Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BİK Genel Müdürü Karaca’dan dijital dönüşümde resmi ilan uyarısı

İzmir’de düzenlenen “Yazılı Basının Yapısal ve Dijital Dönüşümüne Yönelik Proje Geliştirme-İşbirliği İstişare Toplantısı”nda konuşan Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Yakup Karaca, “Gazetelerimizin muhakkak dijital dönüşüm...

Haber Giriş Tarihi: 13.12.2017 12:00
Haber Güncellenme Tarihi: 13.12.2017 14:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
BİK Genel Müdürü Karaca’dan dijital dönüşümde resmi ilan uyarısı

İzmir’de düzenlenen “Yazılı Basının Yapısal ve Dijital Dönüşümüne Yönelik Proje Geliştirme-İşbirliği İstişare Toplantısı”nda konuşan Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Yakup Karaca, “Gazetelerimizin muhakkak dijital dönüşüm için harekete geçmesi gerekiyor. Bu tehdit değil. Eğer biz dijital hazırlığımızı yapmazsak ‘resmi ilanların yayın mecrası dijital ortamdır’ denildiğinde çok hazırlıksız bir halde kendimizi bulabiliriz” uyarısında bulundu.

BİK Genel Müdürü Yakup Karaca ile yazılı basın temsilcilerinin yanı sıra İzmir Valiliği, İZKA, İŞKUR, KOSGEB, BYEGM yöneticilerinin katılımıyla gerçekleşen “Yazılı Basının Yapısal ve Dijital Dönüşümüne Yönelik Proje Geliştirme-İşbirliği İstişare Toplantısı”, Kaya Termal Otel’de yapıldı. Yerel gazetelerin yapısal sorunlarına çözüm bulunması ve dijital dönüşümlerini tamamlayarak her geçen gün büyüyen yeni medyada söz sahibi olabilmeleri için düzenlenen istişare toplantısında BİK’in yazılı basına yönelik hazırladığı iki ayrı projenin tanıtımı gerçekleştirildi. Artık dijital dönüşüm sürecine girildiğini belirten Karaca, “Farkında olmamız lazım. Gazetelerimizin muhakkak dijital dönüşüm için harekete geçmesi gerekiyor. Bu tehdit değil. Eğer biz dijital hazırlığımızı yapmazsak ‘resmi ilanların yayın mecrası dijital ortamdır’ denildiğinde çok hazırlıksız bir halde kendimizi bulabiliriz. Resmi ilanların yayın mecrası olarak dijital ortam yasa ile kabul görecek olursa, gazetelere tavsiyem hazırlıklı olup çalışmalarınızı tamamlamalarıdır” diye konuştu.

“Talep ve eleştirilerin geldiğini göreceksiniz”

Dünyada analog yayıncılığın sonuna yaklaşıldığının iddia edildiğini kaydeden Karaca, “Bazı kamu kuruluşları tarafından, ciddi şekilde ‘acaba ilanlar kurumsal sitemizde yayınlanması durumunda amacına ulaşmış sayılmaz mı, ayrıca yüksek meblağlar verilerek gazetelerde yayınlanmasına ne gerek var?’ diye sesler yükselmeye başlıyor. Dijitalleşme süreciyle ilgili sıkıntılar bunlar. Hükümetten, siyasetten, ‘artık gazetelerimizin tirajları düşüyor, ilanları gazetelerde değil de sitelerimizde yayınlamak daha fazla muhataba ulaşıyor’ şekilde ciddi şekilde talep ve eleştiriyle gelindiği göreceksiniz” ifadelerini kullandı.

“Dijitale kesinlikle geçilecek, başka yolumuz yok”

Resmi ilanların duyurulmasında tek bir yöntem olmadığını ifade eden Karaca, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Serinkanlı şekilde durumu değerlendirmeliyiz. Dijitalleşme süreci sadece yazılı basında iş modellerini değiştirmiyor. Tepeden tırnağa her alanda iş modellerini değiştiriyor. Teknolojik gelişmelerin benimsenmesinin birçok sebebi olabilir ama ikisi var ki onlar varsa bunun önünü alamazsınız. Basın İlan Kurumu olarak gazetelerimizin resmi ilanların yayınlanması suretiyle kamu kaynaklarının aktarılmasının hak olduğunu ve hakların korunması gerektiğini söylüyoruz. Madem dijitale geçiş dönemi olacak, ‘yazılı basın sektörünün dijitale geçişini destekleyelim, yanına duralım’ diyoruz . Dijitale kesinlikle geçilecek, başka yolumuz yok. Yeni yayın döneminde gazetelerimizin resmi ilan yayınlamaları hak olarak korunsun ama başka gelir kapısı var mı keşfedilip işler hale konulması konusunda kurumumuz elinden geldiği kadar, bunun bir vefa borcu olduğunu düşünüyoruz.”

“Ciddi şekilde direnç var”

Her gazetenin web sitesi olması gerektiğini savunan Karaca, “Web sitelerin bu dönüşümde çok büyük etkisi var. Teknolojik gelişmelerin dayanılmaz hafifliği, maliyetlerin düşmesidir. Gazetecilik olarak aslında hiçbir şey değişmiyor ama içeriği istediğiniz biçimde şekillendirme konusunda daha rahat oluyorsunuz. Teknoloji zaten bunu sağlıyor. Muhataplarınızla interaktif şekilde iletişim halinde oluyorsunuz. Dijitale geçişte resmi ilanların yayınları devam edecek. Tarifesi aynı mı olur orası tartışılır. Çünkü kamuda ciddi şekilde direnç var. Tarifenin yük olduğunu söylüyorlar ama dijitale geçilince aynı tarifenin işlemeyeceğini biliyoruz. Geçiş sürecinde hazırlıklarımızı iyi yaparsak inşallah yerel gazetelerimizi, hem kamu reklamlarının hem de serbest piyasanın reklamlarının dijitalde yayınlayacağı mecralar haline dönüştürme imkanımız var” diye konuştu.

İzmir’e eleştiri

İzmir’in hem ekonomik hem de ticari faaliyetleri bakımından ülke ekonomisine ikinci derecede katma değer sunan bir il olduğunu ve basının İzmir’de hak ettiği yerde olmasının önemli olduğunu vurgulayan Karaca, şöyle konuştu:

“İzmir’deki gazetelerimiz belli bir yayın kalitesi, ilkeleri bakımında Türkiye’nin genel olarak ortalamasına tekabül ediyor diyebiliriz. Basın İlan Kurumu olarak bundan çok memnun değiliz. İzmir’in hakikaten gazetecilik faaliyeti bakımından ileri bir yerde olması gerektiğini söylüyoruz ve gönlümüz bunu arzu ediyor. İzmir’deki gazetecilik faaliyetlerimizin, medyamızın kendini hissettirmesi hem teknolojik yenilikler hem de yayın kalitesi bakımında üst sıralarda yer almasını canı gönülden arzu ettiğimiz bir temenni.”

Karaca, resmi ilan tarifesinde önümüzdeki dönemde zam yapılmasını umduklarını söyledi.

İzmir’den başladı

Basın İlan Kurumu, yerel gazetelere ait internet sitelerinin teknolojik alt yapı ve içerik üretiminin geliştirilerek niteliklerini artırmak üzere “Gazetelerin İnternet Haber Sitelerinin İyileştirilmesi”; bu internet sitelerinin dijital reklam piyasasından reklam alabilmesini sağlamaya yönelik ise, “Yerel Yazılı Basının Dijital Reklam Piyasasına Entegrasyonu” projelerini hazırladı. BİK, aynı zamanda gazetelerin yapısal sorunlarının çözümünü de içinde barındıran her iki projenin Ege Bölgesi’ndeki tanıtımına İzmir’den başladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.