Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Berger: "Vize serbestisi ile ilgili eksik olan kriterlerin yerine getirilmesi gerekiyor"

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyon Başkanı Başkanı Büyükelçi Christian Berger, “Vize serbestisi ile ilgili Türk hükümeti teklif sunacak, eksik olan bazı kriterlerin yerine getirilmesi gerekiyor” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 18.12.2017 13:59
Haber Güncellenme Tarihi: 18.12.2017 13:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyon Başkanı Başkanı Büyükelçi Christian Berger, “Vize serbestisi ile ilgili Türk hükümeti teklif sunacak, eksik olan bazı kriterlerin yerine getirilmesi gerekiyor” dedi.

Berger, “Siyasi anlamda iki taraf arasında bazı gerginlikler yaşanıyor ama ilişkilerimiz her zaman çok güçlüydü. Tarih içerisinde inişler çıkışlar olabiliyor ama iki taraf olarak bunların üstesinde gelebiliyoruz” dedi.

Çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere İzmir’e gelen Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyon Başkanı Başkanı Büyükelçi Christian Berger, ilk olarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu ziyaret etti.

Bir yıldır Türkiye’de bulunduğunu belirten Büyükelçi Christian Berger, bu süre içinde İzmir ve çevresindeki çeşitli bölgelerle işbirliği faaliyetleri yürüttüklerini ve bundan memnuniyet duyduklarını ifade etti. Büyükelçi Berger, “İzmir, uzun zamandır işbirliğinde olduğumuz kentlerden bir tanesi. Kentinizle yürümekte olduğumuz bu işbirliği çalışmalarını önümüzdeki günlerde sürdürmeyi istiyoruz" dedi.

İzmir’in ticari faaliyetleri ve mülteciler hakkında Büyükelçi Berger’ın talebi üzerine bilgi veren Başkan Aziz Kocaoğlu da şunları söyledi:

“İzmir tarih boyunca bir ticaret merkezi oldu. Bunu da liman faaliyetine ve Ege’nin çok önemli tarım ürünlerine borçlu. Petro kimyadan tekstile kadar geniş bir sanayimiz var. Tarihe de baktığımızda önce ticarette öne çıkan şehirler, sonra sanayide öne çıkıyor. İzmir de böyle bir kent. Bizim belediye olarak hedefimiz, kentin kalkınmasını sağlamak ve bunu sağlarken çevre yatırımlarına öncelik vererek çevreden taviz vermemek, bununla ilgili çalışmalarımız sürüyor.”

Mülteciler konusu

Mültecilerle ilgili de bilgi veren Başkan Kocaoğlu, “Suriye’den ve diğer ülkelerden burayı transit olarak kullanmak isteyen mülteciler bir şekilde Türkiye’de geliyorlar. Kimse refah ülkeleri dışında bir yerde kalmak istemiyor herkesin hedefi Avrupa’ya gitmek. Bunun için de tabiri caizse ölümü göze alıyorlar. Biz belediye olarak sosyal yardımları gerekli destekleri veriyoruz. Ama şu realite biliniyor ki; ölümü göze almış insanın yapamayacağı bir şey yok. Türkiye’de rahat yaşıyorlar ve destekleniyorlar. Ama bunu sadece Türkiye’ye havale ederek içinden çıkılamaz, bu bir realite. Fakat biz insani yardımlarımızı ve hayatlarını sürdürmeleri için merkezi hükümetimiz ve hayırsever insanlar elimizden geleni fazlasıyla yapmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Büyükelçi Christian Berger, ardından ESİAD’ı ziyaret etti. ESİAD Başkanı Fadıl Sivri, AB’nin ESİAD için önemli bir misyon olduğunu ifade ederek, AB-Türkiye ilişkilerini ilerletme ve tam üyelik kapsamında katkı sağlamayı amaçladıkların kaydetti.

Büyükelçi Berger ise AB - Türkiye ilişkilerinin inişleri çıkışları bulunduğunu, bu süreçte çıkışlara örnek olarak Brüksel’de kısa süre önce düzenlenen toplantıda ekonomik ilişkilerin canlandırılması için tarafların birlikte çalışmasının öneminin vurgulandığını anlattı. AB’nin Türkiye’nin en büyük ekonomik ortaklarından olduğunu kaydeden Berger, taraflar arasında canlı bir ekonomik ilişki bulunduğuna işaret etti.

İzmir Ticaret Borsası’nı ziyaret

Büyükelçi ardından İzmir Ticaret Borsası’nı (İTB) ziyaret etti. İlk olarak pamuk fiyatının belirlendiği ‘Pamuk Korbey’inin seansını izleyen Berger, ardından tarihi meclis salonunda İTB Başkanı Işınsu Kestelli ile birlikte bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

İTB Başkanı Kestelli, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında Gümrük Birliği’nin revizyon müzakerelerinin devam ettiğini belirterek, Gümrük Birliği güncellemesi gerektiğini ifade etti. AB’nin üçüncü ülkelerle imzaladığı Serbest Ticaret Anlaşmalarının (STA), son 10 yılda ve giderek artan ağırlıkta Türk ekonomisine zarar vermeye başladığını dile getiren Kestelli, STA konusunun mutlaka doğru bir düzleme oturtulması gerektiğini ifade etti. AB ile gümrük birliği içinde olan, AB üyeliğine aday olup müzakereleri yürüten bir ülkenin vatandaşlarının hala vize bariyeri ile karşı karşıya olmalarının kabul edilemez olduğunu da belirten Kestelli, vizesiz seyahatin mümkün kılınması büyük önem taşıdığını ve Türkiye olarak, Avrupa Birliği’nin bir parçası olduğu inancını güçlendirecek somut adımlar beklediklerini kaydetti.

“Siyasi gerginlikler yaşansa da ilişkilerimiz çok güçlü”

Son 6-7 aylık dönemde AB- Türkiye ilişkileri kapsamında üst düzey görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanı Brüksel’e giderek devlet başkanlarıyla görüşme yapmıştı. 10 gün önce de Brüksel’de üst düzey ekonomik bir toplantı gerçekleşti. Her iki tarafında vardığı sonuç AB-Türkiye ilişkilerinin çok güçlü olduğu yönünde oldu. Zaten bir sene önce ilk kez Türkiye’ye geldiğimde bende aynı görüşe varmıştım. Siyasi anlamda iki taraf arasında bazı gerginlikler yaşanıyor ama ilişkilerimiz her zaman çok güçlüydü tarih içerisinde inişler çıkışlar olabiliyor ama iki taraf olarak bunların üstesinde gelebiliyoruz” dedi.

Türkiye’de yaptığı ziyaretlerde hep AB’ye karşı iyimser hava gördüğüne işaret eden AB Türkiye Delegasyon Başkanı Berger, “Siyasi anlamdaki gerginlikleri bir tarafa bırakırsak biz sivil toplum kuruluşları, belediyeler, yerel yönetimler, iş çevreleri ve diğer örgütlerde Avrupa Birliği ile Türkiye arasında yakın ilişki olduğunu görüyoruz. Türkiye’nin her yerinde AB’nin var olduğunu görüyoruz. Umuyorum ki AB - Türkiye arasındaki bu ilişkiler, Türkiye’nin daha da başarılı olmasına katkıda bulunacaktır” diye konuştu.

Gümrük Birliği ile ilgili güncelleme gündemde

Büyükelçi Berger, İTB Başkanı Işınsu Kestelli’nin dile getirdiği gümrük birliği, serbest ticaret anlaşmaları ve vize serbestisi sorunlarına yönelik şunları söyledi:

“Öncelikle gümrük birliği her iki tarafında yararına, bunda hemfikiriz. AB komisyonu, gümrük birliği ile konunun güncellenmesini gündeme getirmek için bir yetki talebinde bulundu. Temel olarak tarım, hizmet sektörü, kamu sektörünün dahil edilmesi ile ilgili güncelleme gündemde. Bunla alakalı olarak iki önemli konu var. Diğer ülkelerle yapılan serbest ticaret anlaşmaları ve bu tür ilişkinin Türkiye’nin çıkarına nasıl yansıtılabilir konusu var. İkinci konu da kurallara dayalı sisteme oturma mevzusu var. Aradaki anlaşmazlıkları hukuki çerçevede çözebilecek düzenlemenin olması önemli bir konu.”

“Vize serbestisi ile ilgili Türk hükümeti teklif sunacak”

Vize serbestisine de değinen Büyükelçi Christian Berger, “Bizim vize serbestisinin sağlanması ile ilgili olarak Türkiye ile anlaşmaya vardığımız bazı detaylar var. Hala eksik olan bazı kriterler var. Türk hükümeti bu eksik olan kriterlerin nasıl yerine getirilebileceği ile ilgili bir teklifini bize sunacak. Komisyonda bu konuyla ilgilenen kişinin de belirttiği gibi söz konusu kriterlerin bir kısmı çok kısa sürede yerine getirildi, geri kalanının da aynı şekilde tamamlanacağına inancımız var. Hala yerine getirilmesi gereken işler var ama ben kendi açımdan hem hükümet hem örgütlerle yaptığım işbirliklerinde hep bir isteklilik görüyorum bu konuyla ilgili olarak. Ve tabiki bu konularla ilgili iş çevrelerinin ne söyleyeceğini dikkatle dinlememiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.