Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat:

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, nitratlı gübre satışının yasaklamasıyla ilgili, “Ülkenin güvenliği elbetteki çok önemli. Ama nitratlı gübrenin satışını yasaklamakla çok önemli bir tedbirin alındığı kanaatinde değilim....

Haber Giriş Tarihi: 09.06.2016 17:31
Haber Güncellenme Tarihi: 09.06.2016 17:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, nitratlı gübre satışının yasaklamasıyla ilgili, “Ülkenin güvenliği elbetteki çok önemli. Ama nitratlı gübrenin satışını yasaklamakla çok önemli bir tedbirin alındığı kanaatinde değilim. Zira bunun ötesinde bizim tam şimdi gübreyi kullanma zamanımız” dedi.
Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, terör örgütlerinin patlayıcı yapımında kullandığı ’nitratlı gübre’ satışının yasaklanmasını değerlendirdi. Uygulamanın yanlış olduğunu ve bu şekilde bir tedbirin işe yaramayacağını savunan Sözat, "Ülkenin güvenliği elbetteki çok önemli. Ama nitratlı gübrenin satışını yasaklamakla çok önemli bir tedbirin alındığı kanaatinde değilim. Zira bunun ötesinde bizim tam şimdi gübreyi kullanma zamanımız. Yazlık dediğimiz kavunun, karpuzun, sebzenin ekildiği bir dönemde gübreye en çok ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde bu gübrenin bomba yapımında kullanılıyor diye yasaklanması, yasak getirilmesi bizi tabi ki mağdur etti. Onun için bir an önce bu yasağın kaldırılmasından yanayız. Başka tedbirler alınmasından yanayız" dedi.
Batıdan bomba yapımı için nitratlı gübre temin edilemeyeceğini söyleyen Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, "Biz Batı’da bir gübre satıcısıyız. Üreticimizin ihtiyacı olan gübreye çiftçimize getirip satan bir kuruluşuz. Nitratlı gübreyi Türkiye’de eğer bunu kötü amaçla bombalama olayı olarak kullanacaksa alan kişi değişik yerlerden değişik şekilde temin eder. Zaten depolamıştır da. Bizler çiftçinin dışında başkasına gübre satmayan kuruluşlarız. Biz belge isteriz, gübre alırken çiftçilik belgesi alırız. Tanımadığımız kimselere de gübre vermeyiz. Gübrenin şu anda şu mevsimde yasaklanmış olması çiftçimizi mağdur ettiği gibi üretimi de etkileyecektir. Gübre alamayan, yeterli besin alamayan bitki büyüyemeyecektir ve dolayısı ile verim düşüklüğü olacaktır. Onun için bu yasağın bir an önce kaldırılması lazım" dedi.
Teröristlerin nitratlı gübreyi perakende satıcılarından temin edemeyeceğini söyleyen Sözat, "Çünkü biz gerek pancar, gerek tarım kredi ve gerekse ziraat odaları bu gübreyi kendi üyesini vermek durumunda. Ben Batı’da bu şekilde ülkeye ihanet ederek, teröristlere bomba yapımında kendi ihtiyacı olan gübreyi verip de bomba yapımında kullandıracak kadar vatan haini bir insanın Ege’de Marmara’da olduğunu kabul etmiyorum" diye konuştu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin Batman ve Şırnak gibi bayilere gidip tespit yapması gerektiğini söyleyen Sözat, "Hadi bakalım gidin Batman’a Şırnak’a. Bizim bayilere geldiniz tespit ettiniz mühürlediniz. Oraları da bir tespit edin bakalım. Hırsızı caddede aramayın. Hırsızı malın çalındığı yerde arayın. Bizde aramayın bizde olmaz. Bunun temin yolları mutlak vardır, bu yolları keserseniz bu işi bitirirsiniz. Yanlış yoldasınız yanlış tedbir alıyorsunuz" şeklinde konuştu.
Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
"Bizim bölgemizde kesinlikle gübre satıcılarının içerisinde böyle vatan hainliği yapacak zihniyette kimsenin olması mümkün değil. Haini başka yerde arasınlar. Güneydoğu’da arasınlar. Zaten bizim buralarda gübreyi elde edip de Güneydoğu’da bomba yapımında kullanmazlar. Kendi bölgelerinde o gübreyi bulurlar. Yetkililere sesleniyorum. Adres yanlış bu suçluyu bu kaynağı Ege’de, Marmara’da, İç Anadolu da aramasınlar başka yerde arasınlar."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.