Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bilim insanları teröre inat Gaziantep’te bir araya geldi

15 Temmuz darbe girişimi ve ardından Türkiye genelinde yaşanan terör olaylarının ardından Gaziantep’te düzenlenen 23. Ulusal Biyoloji Kongresi’nin ilk gününde 530 bilim insanı yerini aldı. 4 gün sürecek kongrede 600’ü aşkın bilim insanı...

Haber Giriş Tarihi: 05.09.2016 14:17
Haber Güncellenme Tarihi: 05.09.2016 14:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
15 Temmuz darbe girişimi ve ardından Türkiye genelinde yaşanan terör olaylarının ardından Gaziantep’te düzenlenen 23. Ulusal Biyoloji Kongresi’nin ilk gününde 530 bilim insanı yerini aldı. 4 gün sürecek kongrede 600’ü aşkın bilim insanı çalışmalarını sergileyecek.
23. Ulusal Biyoloji kongresi, Gaziantep Üniversitesi Mavera Kongre ve Sanat Merkezi’nde başladı. Kongrenin ilk gününe GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı ve GAÜN Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Filiz Özbaş Gerçeker’in yanı sıra ABD, İngiltere ve Türkiye’nin 81 ilinden 530 bilim adamı ve akademiysen katıldı. Kongre, okunan İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başladı. Sergilenen İzmir ve Gaziantep yöresi halkoyunları ise akademisyenlere ciddi bilimsel konular öncesinde keyifli anlar yaşattı.
Terörü kınadılar
Kongrenin açılış konuşmasını yapan Filiz Özbaş Gerçeker, ülkede ve bölgede yaşanan olaylara rağmen 4 gün sürecek kongreye 600’ü aşkın bilim adamını beklediklerini kaydetti. Kongre düzenleme kurulu ve katılan tüm bilim insanları adına terörü kınadıklarını belirten Gerçeker, “Ulusal Biyoloji kongreleri, camiamız açısından oldukça büyük önem arz etmektedir. Başlangıçta, yaklaşık 2 bin davetlinin katılımı bekleniyordu. Ancak maalesef, ülkemizde son dönemlerde yaşananlar, özellikle bölgemizde olumsuz gelişmeler yaşandı, hepimizi derin üzüntüye boğdu. Kongre düzenleme kurulu adına yaşanan terör olaylarını, 15 Temmuz darbe girişimini şiddetle kınadığımızı bir kez daha ifade etmek isterim. Vatanı için hayatını feda eden şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, yakınlarına baş sağlığı ve sabır diliyorum. Ülkemizde bir daha bu tür olumsuzlukların yaşanmamasını umuyor, bilimsel ve kültürel başarıların gündemde olmasını temenni ediyorum. Yaşanan olumsuzluklara bağlı olarak, özellikle 15 Temmuz sonrası geri çekilen bildiriler ile katılım bir miktar düşürdü. Bunun sonucunda yaklaşık 600 kişinin katılması bekleniyor. Teröre boyun eğmeyerek, kongreyi gerçekleştiriyor olmanın mutluluk ve gururunu sizlerle paylaşıyoruz” dedi.
Gerçeker, tarih, kültür ve medeniyet şehri Gaziantep’in mutfağının ise UNESCO koruması altında olduğunu hatırlatarak, akademisyenlere, Gaziantep lezzetleri ile tanışmaları önerinde de bulundu.
“Sayıyı azımsamıyorum”
GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür ise kongreye katılması beklenen 600 kişinin azımsanacak bir sayı olmadığını belirtti. Gür, “2 bin katılımla gerçekleşecek olan kongremizde, 600’e yakın katılımcımız olacak. Bunu hiç azımsamıyorum. Demek ki Türkiye normal bir ülke. Düşünebiliyor musunuz, bir ay öncesinde kanlı bir darbe girişimi olsun. Bütün kurumlar hallaç pamuğuna dönsün ama öyle bir ülke ki, kendisindeki gücü keşfetmiş, aynı anda da uluslar arası alanda operasyon yapacak kadar güçlü, aileler alışveriş merkezlerine dolacak kadar korkusuz, bilim insanları bir araya gelecek kadar özgürler. Bundan daha iyi ne olabilir ki. İşte teröre verilen en iyi cevabı biz burada veriyoruz. Dışarıdan gelen arkadaşlara teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.
“Terörün amacı kaos oluşturmak”
Rektör Gür, FETÖ, DAİŞ, PYD gibi terör örgütlerinin amacının kaos olduğunu vurgulayarak, “Bu kadar gözde bir üniversitenin kendi etrafında olan olaylara kayıtsız kalmasını elbetteki düşünemeyiz. 15 Temmuz maalesef Türkiye’de, sadece Türkiye’de değil, dünyada bir refleks ortaya koydu. Belki de Fransız ihtilalinden sonra dünyaya halkların neler yapabileceğini net bir şekilde dünyaya gösterdi. Terörün alfabedeki harfi ne olursa olsun, hiç fark etmez. FETÖ olur, DAİŞ olur, PKK olur veya sıraladığınız bütün harflerden teşekkül, gelecekte oluşacak bütün terörlerin amaçları kaos oluşturmaktır. Amaçları ülkeyi yaşanmaz hale getirmektir. Bu amaca hizmet etmemek adına, yapmamız gereken ortak hedef, normal yaşamımıza devam etmektir. Eğer biz normal yaşamımıza devam edersek, herkes kendi yapması gerekeni yaparsa, terör asla hedefine ulaşamayacaktır. Kongre başkanımız başta olmak üzere, dışarıdan gelen katılımcılara, ‘bilim insanı özgürdür, bilim insanı korkmaz, tam tersine bilim insanı gelecek olan darbelere ilk refleks gösteren kişidir’ anlamında burada bulundukları için, bu kongreyi iptal etmeyerek, katılım cesareti gösterdikleri ve buraya kadar geldikleri için ben onlara ayrı ayrı teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
"Türk milleti basınca, strese dayanıklı"
Prof. Dr. Gür, Türk milletinin her türlü basınca ve strese karşı dayanıklı bir millet olduğunu hatırlatarak, böyle bir milletin evladı olması nedeniyle gurur duyduğunu kaydetti. Toplumların basınca dayanıklığı ölçüsünde geleceklerine yön verebildiğini vurgulayan Gür, “Basınçlara, streslere karşı dayanıklılık, bizim gelecekteki istikbalimizi ve ikbalimizi belirliyor. Toplumlar da kendi üzerindeki basınca dayanıklılıkları ölçüsünde geleceğe yön verirler, ya elmas gibi parlarlar, ya da kömür gibi tarihin derinliklerine gömülürler. Bu yüzden bu basınçlı dönemde, Türkiye’nin geçtiği girdaplı dönemlerde, kaybolmadan, basınçlara dayanıklılık, varlığımızı ortaya koyduğumuz için bu milletin bir evladı olarak, mutluyum, gururluyum. Ne mutlu ki böyle bir milletin evladıyız” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından kongre, Prof. Dr. Selim Çetiner’in konuşması ile sürdü. Çetiner de salondaki katılımın teröre tepki amacıyla önemli olduğunu belirterek, “Bu zor günlerde yapılması gereken en önemli şey, hiçbir zaman teröre taviz vermeden yolumuza, normal hayatımıza, devam etmektir” diye konuştu. Çetiner, ‘Genetiği değiştirilmiş organizmalar ve Biyogüvenlik konulu sunumuyla konuşmasını sürdürdü.
600 bilim insanı katılacak
Kongrenin ilk gününde 530 yerli ve yabancı bilim insanı kente geldi. 4 gün sürecek kongreye ABD ve İngiltere başta olmak üzere, Türkiye’nin 81 ilinden de toplam 600’ü aşkın bilim insanının katılması bekleniyor. 5-9 Eylül tarihleri arasındaki kongre boyunca 4 davetlinin konferansı, 9 ayrı panelde ise 27 panelistin sunumu, botanik, zooloji, ekoloji, biyoteknoloji, moleküler biyoloji ve genetik gibi 5 ayrı bölümde ise 193 sözlü, 223 poster bildirimi yer alacak.
Bilimsel anlamda çalışmaların yanı sıra oldukça dolu bir sosyal ve kültürel etkinlikler de bekleyen katılımcılara dağıtılan kongre çantalarında ise program ve Gaziantep ile ilgili broşürlerin yanı sıra Türkiye’nin en büyük hayvanat bahçelerinden olan Gaziantep Hayvanat Bahçesi ile Botanik Bahçesi’ne giriş biletleri de yer alıyor.
Gaziantep’in turistik alanlarını da gezmek isteyen bilim adamları için Gaziantep büyükşehir Belediyesi tarafından temin edilen araçlarla Rum Kale gezisi de gerçekleştirilecek.
Kongre salonu girişinde ise alandaki çeşitli firmalar ise mikroskop gibi teknolojik aletleri sergiledi
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.