Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bigalı Kalesi yeniden ayağa kaldırılıyor

Çanakkale’de Gelibolu tarihi alanı içerisinde Bigalı köyü sınırlarında bulunan Bigalı Kalesi’nde restorasyon çalışmaları sürüyor. İçerisinde bir camiyi de barındıran kalede çalışmaların 500 gün sürmesi planlanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2017 16:05
Haber Güncellenme Tarihi: 24.05.2017 16:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Çanakkale’de Gelibolu tarihi alanı içerisinde Bigalı köyü sınırlarında bulunan Bigalı Kalesi’nde restorasyon çalışmaları sürüyor. İçerisinde bir camiyi de barındıran kalede çalışmaların 500 gün sürmesi planlanıyor.

Bigalı köyü sınırları içerisinde, deniz kenarında bulunan dikdörtgen planlı Bigalı Kalesi’nde, harap halde bir mescit, bir çeşme, bir büyük cephanelik, iki küçük cephanelik ve temel izleri görülen kışla binası bulunuyor. 20 Ocak 2017 tarihinde çalışmalara başlanan restorasyonun 500 gün içerisinde tamamlanması planlanıyor. 17 milyon 900 bin Türk Lirası ihale bedeli olan proje kapsamında, bugüne kadar kale içerisinde genel temizlik çalışmaları, seğirdim yolları ile yapı kalıntıları ve duvarların önlerinde yer alan toprak dolgu temizlikleri gerçekleştirildi. Böylelikle temizlik sonrası zemin döşemelerine ulaşıldı. Kalenin duvar temel ilişkisinin tespit edilmesi amacıyla yapılan kazılarda özgün drenaj hattına da rastlandı.

Kalenin güney cephesinde (deniz cephesi) blok taşlar arasında yoğun odunsu bitki oluşumu tespit edildiğinden, mevcut taşların taramaları yapılarak belgelendi, ardından da tek tek numaralandırılarak söküldü. Yapılacak çalışmanın ardından orijinal taşlar tekrar yerlerine yerleştirilecek. Yine yapılan analizlerde ortaya çıkarılan taş yapısına uygun yeni taşlarla da yapı tamamlanacak.

Çalışmalar hakkında bilgi veren Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, "Çanakkale Tarihi Alan Başkanlığı olarak Çanakkale tarihi alanında tarihi ayağa kaldırmak adına çalışmalarımız devam ediyor. Tabi çok önemli bir yerdeyiz, çok müstesna bir toprak parçasındayız. Çanakkale şehitlerinin ebedi istirahatgahı olan bu tarihi alanda bizler de Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı olarak tarihi canlandırmak, ayağa kaldırmak adına çok yoğun bir faaliyet içerisindeyiz. Şu anda Bigalı Kalesi restorasyon faaliyetleri hızlı bir şekilde devam ediyor. Bigalı Kalesi savaş zamanında çok önemli bir işlev görmüş. Silah tamirhanesi olarak cephe gerisinde çok büyük bir işlev görmüş kalemizdir. Savaş öncesinden gelen bir tarihi alan olma özelliği de savaşla beraber daha kıymetli hale gelmiş. Çanakkale savaşlarında kullanılan her yeri bu Çanakkale destanının kahramanlığının ortaya çıktığı her yeri ayağa kaldırmak ve gelecek kuşaklara aktarmak istiyoruz. Bigalı Kalesi de çok yakın bir zamanda restorasyonuna başladığımız ve inşallah planlanan süre içerisinde bittiğinde içerisindeki camiyle beraber faaliyete geçmiş, ziyarete açılmış bir yer haline gelecek. Bizim amacımız, Çanakkale çok tarihi alan. Ama şöyle bir özelliği de var; kale restorasyonu önünde olduğumuz için söylüyorum, Türkiye’de en fazla kaleyi içerisinde barındıran bir şehir Çanakkale. Yanlış hatırlamıyorsam 26 tane kalesi olan bir şehir. Dolayısıyla adı üzerinde; Çanakkale. Kaleleriyle ünlü bu şehri bizim tarihi yarımada içerisindeki bütün kaleleri de ayağa kaldırmak, ziyarete açmak istiyoruz. Tarihimize önem veriyoruz. Tarihimizi çok seviyoruz. Bizim geçmişimiz, bizim tarihimiz çok parlak, çok büyük" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.