Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Biyolojik Ve Kültürel Çeşitlilik İndeks Değeri En Yüksek İl Bilecik

Bilecik, Türkiye’de uluslararası ölçütlere göre doğal (biyolojik) ve kültürel çeşitlilik değerini belirleyen ilk belediye oldu.Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, gelişmiş ve uluslararası kuruluşlar tarafından kabul edilen araştırmanın...

Haber Giriş Tarihi: 16.06.2016 13:37
Haber Güncellenme Tarihi: 16.06.2016 13:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Biyolojik Ve Kültürel Çeşitlilik İndeks Değeri En Yüksek İl Bilecik
Bilecik, Türkiye’de uluslararası ölçütlere göre doğal (biyolojik) ve kültürel çeşitlilik değerini belirleyen ilk belediye oldu.
Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, gelişmiş ve uluslararası kuruluşlar tarafından kabul edilen araştırmanın sonuçları hakkında bilgi verdi. Artık dünyadaki gelişmiş ülkeler ve uluslararası kuruluşların, sahip oldukları doğal ve kültürel değerleri sadece anlatarak değil, dünyaca kabul gören ölçülebilir ve karşılaştırabilir yöntemlerle ortaya konulmasına özen gösterdiğini belirten Yağcı, "Özellikle kentsel projeksiyonları oluştururken bu yöntemleri kullanma anlayışı ve kabiliyeti, hem ulusal hem de uluslararası seviyede belediyecilik anlayışına bir marka değeri katmaktadır. Başta Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Dünya Bankası ve benzeri uluslararası kuruluşlar olmak üzere, sürdürülebilir kalkınma açısından, Biyolojik ve Kültürel Çeşitlilik değerlendirmelerine büyük önem vermektedirler. Temel olarak bu değerlendirmeler bir şehirdeki, bir ülkedeki doğal yapıyı temsil eden bitki ve hayvan çeşitliliği ile o bölgede bu zamana kadar yaşamış ve yaşamakta olan etnik köken, konuşulan dil ve inanç çeşitliliğine dayanmaktadır. Bir bölgede sahip olduğu doğal çeşitlilik unsurları ile bölgedeki kültürel zenginlik arasındaki bağlantıyı ortaya koymaktadır. Biz de Bilecik Belediyesi olarak, sınırları küçük ama doğal ve kültürel potansiyeli büyük olan ilimizi, uluslararası kabul gören ’Biyolojik ve Kültürel Çeşitlilik İndeksine’ göre ifade etmek üzere Başkanlık Danışmanımız ve Anadolu Üniversitesi Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe’nin yürütücülüğünde bir çalışma gerçekleştirdik. Böylece Türkiye’de kendini bu anlamda ifade eden ilk belediye olduk” dedi.
BİYOLOJİK VE KÜLTÜREL ÇEŞİTLİLİK İNDEKS DEĞERİ EN YÜKSEK İL
Gerçekleştirilen çalışma sonucunda, biyolojik ve kültürel çeşitlilik indeks değerinin; 0.393’lük rakamla en yüksek il olduğunu vurgulayan Belediye Başkanı Selim Yağcı, ’’Bu çalışma sonucunda; Bilecik İlinin Biyolojik ve Kültürel Çeşitlilik İndeks değeri 0.393 olarak belirlenmiştir. Sizlerle paylaştığımız dünya genelindeki durumu gösteren ilgili harita incelendiğinde, Türkiye için bu değerin 0,532 ve pek çok Avrupa ülkesi için 0.400 - 0.500 arasında olduğu görülmektedir. Bu durumda, ülkemizin küçük illerinden biri olan Bilecik için, Biyolojik ve Kültürel Çeşitlilik Değeri açısından oldukça zengin olduğu, ölçülebilir bir dille söylenebilir. Hatta, doğal ve kültürel zenginlik açısından bazı Avrupa ülkelerine yakın bir indeks değerine sahip olduğu belirlenmiştir. İlimize ilişkin doğal ve kültürel değerleri evrensel ölçütlerde ortaya koymaya çalıştığımız bu sonuçlar; işbirliği yapmak istediğimiz uluslararası kuruluşlara kendimizi daha iyi ifade etme olanağı sağlarken, aynı zamanda, yerel ile küresel bağların karşılıklı olarak güçlenmesine de önemli katkılar sağlayacaktır’’ ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.