Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Yıldırım: “Bizim Görevimiz Kötü Niyetli Olanları Trafik Polisi Gibi Tespit Edip Trafikten Men Etmektir”

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, internette hız arttıkça hizmet kalitesi ve çeşitliliği ile birlikte siber tehditlerin de arttığını belirterek, “Bunlara da tedbir alınması gerekiyor. Korkulacak bir şey yok....

Haber Giriş Tarihi: 31.03.2016 14:06
Haber Güncellenme Tarihi: 31.03.2016 14:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, internette hız arttıkça hizmet kalitesi ve çeşitliliği ile birlikte siber tehditlerin de arttığını belirterek, “Bunlara da tedbir alınması gerekiyor. Korkulacak bir şey yok. İletişim trafiği artıyor ve o trafiğin içinde azda olsa kötü niyetliler de var. Bizim görevimiz de o kötü niyetli olanları trafik polisi gibi tespit edip trafikten men etmektir. Bunun için de Siber Güvenlik Kurulu çalışmalarını sürdürüyor, kurumlar da gereken tedbirlerini alıyor” dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, yarından itibaren geçilecek olan 4.5G teknolojisi ile ilgili basın açıklaması yaptı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun ekonomideki büyüme verilerine ilişkin değerlendirmede bulunan Yıldırım, “Türkiye, küresel anlamda dünya ekonomisi küçülmeye devam etmesine rağmen büyümeye devam ediyor. Türkiye’nin etrafındaki şartları düşünelim. Suriye’de, Irak’ta, kuzeyimizdeki ülkelerde istikrarsızlık var olmasına rağmen Türkiye istikrar içinde güçlü siyasi iktidar ile büyümesine devam ediyor. 2016 yılında bu büyüme yılın diğer dilimlerinde de devam edecek. Türk milleti dinamik, üretken ve Türkiye’nin geleceğini inşa etme yolunda 2023 hedeflerini gerçekleştirme yolunda aralıksız çalışmaya millet olarak devam ediyoruz. Zaman zaman Güneydoğu’da terör bizim enerjimizi azaltmaya çalışsa da bunlar gelip geçici şeylerdir. Bu sorundan da ülkemizi kurtarmak için can ve baş ile güvenlik kuvvetlerimiz canını ortaya koyarak mücadeleyi sürdürüyor. Bu büyümenin devam etmesinin arkasında önemli bir neden daha var. Bilişimdeki bu gelişmeler, büyümeyi destekliyor. Normal büyüme bir kat destek veriyorsa, bilişim alanındaki katkı 10 kata kadar çıkabiliyor. Ekonomi içindeki payını dikkate alırsak bilişim teknolojilerinin büyümeyi 1.8 kat kadar arttırmaya vesile oluyor. Bundan sonraki yatırımımızı geleceğe, bilişime ve teknolojiye yapacağız. Dolayısıyla emeklerimizin birebir değil, bire 10 kat olacak şekilde büyümeye yansımasını sağlamış olacağız” diye konuştu.
4.5G UYUMLU CİHAZLARIN PAHALI OLMASI
4.5G ile uyumlu olan cihazların pahalı olması ile ilgili de açıklamalarda bulunan Yıldırım, konuya ilişkin yerli ve milli vurgusu yaparak şunları dedi:
“Akıllı cihazlar şuan da 48 milyon civarında geniş bant abone sayımız var. Mobil abone sayımız da 74 milyon civarında. Bu 74 milyon cihazın 35 milyona yakını uyumlu simkartı var ve yüzde 40’a kadarı da 4.5G uyumludur. Mevcut akıllı cihazların yüzde 40’a yakını 4.5G’yi doğrudan kullanabilecek. Diğer kısmı için de yeni cihaz gerekecek. Biz bu akıllı cihazlara ülke olarak büyük paralar ödüyoruz. Gerek 3G, gerek 4.5G’de yerli ve millileştirme konusuna özel bir önem verdik. Araştırma-geliştirme laboratuarlarının kurulması, bu konuda araştırmacıların istihdam edilmesi bu ihalenin ön şartlarından bir tanesiydi. Bunu BTK, titizlikle izleyecek ve denetleyecek. Bir yandan da cep telefonlarının yerli katkı payı artacak şekilde Türkiye’de imal edilmesi konusunda da tedbir alacağız. Tedbirlerin ne olacağı önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.”
“4.5G’NİN HER YERDE ÇEKMESİ ZAMAN ALACAK”
Türkiye genelinde 4.5G teknolojisinin kullanımına ilişkin verileri de paylaşan Yıldırım, “Şehir merkezlerinde belirli noktalarda yarından itibaren 4.5G çekebilecek. Her yerde çeker hale gelmesi zaman alacak ama şehir merkezlerinde mutlaka çekecek. 2023 yılına geldiğimizde nüfus olarak yüzde 95’i kapsamış olacağız. Şuan da nüfusun yüzde kaçının kullanacağı konusunda bir oran veremiyorum. Faal olarak ne kadar 4 bin 650 baz istasyonu var. Şuan da aktif hale getirilecek 13 bin civarındadır. Kullanılmaya başladığı andan sınırlı sürede yani yıl sonuna kadar şehirlerin tamamında 4.5G çekmiş olacaktır. Bu da nüfusun yüzde 80’i demektir. Eşit miktarlarda her yıl artmıyor. Şehir merkezlerinde çekmesi çok hızlı bir şekilde olacak. 4.5G’nin köylere yansıması zaman alacak. Son tarih 2023 ama 2023 yılına kadar beklemeyecekler. Bunun takipçisi de BTK. BTK bunlara yıllık planlara göre takipçisi olacak ve gerekli yaptırımları uygulayacak. Birbirleriyle deliler gibi yarışıyorlar zaten. Bizim bir şey dememize gerek yok. Birisi bir adım geride kaldığı zaman telaşlanıyor ve bütün enerjisini kullanarak depara geçiyor. Rekabet olduğu için kendi içinde sektör yarış dışında kalmamak için rekabet ediyor” diye konuştu.
4.5G İLE BİRLİKTE SİBER SALDIRILAR VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
4.5G teknolojisi ile birlikte siber saldırılara karşı alınacak güvenlik önlemleri hakkında ise 4.5G’den bağımsız olarak siber saldırılarda bütün dünyada artış olduğuna dikkat çeken Yıldırım, “Bilişim ve ürünlerinin daha fazla kullanılması. İnsanlar sadece birbiriyle konuşuyorlardı, şimdi ise nesnelerin interneti dönemine geçtik. Canlı cansız herkes birbiriyle bağlanacak. Nerede fazla internet var, orada o kadar güzel hizmetler var, birde zararlı girişimler var. İkisi beraber gelişiyor. Bir yandan hız artışının konforunu yaşıyorsunuz. Evdeki oda sıcaklıklarını kontrol edeceksiniz, bir yere gideceksiniz ve cep telefonunuz size o toplantıyla ilgili trafik durumu hakkında her türlü bilgiyi önünüze serecek. Bütün bunlar güzel hizmetler. Bunlar da hızla oluyor. Hız arttıkça hizmet kalitesi ve çeşitliliği artıyor. Bu sefer siber saldırı ve siber tehditler de artıyor. Bunlara da tedbir alınması gerekiyor. Korkulacak bir şey yok. İletişim trafiği artıyor ve o trafiğin içinde azda olsa kötü niyetliler de var. Bizim görevimiz de o kötü niyetli olanları trafik polisi gibi tespit edip trafikten men etmektir. Bunun için de siber güvenlik kurulu çalışmalarını sürdürüyor, kurumlar da gereken tedbirlerini alıyor” ifadelerini kullandı.
FİBER İNTERNET
Fiber internet çalışmalarında gelinen nokta ile ilgili ise Yıldırım, şu değerlendirmede bulundu:
“Fiber altyapısında biz 2003’te 80 bin kilometre ağımız vardı. Şimdi 260 binin üzerine çıktı. Ama gelecek yıllardaki iletişim trafiğini dikkate aldığımızda bu yetmeyecek. Onun için mutlaka fiber altyapısını geliştirecek çalışmalara hız vermemiz gerekiyor. Bu noktada bazı yasal karışıklıklar var. Yasal anlamda yerel yönetimler ile bazı uyuşmazlıklar olduğunu görüyoruz. Bunları gözden geçireceğiz ve bu yıl itibariyle fiber yatırımına hız vereceğiz. Bundan sonraki yıllarda da akıl yollarına daha fazla yatırım yapacağız.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.