Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Balkanlarda İslam Ve Miadı Dolmayan Umut” Kitabı Tanıtım Paneli Yapıldı

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, “Bugün çok değerli bilim insanlarının desteği ile ortaya çıkan ‘Balkanlarda İslam Miadı Dolamayan Umut’ adlı eser İslam’ın Balkanlar’daki serüvenin daha iyi anlamamızı sağlarken, kültür hayatımıza...

Haber Giriş Tarihi: 23.06.2016 23:27
Haber Güncellenme Tarihi: 23.06.2016 23:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, “Bugün çok değerli bilim insanlarının desteği ile ortaya çıkan ‘Balkanlarda İslam Miadı Dolamayan Umut’ adlı eser İslam’ın Balkanlar’daki serüvenin daha iyi anlamamızı sağlarken, kültür hayatımıza bir halka daha eklenmektedir” dedi.
TİKA işbirliği ile hazırlanan ve alanında en kapsamlı eser olarak değerlendirilen “Balkanlarda İslam ve Miadı Dolmayan Umut” kitabının tanıtımı gerçekleştirildi. Eserin tanıtım paneline Başbakan Yardımcısı Veysi Kanık, Diyanet işleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ve çok sayıda davetli katıldı.
“TİKA, EN ÖNEMLİ DIŞ POLİTİKA ENSTRÜMANLARIMIZDAN BİRİ HALİNE GELDİ”
TİKA’nın kuruluşundan bu yana 24 yılı hizmet ve yatırımla geçirdiğine değinen Kaynak, “Gerçekten gözbebeğimiz, yüzümüzü ağartan bir kurum var ortada. Başta yakın coğrafyamız olmak üzere bugün kalkınma işbirliği alanında Türkiye; ekonomik, sosyal ve kültürel alandaki birikimini başta yakın coğrafyamız olmak üzere tüm dünya ile cömertçe paylaşıyor. Dünyada güvenlik odaklı politik yaklaşımların güçlendiği, birlikte kalkınma, sosyal adalet gibi kavramların derin yara aldığı bir dönemde Türkiye, insan odaklı medeniyet birikimiyle son 14 yılda yaşanan ekonomik büyüme ve istikrarın sonucu olarak TİKA ile başta kendi kültür coğrafyası olmak üzere dünyanın en ücra noktalarına şeffaf ve yapıcı politik bir vizyonla ulaşıyor. Bu yeni dönemde ülkemizin güven ve istikrar alanına dönüşmesi sürecinde TİKA, en önemli dış politika enstrümanlarımızdan biri haline geldi” ifadelerine yer verdi.
“Dünyanın zengin ülkeleri kalkınma yardımlarına en çok ihtiyaç duyan en az gelişmiş ve kırılgan ülkeler yerine, orta gelirli ülkelere yardım yapmayı tercih ediyor” diyen Kaynak konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Oysa Türkiye, TİKA eliyle geri kalmışlık gibi kavramlarla horlanan, görmezden gelinen, yoksulluğa mahkûm edilen mazlum ve mahrumların yanında yer almaya devam ediyor. Dünyanın neresinde ihtiyaç sahibi bir halk varsa yardımına koşuyoruz. Birilerinin yüksek riskli diye dönüp bakmadığı, kendi kaderine terk ettiği; iç çatışmaların, kıtlığın ve savaşların yaşandığı ülkelere gidip fedakârca ve büyük bir özveriyle projeler yürütüyoruz.”
“KÜLTÜR HAYATIMIZA BİR HALKA DAHA EKLENMEKTEDİR.”
TİKA’nın katkıları ile gün yüzüne çıkan bir eser vesilesi ile bir arada bulunduklarını belirten Kaynak, “Bugün çok değerli bilim insanlarının desteği ile ortaya çıkan ‘Balkanlarda İslam Miadı Dolamayan Umut’ adlı eser İslam’ın Balkanlar’daki serüvenin daha iyi anlamamızı sağlarken, kültür hayatımıza bir halka daha eklenmektedir. Bu kıymetli eserin ortaya çıkmasına katkıda bulunan bilim insanlarına ve bugün mutluluğumuzu bizimle burada paylaşan tüm konuklarımıza teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.
“COĞRAFYAMIZDA YAŞANAN HADİSELERİN BİR MEDENİYET KRİZİ OLDUĞUNUN ALTINI ÇİZİYORUM”
İslam medeniyetini doğru anlamak için İslam’ın yayılış tarihini İslam’ın farklı coğrafyalarında meydana getirdiği inşa ettiği medeniyetleri doğru okumak ve doğru anlamak gerektiğinin altını çizen Diyanet işleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, “Coğrafyamızda yaşanan hadiselerin sadece birer terör hadisesi olmadığını mezhep çatışmasından ibaret olmadığını, coğrafyamızda yaşanan hadiselerin bir medeniyet krizi olduğunun altını çiziyorum. Yaşadığımız medeniyet krizini doğru okumak ve doğru anlamak için bizim İslam’ın farklı coğrafyalarda inşa ettiği medeniyeti doğru okumamız ve doğru anlamamız gerekiyor” diye konuştu.
İslam medeniyetinde üç medeniyet havzasında inşa edilen ilişkilerin birbirine çok benzediğine dikkat çeken Görmez, bunların Endülüs İslam Medeniyeti, Maveraünnehir medeniyeti, Balkanlar olduğunu belirterek, “3 medeniyet havzası birbirine çok benziyor. Çok farklı coğrafyalarda inşa edilen fikirler düşünceler birbirine çok benziyor bunlardan ilki Endülüs’tür. Endülüs İslam medeniyeti 8 asır hayatta kalmış bir felsefe inşa etmiş medeniyet olarak okunabilir. Bugün Balkanlardaki İslam’ı iyi anlamak için Endülüs’ü yeniden okumak gerektiğini düşünüyorum” açıklamasında bulundu.
Görmez, ‘Balkanlarda İslam Miadı Dolamayan Umut’ adlı esere ilişkin ise “Gerçekten böyle bir esere ihtiyaç vardı. İçinde önemli tarih hocalarımızın bizzat yer almaları kitabın değerini yükseltiyor” ifadelerini kullandı.
Konuşmalarının ardından Kaynak, Görmez ve davetliler TİKA Balkanlar Buluşması İftar Programı’na katıldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.