Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Balkanlarla ilişkilerde ekonomik hamle

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Elvin Hasan’ı ağırlayan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, bugüne kadar ağırlıklı olarak kültürel ve folklorik olarak devam eden iki ülke arasındaki ilişkilerin artık ekonomik boyuta taşınması gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 15.11.2019 14:48
Haber Güncellenme Tarihi: 15.11.2019 14:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Balkanlarla ilişkilerde ekonomik hamle

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Bursa’ya gelen Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Elvin Hasan’ı Heykel’deki tarihi binada ağırladı. Bursa Milletvekilleri Refik Özen ve Ahmet Kılıç’ın da katıldığı ziyarette konuşan konuk Bakan Elvin Hasan, Bursa’nın da Balkanlardan çok fazla göç aldığını, Bursa, Kocaeli ve Sakarya’ya geldiklerinde kendilerini evlerinde hissettiklerini söyledi. Resmi rakamlara göre 2 milyon nüfusa sahip Makedonya’daki Türk nüfusun 80 bin civarında olduğunu kaydeden Hasan, “Yatarım için cazip bin ülkeyiz. Ağırlıklı olarak Almanya, İngiltere ve İsviçre’den yabancı yatırımcılar geliyor. Türkiye’den de Gebzeli 2 yatırımcımız var.  Türk yatırımcı sayısının artmasını istiyoruz. İki ülke liderinin ortak hedefi ticaret hacminin 1 milyar dolara ulaşması. Şuanda ticaret hacmimiz 500 milyon dolar seviyesinde. Bu konuda Türk yatırımcıları bekliyoruz” diye konuştu.

Ekonomi öne çıkmalı

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da Türkiye – Makedonya ve Bursa – Üsküp arasındaki sosyal kültürel etkinlikler anlamında hiçbir tereddüt olmadığını ancak artık ilişkilerin ekonomik boyuta taşınması gerektiğini vurguladı. Türk işadamlarının farklı Pazar arayışlarında olduğunu ve farklı ülkelerde yatımlar yaptıklarını hatırlatan Başkan Aktaş, “Hem gönüldaşlığımız olan hem de mesafe olarak da yakın olan Makedonya ile ekonomik ilişkileri artırmalıyız. Balkan göçmeni olsun olmasın 82 milyonluk Türkiye’de Balkanlar dediğinizde herkesin gönlünde ılık ılık rüzgarlar eser. Hem devletimizin hem belediyelerimiz o bölgelerde çalışmaları oldu, olmaya da devam edecek. Ancak bugüne kadar Balkanlarla ilişkilere biraz folklorik baktık. Bu ilişkiler de tabi ki önemli ama 3-5 iş adamımızın oraya yatırım yapmasıyla önümüzün çok daha açık olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Başkan Aktaş, ziyaretin sonunda günün anısına konuk Bakan’a Bursa silueti işlenmiş bir tablo hediye etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.