Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Balkan Şehitleri 103. Yılında Anıldı

Balkan Savaşlarının 103’üncü yılında şehit düşenler adına Edirne’deki Sarayiçi Balkan Şehitliği’nde tören düzenlendi.Tarihi Sarayiçi’ndeki Balkan Şehitliği’ndeki törene Edirne Vali Vekili Mustafa Karslıoğlu, 54’ncü Mekanize...

Haber Giriş Tarihi: 26.03.2016 14:09
Haber Güncellenme Tarihi: 26.03.2016 14:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Balkan Savaşlarının 103’üncü yılında şehit düşenler adına Edirne’deki Sarayiçi Balkan Şehitliği’nde tören düzenlendi.
Tarihi Sarayiçi’ndeki Balkan Şehitliği’ndeki törene Edirne Vali Vekili Mustafa Karslıoğlu, 54’ncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arı, Edirne Belediye Başkanı Vekili Selçuk Çakır, Edirne Şehit Aileleri Dernek Başkanı Faruk Çiftçi, Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Sarayiçi Kanuni köprüsünden Balkan Şehitliği’ne yürüyüşle yapıldı. Yürüyüş, Edirne Bandosu eşliğinde protokolün katılımıyla gerçekleştirildi. Tören, anıta çelenk sunumuyla başladı. Saygı duruşu ve saygı atışının ardından İstiklal Marşı okundu. Balkan Savaşlarında ebediyete göçmüş şehitler adına Edirne İl Müftü Vekili Mehmet Altay’ın duasının ardından şehitlerin adlarının yazıldığı mermerlerin önüne karanfil bırakıldı.
Balkan Savaşları’nda Bulgaristan, Sırbistan, Yunanistan ve Karadağ devletleriyle yapılan savaşta çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Yurdun farklı bölgelerinden gelerek bölge savunmasında şehit düşenler, her yıl 26 Mart tarihinde Edirne’de tarihi Sarayiçi’nde bulunan Balkan Şehitleri Anıtı önünde törenlerle anılıyor. Balkan Savaşlarında şehit düşenler adına 1994 yılında açılan Edirne Balkan Şehitliğinde toplam 500 şehidin ismi mermerlere kazındı.
Balkan Şehitliğindeki tören sona ererken Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlen tören geçildi. Halk Eğitim Merkezi Töreninde saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı ile devam etti. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı öğrenci Simay Kahraman yaptı. Kahraman, "Mehmet Şükrü Paşa İstanbul’dan destek alamamasına rağmen Bulgar ve Sırp ordularının saldırılarına 5 ay 5 gün direnerek tarihe geçen bir savunma gerçekleştirmiştir. Edirne’ye giren Bulgar askerleri Edirne’de bulunan Müslüman ve Yahudiler’in evlerini üç gün boyunca yağmalamış, uzun kuşatma, savaş ve açlık sonrası bitkin düşmüş Osmanlı esirleri Sarayiçi bölgesine dipçik darbeleriyle götürülmüş, bir kısmı kurşunlanarak öldürülmüş diğerleri ise soğuk açlık ve ölüme terk edilmiştir. Binlerce vatan evladı günlerce ağaç kabuklarını yiyerek hayatta kalma mücadelesi vermiş, ancak çoğu şehit düşmüştür" dedi.
Edirne Süleyman Demirel Fen Lisesi Öğrencilerinin programın ardından tören sona erdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.