Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakaya Gençler Bedelli Askerlik Bekliyor

ÇORUM (İHA) – Bedelli Askerlik Derneği Başkanı Ferhat Doğan, bakaya durumuna düşen binlerce gencin bedelli askerlik beklediğini ifade ederek, "Yasa çıkarsa hükümet biriken beklentileri karşılamış olur" dedi.Uzayan eğitim süreci, kişiye...

Haber Giriş Tarihi: 12.04.2016 15:54
Haber Güncellenme Tarihi: 12.04.2016 15:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
ÇORUM (İHA) – Bedelli Askerlik Derneği Başkanı Ferhat Doğan, bakaya durumuna düşen binlerce gencin bedelli askerlik beklediğini ifade ederek, "Yasa çıkarsa hükümet biriken beklentileri karşılamış olur" dedi.
Uzayan eğitim süreci, kişiye bağlı ve kurulu ticari faaliyetler, bakmakla yükümlü oldukları eş, çocuk ve aile fertleri gibi çeşitli nedenlerden dolayı askere gidemedikleri için bakaya durumuna düşen binlerce kişi hükümetten yeni bir bedelli askerlik yasası talep ediyor.
Türkiye’de bakaya durumuna düşüp bedelli askerlik bekleyenlerin sayısının 700 bini aştığını belirten Bedelli Askerlik Derneği Başkanı Ferhat Doğan, bu durumun GBT engelinden dolayı istihdama ciddi oranda zarar verdiğini savundu.
Ülkede iş, evlilik ve bunun gibi sebeplerden dolayı askere gidemeyen gençlerin sayısının çarpıcı boyutlara ulaştığını ifade eden Ferhat Doğan, "Gayri resmi rakamlara göre bu sayı her geçen gün artmaktadır. Bakaya duruma düşen bu kardeşlerimiz konunun çözümü için gerek hükümet kanadından gerekse muhalefet kanadından destek beklemektedir. Hükümet ve muhalefet cephesinde bir takım girişim ve çalışmalar yapılmakta ancak ne yazık ki bu çalışmalar sadece kağıt üzerinde kalmakta, net bir sonuca ulaşamamaktadır. Askere gidemedikleri için bakaya durumuna düşen bu kardeşlerimiz polis ve jandarmanın Genel Bilgi Tarama (GBT) kontrollerine takılmamak için evlerinden korkarak çıkmakta bir bölümü kaçak olarak çalıştığı içinde denetimlerde adeta köşe kapmaca oynamaktadır" dedi.
Büyük bölümü yüksek öğrenim almış, ülkenin geleceği ve teminatı olan gençlerin büyük bir umutla bedelli askerlik yasasını beklediğini anlatan Doğan, "Demokratik ülkelerde profesyonel orduya geçilmesi gerekir. Bu yapılamıyorsa sakat ve engelli bireylerin askerlikten muaf tutulması gibi toplumun bazı kesimlerine bedelli askerlik hakkı tanınmalıdır. Bu konuda talep ve beklentimiz her geçen gün artarak devam etmektedir. Askerlik yaşı geçmiş binlerce gencimiz bu konuya çözüm bulunması için sabırsızlıkla beklemektedir. Bakaya durumunda olan bu kardeşlerimiz yakalanma korkusuyla şehirlerarası hatta şehir içi yolculuğa çıkamamakta, diledikleri gibi otel ve pansiyonlarda konaklayamamakta, yurtdışına çıkışı kısıtlanmaktadır. Bu probleme mevcut hükümetin yapmış olduğu bedelli askerlik uygulaması ve profesyonelleşme adımları geçtiğimiz yıllarda çözüm oldu. Bugünlerde bu problem tekrar büyümekte olup bedelli askerlik talebinin tekrar değerlendirilmesi beklenmektedir. Ayrıca son günlerde gerçekleştirilen operasyonlar ve sınır güvenliği için yapılan harcamalarla birlikte savunma sanayimize katkı sağlayacağını düşündüğümüz bedelli askerliğin kısa zamanda çıkmasını istiyoruz. Hem savunma sanayisine katkı sağlayacak hem de 700 bin genç vatandaşın sorununu çözecek olan bu yasa çıkmadığı her geçen gün daha büyük yaralar açmaktadır" şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.