Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Baklavaya alternatif ’peynir helvası’

Sıcak havada uzun saatler oruçlu kalan bünyeleri bekleyen en büyük sıkıntı, bayramda bolca yiyecek içecek tüketilmesi. Sıcak havalarda, ağır bir tatlı türü olan baklavayı istemeyenlerin tercihi peynir helvası oluyor.Bayramların vazgeçilmesi...

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2016 14:38
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2016 14:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Sıcak havada uzun saatler oruçlu kalan bünyeleri bekleyen en büyük sıkıntı, bayramda bolca yiyecek içecek tüketilmesi. Sıcak havalarda, ağır bir tatlı türü olan baklavayı istemeyenlerin tercihi peynir helvası oluyor.
Bayramların vazgeçilmesi baklava, bu bayram da uzun ve sıcak Ramazan günlerinin ardından bünyeyi en çok yoracak yiyeceklerin başında geliyor. Uzmanlar, Ramazanın ardından yiyecek ve içecek tüketiminde dikkatli olunmasını tavsiye ederken, bazı vatandaşlar, baklava yerine Çanakkale’nin meşhur peynir helvasını tercih ediyor. Baklavaya nazaran daha hafif olan peynir helvası, sıcak havalarda dondurma ile de servis edilebildiğinden, daha cazip geliyor.
30 yıllık peynir helvası ustası Murat Akkol, peynir helvasının yaz mevsiminde daha çok tercih edildiğini söyledi. Günlük taze peynirden yapılan peynir helvasına turistlerin de büyük ilgi gösterdiğini söyleyen Akkol, "Peynir helvasını, günlük taze peynirden yapıyoruz. Peyniri de kendimiz yapıyoruz. İçerisinde sadece yumurtanın sarısı, peynir artı irmikle pişirilir. En son onun sıcaklığına şeker verilir. Günlük taze peynirden yapıldığı için baklavaya falan nazaran biraz hafif olur. Yazın dondurmalı çok güzel olur, özellikle müşteriler çok beğenirler. Baklava yazın biraz daha ağır olur. Peynir helvası günlük taze peynirden yapıldığı için yazın hafif olduğundan yazın peynir helvası daha çok tercih edilir. Şehir dışından gelen yerli turistlerimize satışlarımız daha çok oluyor. Normalde bayramda yüzde yüzden daha fazla artış olur. Bu bayram bakacağız. Tam net bir şey yok. Herkesin damak tadı vardır. Ama çoğunluğun bana sorarsan, baklavaya göre hafiflik açısından peynir helvası daha hafiftir" dedi.
Peynir helvasının yapılışı hakkında da bilgi veren Akkol, "Ona şuruplu tatlı buna şeker konularak yapılır. O zaman biraz daha hafif olur. Daha az şeker oranı var. Peynir helvasında bulunan yağ kesinlikle kendi yağıdır, kesinlikle dışarıdan yağ girmez. 1 kilo peynire yaklaşık 180 gram irmik girer. Sadece peyniri katılaştırmak için. En son pişirdikten sonra toz olarak şekerini katarız. Bir postayı tamamen yedirdikten sonra ikinci postaya geçeriz. Peynir helvası normal hamurdan yapılmadığı için kilo anlamında pek bir zararı olmaz. Mesela baklava falan yapabilir. Yağ oranı düşüktür. Ortalama peynir yağı. Gönül rahatlığıyla yiyebilirler. Üzerine dondurma tavsiye edilir. Sıcak yaz günlerinde peynir helvasını yüzde doksan dondurmalı tercih ederler" diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.