiplerinin de bir kepçe vasıtasıyla destek verdiği kazı çalışmaları sonrasında mezar taşı ile birlikte 3 delikli bir çeşme taşı da ortaya çıkarıldı. Bizans dönemine ait olduğu sanılan tarihi taşlar, incelenmek üzere Müze Müdürlüğü yetkililerine teslim edildi.
Tarihi taşları bulan İsmail Öğütçü, yaptığı açıklamada, dere yatağı üzerinde fark ettiği mezar taşının dağdan gelen suların dere yatağını aşındırması sonucu ortaya çıktığına dikkati çekerek, “Taşımalı bir taş değil burada dere yatağının aşınmasıyla ortaya çıkıyor. Ağırlığı ise 300 kilonun üzerinde. 2 bin yıllık olduğu tahmin ediliyor. Taşın 1,80 santim boyu var, jandarma 70 santim olarak ölçtü, geri kalanı toprağa gömülüydü. Bu bölgede böyle bir taş hiç yok. Fark edince Kaymakam beyi aradım, sağ olsun o da ilgilendi ve müzeler müdürlüğüne bilgi verdi. Geldiler burada jandarma nezaretinde Belediyenin iş makinesi ile bir kazı çalışması yapıldı. Sanıyorum, bu taşların buradan çıkarılmasının ardından araştırmanın genişletilerek daha detaylı bir kazı çalışması daha olacak” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.