Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bici Bici Ve Karsambaç Sezonu Açıldı

Adana’da yaz sıcaklarının hissedilmeye başlamasıyla birlikte sıcak sokakların serin tatlılarından ’bici bici’ ve ’karsambaç’ sezonu da açıldı. Kendine özgü müdavimleri bulunan her iki tatlı da gerek sokak tezgahlarında gerek kafe...

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2016 11:38
Haber Güncellenme Tarihi: 28.05.2016 11:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Adana’da yaz sıcaklarının hissedilmeye başlamasıyla birlikte sıcak sokakların serin tatlılarından ’bici bici’ ve ’karsambaç’ sezonu da açıldı. Kendine özgü müdavimleri bulunan her iki tatlı da gerek sokak tezgahlarında gerek kafe ve restoranlarda vatandaşlara sunuldu. Dağlardan gelen karın üzerine vişne, pekmez, limon, portakal, bal ve gül suyu eklenerek yapılan karsambaç 1 liradan satılırken, buz püresinin arasına karıştırılmış nişasta üzerine mevsim meyveleri, gül suyu ve şerbetin döküldüğü bici bici, en az 5 liradan alıcı buluyor.
Hazırlanış biçimleri birbirine çok benzese de lezzetleri birbirinden güzel olan ’bici bici’ ve ’karsambaç’ tatlıları kent sokaklarında vatandaşlarla buluştu. Dağlardan getirilen karların üzerine tatlı ve ekşi aromalarla işlenen ’karsambaç’ ile yoğun buz parçacıklarının içerisine nişasta, gülsuyu, şerbet ve mevsim meyvelerinin süslendiği ’bici bici’, bunaltıcı yaz sıcağının hissedildiği günlerde vatandaşların imdadına yetişti.
Her iki tatlı da yüzyıllardır beğenilerek tüketilen Adana ve çevresinde sokak tezgahlarının yanı sıra kafe ve restoranlarda da satılmaya başlandı. Adana’da toplamda 5 ay süren karsambaç ve bici bici sezonunda pek çok insan da geçimini bu tatlılarla sağlıyor.
KARSAMBACIN KARI, TEKİR YAYLASINDAN GELİYOR
Çeşitli kermeslerde tezgah kurup karsambaç satışı yapan Mustafa Oğuz, her gün sabah 04.00 sıralarında Tekir Yaylası’nda bulunan Karboğazı’ndan getirdikleri doğal karlarla tatlıyı yaptığını anlattı. Dağlardan gelen karın üzerine portakal, vişne, limon, pekmez, gül suyu ve bal ekleyerek tatlıyı yaptıklarını ifade eden Oğuz, havaların çok sıcak olması nedeniyle karsambaça güzel bir ilgi olduğunu ve kermesin işlek olduğu zamanlarda porsiyonu 1 liradan günde yaklaşık 500 kişiye satış yaptıklarını dile getirdi.
"KARSAMBAÇ TATLISI BİCİ BİCİDEN DAHA SAĞLIKLI"
Karsambaç tatlısının ’bici bici’den daha sağlıklı olduğunu savunan Onur Caymaz isimli vatandaş ise "En doğalı karsambaç. Koladan daha iyi. Bici bicide gıda hilesi olabiliyor ama bu kardan yapıldığı için en doğalı" yorumunda bulundu.
BİCİ BİCİNİN PORSİYONU 5 LİRADAN ALICI BULUYOR
Bici bici üreticisi Ömer Aslan da buzun adeta rendelenerek püre haline getirilmesinden sonra arasına karıştırılan nişasta ve üzerine dökülen pudra şekeri, gül suyu ve şerbetin bici bici tatlısını oluşturduğunu belirterek, üzerine sezonuna göre kiraz, çilek, muz gibi meyveleri konularak sunulduğunu söyledi. 5 liradan satılan bici bici sezonunun yeni açıldığını belirten Aslan, günde ortalama 200 bici bici sattığını kaydetti.
"GELENEKSEL SERİNLEME KAYNAĞIMIZ BİCİ BİCİ"
Kışın özledikleri bici biciyi yazın ilk günlerinde tüketme şansına sahip olan vatandaşlar ise "Malum Adana sıcak memleket. Yaz boyunca tüm Adanalılar bici bici yer. Geleneksel serinleme kaynağımız bici bicidir. Zevkle, tüm yaz boyunca bici bici tüketiyoruz. Herkese de tavsiye ediyoruz. Bici biciyi özlememek mümkün değil. Yaz sıcağında insanın başka bir serinleme şansı kalmıyor aslında açık alanda. Aslına bakılırsa buz ama mahiretli ellerde serinletici bir tatlı haline geliyor. Meyvelerle süslendiği halde keyifli bir sunuma kavuşuyor" yorumunda bulundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.