Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bin Kilometreden Gaziantep’e Uzanan Bakır Aşkı

Artvin’in Murgul ilçesinden Gaziantep’e, yaklaşık bin 50 kilometre yol kat edip bakır işlemeciliğini öğrenmek için gelen, 20 kadın girişimci, Murgul Kaymakamı ve Murgul Belediye Başkanı bakırcılar çarşısını gezdi.Türkiye de bakırın...

Haber Giriş Tarihi: 03.04.2016 10:40
Haber Güncellenme Tarihi: 03.04.2016 10:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Artvin’in Murgul ilçesinden Gaziantep’e, yaklaşık bin 50 kilometre yol kat edip bakır işlemeciliğini öğrenmek için gelen, 20 kadın girişimci, Murgul Kaymakamı ve Murgul Belediye Başkanı bakırcılar çarşısını gezdi.
Türkiye de bakırın sayılı çıkarılan yerlerinden biri olan Artvin’in Türkiye de üretilen yaklaşık 100 bin ton bakırın yaklaşık 35 tonunu karşılıyor. Murgul ilçesi, bakırın hammadde olarak çok olduğu, ama bu bakırı işleme konusunda yok denecek kadar az. Bu durumu gören Murgul Kaymakamı Hüseyin Çam, bakır ustalarının yetişmesi ve Murgul’un bakır işlemesinin geliştirilmesi için bakırcılıkta kendini ispatlamış ve çok iyi bakır ustalarının bulunduğu Gaziantep’e, İŞKUR kapsamında 20 kadını getirerek, Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık’ı ziyaret etti. Bakırcılığın Murgul da nasıl gelişebileceği hakkında Celal Açık ile istişarelerde bulunan kaymakam Çam, daha sonra bakırcı kadın ustaların çalıştığı atölyeyi gezdi.
Murgul Kaymakamı Hüseyin Çam Murgul’un bakırın başkenti olduğunu belirterek, “Artvin’in Türkiye de üretilen yaklaşık 100 bin ton bakırın yaklaşık 35 tonunu karşılıyor. Ancak üretmenin haricinde şu ana kadar, bakırla alakalı yapılmış herhangi bir çalışma bulunmamaktaydı. Biz de gerekli çalışmayı yaparak sağ olsun bakırcılar başkanımız da Celal beyle irtibat sağladık oda sağ olsun bize her türlü desteği verdi. Bize bir tane hoca gönderdi. İlk kursumuza sadece bayanlarımızla başladık. Şuanda 20 bayanımıza İŞKUR kanalıyla bakır işlemeciliği kursu düzenledik. Yaklaşık 3 aydır bu kursumuz devam ediyor. Ve bugünde bütün kursiyerlerimizle birlikte Artvin’den çıktık yaklaşık Bin 50 kilometre yol yapıp, Gaziantep’e geldik. Amacımız, burada yapılmış olan eserleri görmek. Burada ne yapıldığını nasıl yapıldığını zanaatin nasıl bir zanaat olduğunu özellikle kursiyerlerle beraber görmek istiyoruz. Buradan alacağımız ilhamla kendi memleketimizde Murgul da nasıl bir çalışma içerisine gireceğiz onun kararını vereceğiz. Bu zanaatin gelişmesi noktasında edindiğimiz bilgiler, Gaziantep bakırcılar odasının öncü bir rol oynadığı, bunu bakırcılar odamızla kardeş bir ilçe olmak kardeşliğimizi devam ettirebilmek ve buradan istifade etmek istiyoruz” dedi.
Murgul Belediye Başkanı Hasan Çavuş ise, “Gaziantep’te olmaktan son derece memnunuz. Bizi burada ağırlayan ve büyük bir misafir perverlik örneği gösteren, sayın başkanımıza teşekkür ediyorum. Biz buraya sayın kaymakamımızın öncülüğünde yapmış olduğumuz bir projeyi hayata geçirmek için buraya gelmiş bulunuyoruz. Murgul deyince akla bakır geliyor Murgul bakırın başkentidir. Ama sonuçta Murgul da bakırın çıkarılması dışında herhangi bir işlem yapılmıyor. Biz bakırı sadece çıkarmanın ötesinde çıkarmış olduğumuz madeni günlük hayatımız da kullandığımız eşyalara dönüştürme çabasındayız” şeklinde konuştu.
Murgul ilçemizle kardeş şehir olma bizim için onurdur diyen Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, “Bu kardeşlik köprüsü şehrimiz için bir ilk olsun. İlk önce ülkemizdeki kardeş şehirleri halledelim ondan sonra dışarıya bakalım. Murgul ne demek bin kilometre uzakta bu bizim mesleğimizi icra etmeleri, tarihimizi canlandırmaları, kültürümüzü canlandırmaları tabi ki bu bize onur veriyor. İnşallah orada bakırcılıkta açarız sedefçilikte açarız. Biz bütün illerimiz ilçelerimizin yanındayız. Biz gerekirse onlar için bütün imkanlarımızı kullanırız. Biz çalışmalarımızı komşu il ve ilçelere de yaptık ama Artvin gibi bir yerde yapmak bizim için bir onurdur. Bizler yanınızdayız, hoş geldiniz sefa getirdiniz” ifadelerini kullandı.
Artvin’in Murgul ilçesinden gelen kursiyer Zuhal Öktem Gaziantep’in büyük bir şehir olduğunu söyleyerek, “Gaziantep gerçekten otantik bir şehir amacımız bakırcılar çarşısını ziyaret etmekti. Bizim gibi orada çalışan bayan bakırcıları gördük. Bu durumdan çok mutlu olduk. Bu işin sadece erkek işi olmadığını bayanlarında yapabileceğini kanıtlamak için bu çalışmayı yaptık. Bakırın çıkarıldığı yerden geliyoruz ama şu ana kadar bakırla tanışmamıştık. Sadece ham olarak biliyorduk bunu evimizde süs eşyaları yapmak için yapmaya orada başladık. İş yeri açıp aile bütçesine katkıda bulunmayı hedefliyorum” söyledi.
Melek Çelik ise, “Amacımız Gaziantep kültürünü Artvin’e taşımak biz bakır çarşısını gezmek için geldik. Artvin de bakır üretiliyor ama işletilmiyor. Biz iki aydır bu bakır işlemesini öğreniyoruz” diye konuştu.
Murgul Kaymakamı Hüseyin Çam ve beraberindekiler, Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık’a, Murgul’dan getirdikleri ham bakırı ve fındık hediye ettiler Açıkta misafirlere bakır tencere hediye etti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.