Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bitlis’te “Ceviz Çalıştayı” düzenlendi

Bitlis’te Adilcevaz ceviz festivali kapsamında, "Bitlis ve çevresi ceviz çalıştayı" yapıldı.Bitlis Valiliği, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ), Adilcevaz Kaymakamlığı ve Adilcevaz Belediyesi iş birliğiyle...

Haber Giriş Tarihi: 20.10.2017 16:02
Haber Güncellenme Tarihi: 20.10.2017 16:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bitlis’te “Ceviz Çalıştayı” düzenlendi

Bitlis’te Adilcevaz ceviz festivali kapsamında, "Bitlis ve çevresi ceviz çalıştayı" yapıldı.

Bitlis Valiliği, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ), Adilcevaz Kaymakamlığı ve Adilcevaz Belediyesi iş birliğiyle "Adilcevaz Ceviz Festivali" kapsamında, "Bitlis ve Çevresi Ceviz Çalıştayı" yapıldı.

Çalıştayda konuşan Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu, cevizin yapılacak çalıştayla ilin ekonomisine çok daha önemli katkı sağlayacağına inandığını söyledi. Bilimsel anlamda üretimin artırılması, yaygınlaştırılması ve daha kaliteli ceviz üretiminin elde edilmesi noktasında ülkenin değişik üniversitelerinden gelen hocaların burada sunumlar yapacağını ifade eden Vali Ustaoğlu, “İlimiz açısından çok önemli olan cevizimiz, çalıştay sonuçları da göz önüne alınarak katma değeri çok daha üst düzeye çıkacak. Çok güzel çalışmaların altına imza atılacağına inanıyorum. Siirt fıstığı, 15 ila 20 yıl öncesine kadar çok az üretiliyordu, çok da bilinmiyordu. Ama 2 binli yıllarda başlatılan bir çalışmayla dağa taşa fıstık dikildi. Bugün Siirt’in ekonomisinde çok önemli bir yere geldi. Bugün çok ciddi meyveleri alınıyorsa, bizimde yapacağımız projeler sonucunda bölgemizin dağını taşını cevizle donatmamız lazım. Özellikle kışın yoğun şekilde potansiyel ve saha tespitleri yapacağız. Bizlerin katkılarıyla gerek bakanlık gerekse fon alabileceğimiz kuruluşlar nezdinde adeta 2018 yılını ceviz fidanı dikme seferberliği yılı ilan ediyoruz. Bölgemizin buna çok ihtiyacı var. Marka oluşturmak ve marka değeri yaratmak kolay değil. Üretimin artırılması, yaygınlaştırılması ve kalitenin yükseltilmesi adına bu çalışma çok yerinde oldu” dedi.

Her zaman Bitlis’in, huzur, emniyet ve güven şehri olduğunu vurguladıklarını belirten Vali Ustaoğlu, “Yıllardır bu bölgenin başına bela olan bölücü terör örgütüne karşı bölge insanımız da yerinden ayrılmadan, köylerini terk etmeden devletimizle birlikte verdiği kahramanca mücadele bizim için çok önemlidir. Bunlara katkı sağlamak, köylerinde, yurtlarında ve ata yurdunda kalmaları adına bu çalışma çok önemli. Anadolu’ya ilk giriş yaptığımız ve Müslümanların 641 ile 642 yıllarında geldiği bu coğrafya bir İslam beldesi. Bu anlamda böyle bir beldeyi birilerine terk edemeyiz ve bu beldeyi inşallah inşa etme ve geliştirme noktasında tüm gücümüz ve gayretimizi göstereceğiz. Bu çalıştayın da bu coğrafyaya yapılacak en güzel çalışmalardan biri olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Çalıştayda konuşan BEÜ Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, üniversitelerin sadece eğitim öğretim yapan kurumlar olmadığını vurgulayarak, “Üniversiteler sürekli bulundukları yerlerde yerel dinamikleri sosyal kültürel ve ekonomik dinamikleri harekete geçirmek zorunda olan kurumlardır aynı zamanda. Bu bağlamda sürekli etkinlikler yapıyoruz ve yapacağız. Buradaki amacımız yereldeki iş adamları, sanayiciler ve üreticilerle yakın etkileşim içerisine girmek ve onları tetiklemek, bilgiyi bir araya getirmek ve burada olumlu sonuçlar elde etmek. Böylelikle ne yapabiliriz temel kaynakları tespit edebiliriz, ortaya çıkarabiliriz, tanıtabiliriz ve gelişme ve kalkınma yönünde önemli bilgiler elde edip onları kullanıma hazır hale getirebiliriz. Bu bağlamda kısa bir süre önce ponza ve perlit çalıştayı yapmıştık. O çalıştayın dönütleri elimize geldikçe ne kadar faydalı bir şey yaptığımızı anlıyoruz. Ümit ediyoruz ki aynı şey bu ceviz çalıştayı içinde gerçekleşecektir. Burada ceviz bilimsel platformda değerlendirilecek. Tabi ardından güzel bir festivalle de süsleyeceğiz. buradaki amacımız farkındalık oluşturmak. Elimizdeki değerin ve potansiyelin farkında olmak ve bunu geliştirmek. Siirt fıstığı, Siirt’te ciddi bir kazanç getiriyor. Sektör haline geldi. Artık piyasada her tarafta Siirt fıstığı yerine aldı. Neden aynı şey bizim cevizimiz için olmasın. Neden dağ taş ceviz olmasın. İç piyasaya yettiği gibi dışarıya da göndermeyelim. Bu potansiyelimiz var ve bunu yapabiliriz. Bugün burada bu farkındalığı oluşturalım ve ciddi ve daha güzel projeler yapalım. Sürekliliği olsun. burada konuşmayla kalmasın. Bir olayı başarıya götüren şey sürdürülebilirliktir” şeklinde konuştu.

YYÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya ise, rekabetin arttığı küreselleşen dünyada söz sahibi olmak isteyen ülkeler yatırımlarını geleneksel yöntemlerle bilimsel bilginin ışığında planlayarak yapmak zorunda olduğunu söyledi. Kazankaya, “Bu kapsamda günümüzde bilgi sermaye emek ve doğal kaynaklara ek olarak bir işletmenin girdileri de yerini almıştır. Bilgi faktörü göz önüne alınmadan yapılan yatırımlarda sermaye, emek ve doğal kaynaklar kayıpla kaçınılmaz olacaktır. Düzenlediğimiz bu çalıştayda ceviz yetiştiriciliğiyle ilgili temel bilgiler verilecektir. Sektörün ülke ve dünya ölçeğindeki yeri gösterilecek. Fidan üretimi, aşılama, zararlılarla mücadele ve hasat konularıyla ülkemizin değişik üniversitelerinden katılan hocalarımız sunumlar gerçekleştirilecektir” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.