Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Başörtülü Basketbolcu Kaljo: “Her Ülkede Başörtülü Basketbol Oynama İzni Tanınmalı”

Uluslararası Basketbol Federasyonu’na (FIBA) başvuru yaparak başörtülü basketbol oynamanın yolunu açan başörtülü kadın basketbolcu İndira Kaljo, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok basketbol federasyonunda başörtülü basketbol...

Haber Giriş Tarihi: 18.03.2016 09:34
Haber Güncellenme Tarihi: 18.03.2016 09:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Uluslararası Basketbol Federasyonu’na (FIBA) başvuru yaparak başörtülü basketbol oynamanın yolunu açan başörtülü kadın basketbolcu İndira Kaljo, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok basketbol federasyonunda başörtülü basketbol oynamanın yasak olduğunu söyleyerek, “Türkiye dahil olmak üzere bütün federasyonların başörtümüz ile oynama izninin tanınması için buradayım” dedi.
Başörtüsüyle oynayan ilk kadın basketbolcu Bosnalı İndira Kaljo, Küçükçekmece Belediyesi tarafından düzenlenen söyleşide imam hatip liseli kızlarla buluştu.  Atakent Kültür Merkezi’nde düzenlenen söyleşi programında, Kaljo başörtülü kadın basketbolcu olması yolundaki zorluklarını anlattı. Etkinlik sonrasında Kaljo, Gazi Anadolu Lisesi kapalı spor salonunda Küçükçekmeceli basketbolcu kızlarla bir gösteri maçı gerçekleştirdi.
Söyleşide Kaljo Türkiye’de başörtüsü ile basketbol oynamanın serbest olmaması konusunu da gündeme getirdi.
"2014’TE FIBA BAŞÖRTÜSÜ İLE OYNAMAMA EVET DEDİ"
Söyleşide kendisinin başörtüsü ile oynamasına engel çıkarıldığını anlatan Kaljo, “Başörtüsü ile basketbol oynayamayacağımı öğrendiğimden kalbim çok kırıldı. Çünkü başörtüsü basketbol oynamamda bir engel olmamalıydı. Bu konuda da benim iyi bir yerde durmam gerekiyordu. Çünkü bu durum bizim, hepimizin, bütün kızlarımızın hakkıdır. Bunun için de bir imza kampanyası düzenledim ve bu kampanyaya 7 bin kişilik bir katılım oldu, insanlar beni destekledi. Hem erkeklerden hem bayanlardan böyle bir destek gördüm. Herkes benim başörtülü olarak basketbol oynamam gerektiğini savundu. Amerika FIBA’ya bir mektup gönderdi ve beni desteklemeleri gerektiğini söyledi. 2014’te FIBA başörtüsü ile oynamama evet dedi. 2016 Ağustos ayında da kesin olarak basketbolu başörtülü olarak oynayıp oynamayacağımın kesin kararı verilecek.  Asıl sorun şu ki, Türkiye ve Bosna dahil olmak üzere bütün basketbol federasyonları, başörtülü bir şekilde basketbol oynanıp oynanmayacağına kendileri karar verecekler. Şu anda da ne yazık ki izin vermiyor bu federasyonlar. İşte burada olmamın sebebi de bu. Türkiye dahil olmak üzere bütün federasyonların başörtümüz ile oynama iznini, bu hakkı bize tanımasını istemek için buradayım” dedi.
“HERKES NASIL SPOR YAPMAK İSTİYORSA ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMALI”
Söyleşi sonrası Kaljo’ya plaket takdim eden ve gösteri maçının başlama vuruşunu yapan Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz, dünya yıldızlarını öğrencilerle buluşturan programlar yaptıklarını ifade ederek, “Bu hafta da özellik başörtülü basketbolcu olarak bilinen Kaljo hanımefendi bizimle birlikte oldu. Biz kendisinin hem bu mücadelesini takdir ettiğimizi göstermek hem de Türkiye’de özellikle başörtü ile bu sporu yapmak isteyen kızlarımıza örnek teşkil etmesi bakımından kendisini Küçükçekmece’ye davet ettik.  İnşallah özellikle başörtüsü ile bu sporu yapmak isteyen kızlarımız içinde bir örnek teşkil eder. Biz Küçükçekmece Belediyesi olarak şuna inanıyoruz, herkes nasıl inanıyorsa, nasıl spor yapmak istiyorsa önündeki bütün engeller kaldırılmalı” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.